Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2020/1254 E. 2021/342 K. 04.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C…. Bölge Adliye Mahkemesi… 21.Hukuk Dairesi …..

T.C.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : ….
KARAR NO : …

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 09/09/2020
NUMARASI : ….
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 15/05/2019
KARAR TARİHİ : 04/03/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 04/03/2021

Taraflar arasındaki şirketin ihyası istemine ilişkin davanın yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükme karşı davacı vekilince süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili kurumun sigortalısının …. çalıştığı dönemde meslek hastalığına tutularak malul kaldığını, kurumun sigortalıya yaptığı ödemelerin anılan şirketten rücuen tazmini için dava açıldığını, şirketin ticaret sicilinden terkin olması nedeniyle mahkemece ihya davası açmak üzere yetki ve süre verildiğini belirterek….. ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; ihyası talep edilen şirketin sermaye artırım yükümlülüğüne uymadığını, bu nedenle sicil kaydının silindiğini, yapılan işlemin usule uygun olduğunu, müvekkilinin yasal hasım konumunda bulunduğunu bildirerek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece; ihyası talep edilen şirketin ticaret sicilinden terkininden sonra davacı tarafından şirket ve diğer sorumlular aleyhine tazminat davası açıldığı, şirketin tüzel kişiliğinin terkin edilmesi nedeniyle dava açılan mahkemece davacıya ihya davası açmak üzere süre verildiği, davacı tarafından iş bu davanın açıldığı, iş mahkemesi sıfatıyla açılan davada şirketin temsilinin ve bu hususun da şirket için ek tasfiyeye tabi tutulmasını gerektirdiği gerekçesiyle davanın kabulüne, …… numarasında kayıtlı…. sayılı dosyasıyla sınırlı olmak üzere ihyasına, ek tasfiyeyi sağlamak üzere …’nun tasfiye memuru olarak atanmasına karar verilmiş, karara karşı davacı vekilince yapılan istinaf başvurusunun Dairemizin 14/11/2019 tarih …. sayılı kararı ile esastan reddedilmesi üzerine, karar Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 02/03/2020 tarih….. sayılı ilamı ile bozulmuş, bozma üzerine de mahkemece Yargıtay ilamı doğrultusunda karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ
Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; kararın yerleşik Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunu, müvekkilinin yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını bildirerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Dava, ticaret sicilinden terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkindir.
6100 Sayılı HMK’nın 355.maddesi gereğince, istinaf incelemesinin istinafa gelen tarafın sıfatı ile istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak kamu düzenine aykırılık bulunup bulunmadığı hususu gözetilerek ilk derece mahkemesinin taraflar arasındaki ihtilafta görevli mahkeme oluşu ve eldeki davada kesin yetki kuralına da aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla işin esasına girilerek yapılan incelemede;
Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 10/07/2019 tarih,…. sayılı ilamı ile davanın kabulüne karar verilmiş, verilen karara karşı davacı vekilinin istinaf yoluna başvurması üzerine istinaf başvurusu Dairemizin 14/11/2019 tarih …. sayılı kararı ile esastan reddedilmiş, kararın davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine de Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 02/03/2020 tarih …. sayılı ilamı ile bozulmasına karar verilmiştir.
Anılan bozma kararı üzerine Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesi’nce bozma kararına uyularak yapılan yargılama sonunda 09/09/2020 tarih, …. sayılı karar ile davanın kabulü ile yargılama gideri ve vekalet ücretinden davalının sorumlu tutulmasına karar verilmiştir.
HMK’nun 373/4. maddesi “Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.” hükmünü içermektedir.
Anılan hüküm karşısında Yargıtay bozma ilamına uyularak verilen karara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğinden temyiz incelemesi yapılması için Yargıtay’a gönderilmek üzere dosyanın ilk derece mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Temyiz incelemesi yapılması için dosyanın Yargıtay ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere İlk Derece Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE
2-HMK’nın 352. maddesi gereğince kesin olmak üzere dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi. 04/03/2021

…. Başkan- … Üye – … Üye – … Zabıt Katibi -…
… …. …. …….

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.