Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2022/1935 E. 2022/1686 K. 21.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21.Hukuk Dairesi 2022/1935 Esas 2022/1686 Karar
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/1935
KARAR NO : 2022/1686

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ :14/10/2022
NUMARASI : 2022/630 Esas (Ara karar)
İHTİYATİ TEDBİR TALEP EDEN
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALILAR :
TALEP : İhtiyati Tedbir, İhtiyati Haciz
TALEP TARİHİ : 10/10/2022
KARAR TARİHİ : 21/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/12/2022

Taraflar arasındaki ihtiyati tedbir ve ihtiyati hacze ilişkin davanın yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davacı vekilinin ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin ayrı ayrı reddine yönelik olarak verilen hükme karşı ihtiyati haciz talep eden davacı vekilince süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
Talep eden vekili talep dilekçesinde özetle;…. A.Ş’nin ortaklarına kar payı dağıtımı adı altında şirkete ait 52 adet ve 1.030.258,00 TL tutarlı senetlerin şirket ortağı …’e, 857.081,00 TL tutarlı senetlerin şirket ortağı …’a ciro edilmesi işleminin hukuka aykırı olması sebebiyle toplam 1.887.339,00 TL bedelin işlemiş faiziyle tahsilinin ivediliği nedeniyle hazine zararının oluşmaması için davalıların taşınır taşınmaz vd. tüm mal varlıklarına sorumlu oldukları oranda ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini talep ettiklerini, ihtiyati tedbir kararı verilmemesi halinde İİK md 257 gereği davalıların taşınmaz, araç banka hesapları, üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları dahil ciro edilen senet bedelleri ve işlemiş faizleri oranında tüm mal varlığı üzerine ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece; ihtiyati tedbir istemine ilişkin, dava konusu yapılmamış şey veya hak hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceği, ihtiyati tedbir konulması talep edilen davalıların taşınır, taşınmaz mal varlığının dava konusu olmadığı, ihtiyati haciz istemine ilişkin ise; göre ihtiyati haciz talebinde tam ispat kuralı uygulanmayacağı, yaklaşık ispatın yeterli olacağı ancak ihtiyati haciz talep edenin dayanak olarak sunduğu belgelere göre varlığının muaccel olup olmadığının anlaşılamadığı ve yargılamayı gerektirdiği, İİK 257. maddesinde aranan ihtiyati haciz koşullarının gerçekleşmediği gerekçeleriyle davacı vekilinin ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin ayrı ayrı reddine karar vermek gerekmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ
Talep eden vekili istinaf dilekçesinde özetle; kapatılan …. hakkında düzenlenen vergi raporlarında davalı şirket ortakları ve müdürlerinin kar payı olarak aldıkları toplam 1.887.339,00 TL’nin iade edilmesi gerektiğinin tespit edildiğini, söz konusu kar payı dağıtım işleminin muvazalı olduğunu bu nedenle ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz koşullarının oluştuğunu bildirerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını istemiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Talep; İİK’nun 389 vd. maddeleri uyarınca ihtiyati tedbir ve İİK’nun 257 vd. maddeleri uyarınca ihtiyati haciz istemine ilişkindir.
6100 Sayılı HMK’nın 355.maddesi gereğince, istinaf incelemesinin istinafa gelen tarafın sıfatı ile istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak kamu düzenine aykırılık bulunup bulunmadığı hususu gözetilerek ilk derece mahkemesinin taraflar arasındaki ihtilafta görevli mahkeme oluşu ve eldeki davada kesin yetki kuralına da aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla işin esasına girilerek yapılan incelemede;
HMK’nun 389/1. maddesi uyarınca, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle bir hakkın elde edilmesi önemli ölçüde zorlaşacak ya da tamamen imkansız hale gelecek ise veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.
İhtiyati tedbir kesin hükme kadar devam eden yargılama boyunca tarafların dava konusu ile ilgili olarak hukuki durumunda meydana gelebilecek zararlara karşı öngörülmüş geçici nitelikte geniş veya sınırlı hukuki korumadır.
İİK’nun 257. maddesinde ise rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısının, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacakları ile diğer haklarını ihtiyaten haczettirebileceği, aynı yasanın 258. maddesinde de, ihtiyati haciz talep eden alacaklının, alacağa ve icabında haciz sebepleri hakkında kanaat getirecek kadar delil göstermesi yeterli olup, alacağın varlığının tam ispatı gerekmeyip yaklaşık ispatın yeterli olacağı düzenlenmiştir.
Somut olayda, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz talep eden davacı vekili ihtiyati haciz talebinin dayanağı olarak şirket eski ortakları ve müdürünün sorumluluğu iddiasına dayandırmıştır. Muaccel bir alacağın varlığı veya müeccel bir alacağın varlığına ilişkin yaklaşık ispat koşulunu sağlayan bilgi ve belgeler dosyada yer almamaktadır.
İhtiyati tedbir talebine gelindiğinde ise, HMK’nun 389/1. maddesi uyarınca ise yalnızca dava konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilecek olup ihtiyati bir talep edilen konusu şey davanın konusunu teşkil etmemektedir.
Hal böyle olunca mahkemece ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin yasal koşullarının oluşmadığı gözetilerek ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz talep eden davacı vekilinin ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmesinde usul ve yasaya aykırılık görülmemiştir.
Tüm bu nedenlerle ilk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi yönündeki ara kararında herhangi bir isabetsizlik görülmediğinden ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz talep eden davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiş ve takdiren aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz talep eden davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/(1)-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gerekli olan 80,70 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 26,30 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından taraflar yararına vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda uyuşmazlık konusu miktar dikkate alındığında HMK’nın 362. maddesi gereğince kesin olmak üzere, tarafların yokluğunda oy birliği ile karar verildi.21/12/2022

Başkan- … Üye – … Üye – … Zabıt Katibi -…
… … … …

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.