Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2021/1167 E. 2022/342 K. 17.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.Ankara Bölge Adliye Mahkemesi …
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

….

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

….
İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 16/10/2020
NUMARASI …..
TALEP TARİHİ : 26/02/2020
İNCELEME HAKİMİ ……

Taraflar arasındaki zayi belgesi isteminin yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı talebin özel dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine yönelik olarak verilen hükme karşı talep eden vekili tarafından süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
Talep eden vekili dilekçesinde özetle….. yılına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının bekleme süresinin dolduğunu ve ayıklanmak üzere işlemlerinin yapıldığını, ilgili merkezde 25/01/2020 tarihinde yangın çıktığını, 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yandığını belirterek 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yanması nedeniyle zayii belgesi verilmesini talep etmiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk derece mahkemesince iddia, yangın raporuna ve toplanan tüm delillere göre; talepte bulunan şirketin 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayii olduğunun tespiti ve zayi belgesi verilmesi istemiyle ilgili olarak somut olayda talepte bulunan şirketin varlığını ileri sürdüğü ziya olgusunu en geç itfaiye tarafından tutulan 25/01/2020 tarihli yangın raporu ve davacı şirketin hukuk müdürlüğüne gönderdiği 30/01/2020 tarihli yazı ile bu tarihte öğrendiği, oysa ki, işbu davanın tarihi 26.02.2020 olup, dava tarihi itibariyle hak düşürücü sürenin geçtiği, davanın 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ
Talep eden vekili istinaf dilekçesinde özetle; talep eden vekili talep dilekçesini tekrar ederek müvekkili kurumdaki yazışmalar nedeniyle evrakın geç ulaştığını, müvekkili kurum bir kamu kuruluşu olduğundan bu davanın açılması zorunluluğunun doğduğunu ileri sürerek ilk derece mahkemesince verilen kararın kaldırılmasını istemiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Talep, TTK’nın 82/7. maddesi gereği zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olup ilk derece mahkemesince yukarıda yazılı gerekçeyle istemin reddine karar verilmiştir.
TTK nın 82/ 7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda, talep eden anonim şirket vekili,….. 25/01/2020 tarihinde çıkan yangında 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yandığını belirterek 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yanması nedeniyle zayii belgesi verilmesini talep etmiştir. Dosya kapsamında yer alan …… Başkanlığı tarafından düzenlenen 25.012.2020 tarihli raporda… Merkezi’nde bu tarihte bilinmeyen bir sebepten dolayı arşiv binasının içindeki elektrik kablolarının kısa devre yaparak arşivde bulunan kağıt evrakın tutuşması suretiyle çıkan yangında kulube ve muhtelif arşiv evrakının kısmen yanarak kullanılamaz hale geldiği belirtilmiş, talepte bulunan şirket tarafından şirketin Hukuk Müdürlüğüne yazılan 30.01.2020 tarihli yazıda merkez arşivinde 25.01.2020 tarihinde meydana gelen yangında 2016-2017 yıllarına ait çıkan yangında posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yandığı belirtilerek İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan alınan yangın raporu yazı ekinde iletilmiştir. Şu halde talepte bulunan anonim şirket en geç bünyesindeki hukuk müşavirliğine yazmış olduğu yazı tarihi olan 30.01.2020 tarihi itibarıyla işbu isteme konu 2016-2017 yıllarına ait posta teslim bordrosu ve kargo yol kağıtlarının yandığını öğrendiğinin kabulü gerekmiştir. Talep eden anonim şirket vekili ise söz konusu belgeler için TTK’nın 82/7. Maddesinde düzenlenen 15 günlük hak düşürücü sürenin dolduğu 14.02.2020 tarihinden sonra 24.02.2020 tarihinde ilk derece mahkemesinden zayi belgesi verilmesi isteminde bulunmuştur. Bu durumda ilk derece mahkemesince hak düşürücü sürenin dolmuş olması sebebiyle davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine dair verilen kararda usul ve yasaya aykırılık görülmediğinden zayi belgesi verilmesi isteminde bulunan vekilin istinaf sebeplerine itibar edilmemiştir. Her ne kadar istemde bulunan vekil, müvekkili kurumun kamu kurumu olduğunu belirtmiş ise de talepte bulunan … AŞ niteliği itibarıyla unvanında belirtildiği üzere anonim şirket olup TTK’nın 16/1. Maddesinde belirtilen tüzel kişi ticaret şirketi olduğuna göre tacirlerin ticari defter ve belgelerinin ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verilmesini düzenleyen TTK’nın 82/7. Maddesine tabi olacağından bu maddede düzenlenen talep konusu belgelerin zayi olduğunun tespitiyle zayi belgesi verilmesi istemiyle ilk derece mahkemesinden ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içinde başvuruda bulunma koşulu talepte bulunan şirket için de geçerli olacaktır.
Sonuç olarak yukarıda açıklanan nedenlerle; talep eden vekilin istinaf başvurusunda yer verdiği itirazların yerinde olmamasına, kararda kamu düzenine ilişkin bir aykırılık bulunmamasına, kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olmasına göre duruşma açılmasına gerek görülmeksizin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 353/1-b-1 maddesi gereğince istinaf başvurusunun esastan reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Zayi belgesi verilmesini talep eden şirket vekilinin istinaf başvuru sebeplerinin HMK’nın 353/1-b-1. maddesi gereği ESASTAN REDDİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu’nun karar tarihinde yürürlükte bulunan ilgili Tarifesi hükümleri gereği alınması gereken 80,70 TL istinaf maktu karar harcından başlangıçta peşin alınan 59,70 TL’nin mahsubu ile bakiye 21,40 TL harcın başvuran taraftan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-İstinaf yargılama giderlerinin başvuran taraf üzerinde bırakılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda uyuşmazlık konusu miktar dikkate alındığında HMK’nın 362/1-ç maddesi gereğince kesin olmak üzere, tarafların yokluğunda oy birliği ile karar verildi. 17/03/2022

…….
Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.