Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2020/631 E. 2021/1713 K. 30.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ

….
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ : 19/09/2019
NUMARASI …
DAVANIN KONUSU : YİDK Kararının İptali

Taraflar arasında görülen davada Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 19/09/2019 tarih ve 2019/87 E. – 2019/372 K. sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davalı …n vekili tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ: Davacı vekili, … … Sözleşmesi kapsamında 07/06/2017 tarihinde tescil edilen müvekkiline ait….. numaralı patentin, Türkiye’de geçerliliğinin sağlanması amacıyla, 10/10/2017 tarihinde b Türkçe çevirilerinin davalı Kuruma sunulduğunu, ancak 21/11/2017 tarihinde davalı Kurum tarafından çevirilerin süresi içinde sunulmaması nedeniyle … başvurusunun Türkiye’de başından beri geçersiz olduğunun bildirildiğini, 22/01/2018 tarihinde SMK’nın 107 maddesi gereğince haklarının yeninden tesisi talebinde bulunduklarını, ancak taleplerinin … Dairesi Başkanlığı tarafından çevirilerin süresinde sunulmaması nedeniyle ulusal … statüsü kazanmadığı gerekçesiyle reddine karar verildiğini, bu karar karşı yaptıkları itirazlarının da aynı gerekçeyle YİDK’İn …. sayılı kararıyla reddedildiğini, … … Verilmesi ile İlgili … … Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanma Şeklini Gösterir Yönetmelik’in 7. Maddesi uyarınca Türkiye’nin seçildiği bir … … başvusunun, başvuru tarihi verildiği andan itibaren varsa rüçhan hakkı talebiyle birlikte , rüçhan hakkı talep edilen başvurunun akıbetine bakılmaksızn Türkiye’de yapılmış bir ulusal … Patenti başvurusu olarak kabul edileceğinin düzenlendiğini, müvekkiline ait patentin başvuru sırasında Türkiye’nin de seçildiğini, anılan hüküm gereği müvekkilinin patentin bir … … başvurusu olarak kabul edilmesi gerektiğini ve SMK’nın 107. maddesi kapsamında olduğunu , müvekkilinin patentine ait Türkçe çevirilerin, şartların gerektirdiği özeni göstermesine rağmen 3 aylık sürede sunulamadığını, yapılan hatanın tecrübeli bir çalışanın, tüm yazılımsal ve idari önlemlere rağmen anlık izole bir hatasından kaynaklı olduğunu, dolayısıyla ilgili patentin Türkçe fasiküllerinin zamanında sunulamamasının gereken tüm özen gösterilmesine rağmen yaşanılan bir hatadan kaynaklı bulunduğunu, bu nedenle müvekkilinin hak kaybına uğradığını ileri sürerek YİDK’nun 2018-P-13 sayılı kararının iptali ve … numaralı… kapsamındaki hakların yeiden tesisi edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … … ve … Kurumu vekili, … Patentlerinin Verilmesi ile İlgili … … Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanma Şeklini Gösterir Yönetmelik’in 11. Maddesinde Türkiye’nin seçildiği bir … Patentinin Türkiye’de verilen ulusal bir … olarak kabul edilebilmesi, bu Yönetmeliğin 12. Ve 13. Maddelerindeki koşulları sağlanması şartıyla yani ilgili ücretler de ödenerek … … Ofisi tarafından … Patentinin verildiğine ilişkin ilanının yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde ve bu süre için ek süre talebinde bulunulursa bu sürenin sonuna eklenmek üzere üç aylık ek süre içinde … … fasikülünün Türkçe çevirilerinin müvekkili Kuruma verilmesi durumunda mümkün olduğunu, ancak davacının belirtilen 3 aylık sürede patentin Türkçe çevirisin sunmadığı gibi ek sürede talep etmediğini, bu nedenle söz konusu … Patentinin yasal süresi içinde Türkiye’ye giriş yapmadığından ulusal … statüsünü kazanmadığını ve başından itibaren geçersiz bulunduğunu, Türkiye’de ulusal … statüsü kazanmamış bir … için hakların yeniden tesisi talebinde bulunulamayacağını ,müvekkili Kurum kararının usul ve yasaya uygun bulunduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, somut olayda ilgili … başvurusunun bir… olduğu , … Patentlerinin Verilmesi İle İlgili … … Sözleşmesinin Türkiye’de Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmelik’in 7. maddesine göre, Türkiye’nin de seçildiği bir… başvurusunun, başvuru tarihinin verildiği andan itibaren bir ulusal patentmiş gibi kabul edildiğini, yani ilgili … için Türkiye’de validasyon işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın, başvuru tarihi itibariyle ulusal bir patentmiş gibi işlem göreceğinden SMK anlamında değerlendirilebilecek bir başvuru olduğunu, dolayısıyla SMK’nın 107. maddesinin anılan … dokümanı açısından uygulanabilir olmadığı yönündeki davalı kurum kararının hatalı bulunduğu, davacının SMK’nın 115/2 maddesi uyarınca süresinde hakların yeniden tesisi talebinde bulunduğu ve aynı Yasa’nın 107/2 maddesindeki şartların gerçekleştiği , tamamen usul hataları yüzünden … gibi önemli bir sınai hakkın kaybedilmesinin önüne geçilmesi amacıyla getirilmiş olan “hakların yeniden tesisi” müessesinin, uygulanmasına engel bir durumun somut olayda mevcut olmadığı gerekçesiyle davanın kabulü ile TPMK… sayılı kararının iptaline karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davalı vekili, davacının SMK’nın 107/1 maddesindeki işlemlerin devam ettirilmesi talebinin yerinde olmadığını, zira bu talebin henüz … verilmesine karar verilmemiş bir başvurunun başvuru aşamasındaki işlemleri yerine getirilirken uyulmaması halinde uygulanabilecek bir hüküm olduğunu, davacının aynı Yasa’nın 107/2 maddesi dayalı talebinin yerinde olmadığını, dava konusu olayda … … Ofisi tarafından … … Sözleşmesi uyarınca verilen bir … … Türkiye’de geçersizliliğinin süresinde talep edilmemesine ilişkin hatanın tüm özen rağmen ortaya çıktığı ileri sürülerek yeninden tesis talebinde bulunduğunu ancak somut olayda…. Verilmesi ile İlgili … … Sözleşmesi’nin Türkiye’de Uygulanma Şeklini Gösterir Yönetmelik’in 11. maddesi uyarınca Türkiye’de geçerli bir patentin varlığından söz edilemeyeceğinden hakların yeniden tesisi talebinin kabulünün mümkün bulunmadığını, ileri sürerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması istemiştir.

GEREKÇE : Dava, YİDK kararlarının iptali istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı ve 6769 sayılı SMK’nın geçici 1/2. maddesi uyarınca, dava konusu uyuşmazlıkta başvurunun ulusal aşamaya girdiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerinin uygulanacağı, mahkemece davacının anılan Yasanın 107/2. maddesi uyarınca hakların yeniden tesis edilmesi talebinin kabul edilmesinin gerektiğine ilişkin gerekçesinin de hukuka uygun bulunduğu, zira EPC’nin 65. maddesi uyarınca, başvuru tarihi almaya hak kazanmış bir … … başvurusunun, seçilmiş ülkelerde ulusal bir başvuru statüsü kazanmış olacağı anlaşılmakla, davalı … … ve … Kurumu vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Davalı … vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu istinaf karar ve ilam harcından,Davalı … vekili tarafından istinaf başvurusunda yatırılan 54,40 TL istinaf karar ve ilam harcının mahsubu ile bakiye 4,90 TL’nin davalı …ndan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-İstinaf aşamasında davalı … tarafından yapılan yargılama giderlerinin davalı … üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliği ile 31/12/2021 tarihinde HMK 361. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde temyiz yolu açık olmak üzere karar verildi.
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 18/01/2022