Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2020/170 E. 2021/1588 K. 15.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ
….
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ

….
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ : 12/11/2019
NUMARASI …

DAVANIN KONUSU : … Marka Kararı İptali

Taraflar arasında görülen davada Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 12/11/2019 tarih ve….. sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davacı ve davalı … tarafından istenmiş ve istinaf dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ: Davacı vekili, müvekkilinin “…” ibaresinin marka olarak tescili için başvuruda bulunduğunu, başvurunun …. kod numarasını aldığını, ….. ibareli markalara benzer olduğundan bahisle 6769 Sayılı SMK madde 5/1-ç bendi uyarınca kısmen reddettiğini, bu kısmi ret kararına itirazda bulunduklarını ve itirazlarının da …’nın …sayılı kararı ile nihai olarak reddedildiğini, oysa markalar arasında iltibasa neden olacak düzeyde mal ve hizmet benzerliğinin mevcut bulunmadığını, bu hizmetlerin tüketicilerinin ortalamanın üstünde bir dikkat düzeyi göstereceklerini ve düşük düzeyde benzerlik bulunan iki markayı kolaylıkla ayırt edebileceğini ileri sürerek …’nın …. sayılı kararının iptali ile başvurularının tüm sınıflar yönünden tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … vekili, müvekkili Kurum kararının usul ve yasaya uygun bulunduğunu savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, önceki markaların esaslı unsuru “…” ibaresi, başvurunun ise “…” ve “…” ibarelerinden oluştuğu, “…” kelimesinin marka başvurusu kapsamında bulunan bazı emtia için tasviri bir kelime olduğundan ayırt edicilik anlamında katkısı bulunmadığı, bu bağlamda “…” markaları ile “…” markasının ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğu yönündeki Kurum kararının isabetli olduğu, ancak … kelimesinin tasviri olmadığı mal ve hizmetler yönünden Kurum kararının yerinde bulunmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili istinaf başvuru dilekçesinde, yerel mahkeme kararında markaların farklı olduğu ve bu nedenle … kararının büyük ölçüde iptal şartlarının oluştuğunu belirttiğini, ancak “…” ibaresinin tanımlayıcı olarak görüldüğü “4-2 Katı yakıtlar: kömürler, odun. 4-3 Sıvı ve gaz yakıtlar: benzin, mazot, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğal gaz, fueloil ile bunların kimyasal olmayan katkıları. 7-8 Alternatörler, jeneratörler, elektrik jeneratörleri, güneş enerjisi ile çalışan jeneratörler. 9-10 Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler, elektrik enerjisi üretimi için güneş panelleri. 11-2 Katı, sıvı, gaz yakıtlı ve elektrikli ısıtma amaçlı cihazlar: kombiler, boylerler, kalorifer kazanları ve petekleri, eşanjörler, sobalar, kuzineler; güneş enerjisi kolektörleri. 39-4 Boru hattı ile taşıma hizmetleri. 39-5 Elektrik dağıtım hizmetleri. açısından markaların benzer bulunduğunu ileri sürerek ilk derece mahkemesinin kısmen redde ilişkin kararının kaldırılmasına davanın tümünün kabulüne karar verilmesini istemiştir.
Davalı … vekili istinaf başvuru dilekçesinde, markalar arasında ayırt edilemeyecek derecede benzerlik bulunduğunun mahkemenin de takdirinde olduğunu, dolayısı ile bu aşamada markanın tescil sınıfları bakımından bir değerlendirmenin yapılması gerektiğini, zira, markada yer alan “…” ibaresi sadece reddine karar verilen mal ve hizmetler bakımından değil, tüm mal ve hizmetler bakımından ayırt ediciliği olmayan bir ibare olduğunu, kaldı ki, bir an için “…” ibaresinin tasviri olduğu sınıfların belirlenmesi yoluna gidilecek ise iptaline karar verilen 04/2, 04/3, 04/4, 06/6, 06/8, 06/9, 06/10, 07/5, 07/9, 07/10, 07/13, 07/14, 11/1, 11/3, 11/6 sınıfları bakımından da tasvir edici mahiyette olduğunu ileri sürerek, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

GEREKÇE : Dava, … marka kararı iptali istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosyanın incelenmesinde, davacının …. sayılı ve “…” marka başvurusunda bulunduğu, …. sayılı ve “…”, “…+şekil”, “…”, “…+şekil” ibareli markalar mesnet alınarak 6769 Sayılı SMK’nın 5/1-ç bendi çerçevesinde başvurunun kısmen reddine karar verildiği, davacının bu karara yönelik itirazının da … tarafından reddedildiği ve davacı tarafça süresinde iş bu … kararının iptali istemi ile dava açıldığı anlaşılmakta olup, somut uyuşmazlığın davacının başvurusuna konu marka ile davalının mesnet aldığı markalar arasında SMK’nın 5/1-ç maddesi anlamında tescil engeli bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Mahkemece yukarıda yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup, kararın taraf vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, dosya kapsamında alınan bilirkişi raporunun hüküm kurmaya elverişli bulunmadığı değerlendirildiğinden duruşma açılmış ve bilirkişilerden ek rapor alınmıştır.
6769 sayılı SMK’nın 5/1/-ç maddesi uyarınca aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olan işaretler marka olarak tescil edilemez.
Esasen, davacının başvurusuna konu ibare “…” olup, davalı Kurum tarafından mesnet alınan önceki markalar “…” ibaresini içermektedir. Bilirkişi raporlarında da açıklandığı üzere, “…” kelimesi marka başvurusu kapsamında bulunan bazı emtia için tasviri bir kelime olduğundan markaya herhangi bir ayırt edicilik katmayacağı için, itiraza mesnet alınan “…” markaları ile “…” markasının ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğu, yani SMK’nın 5/1-ç maddesindeki koşulların oluştuğu, ancak … kelimesinin tasviri bulunmadığı mal ve hizmetler yönünden ise “…” markaları ile “…” markasının ayırt edilemeyecek kadar benzer olmadığı yani SMK’nın 5/1-ç maddesindeki koşulların bulunmadığı kanaatine varılmış olup, esasen mahkeme kararında da ilke olarak bu şekilde bir sonuca varılmıştır.
Ancak, … kelimesinin tasviri olduğu mal ve hizmetlere yönelik tarafların esaslı itirazların değerlendirilmesi gerekmiş, bu bağlamda alınan ek bilirkişi raporunda, başvuru kapsamindaki doğrudan “…” ile alakali emtianın “Katı yakıtlar: kömürler (04/02), odun. Sıvı ve gaz yakıtlar: benzin, mazot, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğal gaz, fueloil ile bunların kimyasal olmayan katkıları (04/03), Alternatörler, jeneratörler, elektrik jeneratörleri, güneş enerjisi ile çalışan jeneratörler (07/08), Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: filler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panolari, rezistanslar, soketler, transjormatorler, adaptörler, şarj cihazları, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler, güneş paneleri(09/10), Kati, sivi, gaz yakith ve elektrikli ısıtma amaçlı cihazlar: kombiler, boylerler, kalorifer kazanları ve petekleri, eşanjörler, sobalar, kuzineler; güneş enerjisi kolektorleri(l1/02), Boru hattı ile taşıma hizmetleri(39/04), elektrik dagitim hizmetleri(39/5).” olduğu, bu emtia dışındaki mal ve hizmetlerin tasviri olarak nitelendirilemeyecek olması nedeni ile bu mal ve hizmetler dışındaki mal ve hizmetler yönünden … kararının yerinde bulunmadığı yönünde görüş bildirilmiştir.
Dosya kapsamında alınan ek bilirkişi raporunun tarafların itirazlarını karşıladığı ve hüküm kurmaya elverişli bulunduğu değerlendirildiğinden bu rapor esas alınarak davanın kısmen kabulüne dair aşağıda gösterilen şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Taraf vekillerinin istinaf başvurularının kabulü ile Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin 12.11.2019 gün ve … Karar sayılı kararının KALDIRILMASINA,
2-Davanın KISMEN KABULÜ ile, … Kurumunun…sayılı … kararının;
04/01; Sınai amaçlı yağlar, gresler, kesme sıvıları, toz emici-ıslatıcı ve bağlayıcı maddeler.
04/04; Aydınlanma amaçlı mumlar, fitiller, yarı mamul vakslar, balmumları (vakslar), parafinler.
06/01; Değerli olmayan maden cevherleri.
06/02; Adi metaller ile bunların alaşımları ve yarı mamulleri: inşaat demirleri; inşaatlar için adi metalden hasır ve etriyeler; levha, kütük, çubuk, profil, tabaka, sac halinde adi metaller,
06/03; Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler.
06/04; Eleme, filtreleme ve benzeri amaçlar için yapılmış metalden malzemeler,
06/05; Metalden mamul kapılar ve pencereler, kepenkler, jaluziler, bunların kasaları.
06/06; Elektrik için olmayan madeni kablolar, teller.
06/07; Metalden hırdavatçı (nalburiye) eşyası: vidalar, çiviler, cıvatalar, somunlar, pimler, pullar, dağcılar için metal pitonlar, zincirler, metal mobilya bağlantıları ve tekerlekleri, sanayide kullanılan metal tekerlekler, kapı ve pencere kolları, metal menteşeler, ispanyoletler, metal kilitler, kilit anahtarları, metalden anahtar taşıma halkaları, metalden makaralar.
06/08; Metalden havalandırma, ısıtma, kanalizasyon, telefon, yeraltı elektrik ve iklimlendirme tesisatları için havalandırma kanalları, menfezler, menfez kapakları, bacalar, baca şapkaları, menhol (baca) kapakları, ızgaralar.
06/09; Metalden mamul işaretle gösterme, yönlendirme, belirtme, tanıtma amaçlı malzemeler: tabelalar, panolar, plakalar, metalden ışıksız trafik yönlendirme işaretleri.
06/10;Metalden mamul sıvı veya gaz nakli amaçlı borular, sondaj boruları ve bunların bağlantı parçaları: metalden vanalar, manşonlar, dirsekler, klipsler, uzatmalar.
06/11; Madeni para kasaları.
06/12; Metalden mamul demiryolu malzemeleri: raylar, ray bağlantıları, makaslar.
06/13; Madeni iskele babaları ve şamandıraları, madeni dubalar, deniz taşıtları için çapa demirleri.
06/14; Döküm işleri için madeni kalıplar (makine parçası olanlar hariç).
06/15; Adi metallerden veya bunların alaşımlarından yapılmış sanat eserleri; adi metalden mamul müsabakalarda verilen kupalar.
06/16; Metalden mamul kapaklar, şişe kapakları.
06/17; Madeni direkler, madeni dikmeler, madeni inşaat iskeleleri, madeni kazıklar, madeni kuleler.
06/18; Kaldırma, yükleme ve nakil için madeni paletler, madeni halatlar, yük kaldırma ve taşımada kullanılan madeni askılar, bağlar, kolonlar, kuşaklar, bantlar ve şeritler.
07/01; Ahşap, metal, cam ve plastik malzemelerin ve madenlerin işlenmesi, bunlara şekil verilmesi için makineler, takım tezgahları ve bu amaçla kullanılan endüstriyel robotlar, üç boyutlu yazıcılar.
07/02; İş makineleri: dozerler, kepçeler, ekskavatörler, yol yapım ve kaplama makinaları, sondaj makinaları, kaya delme makinaları, süpürme makinaları ve aynı işleve sahip robotik mekanizmalar.
07/03; Kaldırma, taşıma ve iletme makineleri: asansörler, yürüyen merdivenler, vinçler, aynı işleve sahip robotik mekanizmalar.
07/04; Tarım, hayvancılık, ziraat sektörlerinde ve tahıl/meyve/sebze/gıda işlenmesinde kullanılan makineler ve robotik mekanizmalar, içecek yapım ve işleme makineleri.
07/05; Kara taşıtları için olanlar hariç motorlar, elektrikli motorlar, bunların parçaları ve tertibatları: hidrolik, pnömatik kontroller, kara taşıtları için olanlar hariç frenler, balatalar, krank milleri, dişliler, silindirler, pistonlar, türbinler, filtreler; kara taşıtlarında kullanılan ve bu sınıfta yer alan parçalar: taşıtlar için yağ, yakıt ve hava filtreleri, egzozlar, egzoz manifoldları, silindirler, silindir başları, pistonlar, karbüratörler, yakıt dönüşüm cihazları, enjektörler, yakıt tasarruf cihazları, pompalar, valfler, marşlar, dinamolar, bujiler.
07/06; Rulmanlar, bilyalı veya masuralı yataklar,
07/07; Lastik sökme ve takma makineleri.
07/09; Boya makineleri, otomatik boya püskürtme tabancaları, elektrikli, hidrolik ve pnömatik zımbalama makineleri ve tabancaları, elektrikli yapıştırıcı tabancalar, basınçlı hava veya sıvı püskürtücü makineler için tabancalar, elektrikli el matkapları, motorlu el testereleri, dekupaj makineleri, spiral makineler, basınçlı hava üreticiler, kompresörler, araç yıkama makineleri ve yukarıda sayılan makine ve araçlarla aynı işleve sahip robotlar.
07/10; Elektrikli ve gazlı kaynak makineleri, elektrikli ark kaynak cihazları, elektrikli lehim cihazları, elektrikli ark kesme cihazları, elektrikli kaynak makine elektrotları ve bunlarla aynı işleve sahip robotlar.
07/11; Matbaa makineleri
07/12; Ambalajlama makineleri, doldurma-tapalama ve kapatma makineleri, etiketleme makineleri, tasnifleme makineleri ve yukarıda sayılan makinelerle aynı işleve sahip robotlar ve robotik mekanizmalar (elektrikli plastik kapama/mühürleme cihazları (paketleme) dahil).
07/13; Tekstil makineleri, dikiş makineleri ve bunlarla aynı işleve sahip endüstriyel robotlar.
07/14; Makine veya motor parçası olmayan pompalar (akaryakıt dolum ve dağıtım pompaları ve bunların tabancaları dahil).
07/15; Doğrama, öğütme, ezme, çırpma ve ufalama için mutfakta kullanılan elektrikli aletler; yıkama makineleri (çamaşır/bulaşık yıkama makineleri, ısıtmalı olmayan santrifüjlü çamaşır kurutma makineleri dahil), zemin, halı veya döşeme temizleme amaçlı elektrikli makineler, elektrikli süpürgeler ve bunların parçaları.
07/16; Otomatik satış makineleri
07/17; Galvanizle kaplama ve elektroliz (akımla kaplama) makineleri.
07/18; Elektrikli açma kapama mekanizmaları.
09/01; Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, dürbünler, deney malzeme ve cihazları. |
09/04; Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları.
09/05; Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri.
09/06; Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler).
09/07; Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları.
09/09, Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları.
09/11; Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller.
09/12; Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları.
09/13; Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil).
09/14; Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar.
09/15; Dekoratif mıknatıslar.
11/01; Aydınlatma cihazları (taşıtlar, iç ve dış mekanlar için aydınlatma armatürleri),
11/03; Buhar, gaz ve sis (duman) üreteçleri (jeneratörleri): buhar jeneratörleri (kazanları), asetilen jeneratörleri, oksijen jeneratörleri, nitrojen jeneratörleri.
11/04; İklimlendirme ve havalandırma cihazları.
11/05; Soğutucular ve dondurucular.
11/06; Pişirme, kurulama ve kaynatmada kullanılan elektrikle ve gazla çalışan aletler, makineler ve cihazlar: fırınlar, elektrikli tencereler, elektrikli su kaynatıcıları, mangallar, barbeküler, elektrikli çamaşır kurutucuları, saç kurutucuları ve el kurutma cihazları.
11/07; Sihhi tesisat ürünleri: musluklar, duş takımları, klozet iç takımları, banyo-duş kabinleri, küvetler, klozetler, evyeler, lavabolar, musluklar için contalar, salmastralar (musluk iç takımı),
11/08; Su yumuşatma cihazları, su arıtma cihazları, su arıtma tesisatı, atık arıtma tesisatı.
11/09; Tıbbi amaçlı olmayan elektrikli alt yaygıları ve elektrikli battaniyeler, ısıtıcı yastıklar, elektrikli veya elektriksiz ayak ısıtıcıları, sıcak su torbaları (termoforlar), elektrik ısıtmalı çoraplar.
11/10; Akvaryumlar için filtreler ve filtre-motor kombinasyonları.
11/11; Sanayi tipi pişirme, kurutma ve soğutma tesisatı.
11/12; Pastörize ve sterilize edici makineler.
19/01; Bu sınıfa dahil biçimlendirilmemiş halde malzemeler: kum, çakıl, mıcır, asfalt, zift, çimento, kireç, alçı, sıva, beton, blok mermer,
19/02; Beton, alçı, toprak, kil, taş, mermer, ahşap, plastik veya sentetik malzemelerden imal edilmiş ve şekil almış yapı/inşaat/yol yapımı ve benzer amaçlı malzemeler: metalden olmayan binalar/yapılar, yapı elemanları, direkler, bariyerler, tabii veya sentetik ısı ile yapıştırılabilen kaplamalar, çatılar için ziftli kartonlar, ziftli kaplamalar, ahşap ve sentetik malzemeden kapı ve pencereler.
19/04; Beton, taş veya mermerden yapılmış anıtlar, heykeller.
19/05; İnşaatlar için cam ürünleri.
19/06; Metalden olmayan prefabrik yüzme havuzları.
19/07; Akvaryum kumları.
35/01; Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri, reklam amaçlı tasarım hizmetleri; alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri,
35/02; Büro hizmetleri: sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri.
35/03; İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme (başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri.
35/04; Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri.
37/01; İnşaat hizmetleri, inşaat araç — gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri.
37/02; Temizlik hizmetleri; dezenfeksiyon hizmetleri; haşere ilaçlama hizmetleri; temizlik araçları ve makinelerinin kiralanması hizmetleri.
37/03; Kara araçları servis istasyonu hizmetleri (bakım, tamir ve akaryakıt dolumu).
37/04; Deniz araçlarının bakımı ve tamiri hizmetleri; gemi inşaatı hizmetleri.
37/05; Hava taşıtlarının bakım ve tamiri hizmetleri.
37/06; Mobilyalara ilişkin döşeme, tamir, restorasyon hizmetleri.
37/07, Isıtma, havalandırma ve su tesisatının kurulması (tesis edilmesi), bakımı ve tamiri hizmetleri,
37/08; Giysilerin temizliği, bakımı ve tamiri hizmetleri.
37/09; Sınai makinelerin ve cihazların, büro makinelerinin ve cihazlarının, haberleşme cihazlarının, elektrikli ve elektronik cihazların tesisi, bakımı ve tamiri hizmetleri.
37/10; Asansör tamiri ve bakımı hizmetleri.
37/11; Saat tamiri hizmetleri.
37/12; Madencilik, maden çıkarma hizmetleri,
37/13; Ayakkabı, çanta, kemer tamiri hizmetleri.
39/01; Kara, deniz ve hava taşımacılığı hizmetleri ve kara, deniz ve hava taşıtlarının kiralanması hizmetleri, tur düzenleme, seyahat için yer ayarlama, seyahat ile ilgili bilet sağlama, kurye hizmetleri.
39/02; Araba parkları hizmetleri, garaj kiralama hizmetleri.
39/03; Tekne barındırma hizmetleri,
39/06; Su temin hizmetleri.
39/07; Taşıt ve malları kurtarma hizmetleri.
39/08; Malların depolanması, paketlenmesi ve sandıklanması hizmetleri.
39/09; Çöplerin depolanması ve taşınması hizmetleri, atıkların toplanması ve taşınması hizmetleri,
40/01; Adi metallerin işleme hizmetleri.
40/02; Değerli metallerin işlenmesi hizmetleri.
40/03; Fotografik ve sinematografik ürünlerin işlenmesi hizmetleri, banyo, baskı ve foto gravür hizmetleri,
40/04; Gıdaların kurutulması, konservelenmesi, dondurulması, pişirilmesi, tütsülenmesi, salamura edilmesi hizmetleri; gıda işleme ve üretimi konularında bilgi verilmesi hizmetleri.
40/05; Hayvan kesim hizmetleri.
40/06; Deri ve kürk işleme hizmetleri.
40/07; Saraçlık hizmetleri.
40/08; Kumaş işleme hizmetleri, yün işleme hizmetleri.
40/09; Terzilik hizmetleri, nakış işleme hizmetleri.
40/10; Ahşap ve kereste işleme hizmetleri.
40/11; Sanat eserlerinin çerçevelenmesi hizmetleri.
40/12; Sıvı, kimyasal madde, gaz, hava işleme hizmetleri.
40/13; Cam ve optik cam işleme hizmetleri.
40/14; Malzemelerin montajı (üçüncü şahıslar adına) hizmetleri.
40/16; Çömlekçilik hizmetleri.
40/17; … üretimi hizmetleri, jeneratörlerin kiralanması hizmetleri.
40/18; Kağıdın işlenmesi.
40/19; Baskı hizmetleri, ciltçilik hizmetleri.
40/20; Plastik işleme hizmetleri.
42/01; Bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetleri; mühendislik hizmetleri, mühendislik ve mimari tasarım hizmetleri, kalite ve standart belgelendirme amaçlı mal/hizmetlerin test edilmesi.
42/02; Bilgisayar hizmetleri: bilgisayar programlama, bilgisayarı virüse karşı koruma, bilgisayar sistem tasarımı, başkaları adına web sitelerinin tasarlanması, bakımı ve güncelleştirilmesi, yazılım tasarımı, kiralanması ve güncelleştirilmesi, internet arama motoru sağlama, hosting, bilgisayar donanımları alanında danışmanlık, bilgisayar donanımlarının kiralanması hizmetleri.
42/03; Bu sınıfa dahil olup mühendislik, mimarlık, bilgisayar hizmetleri kapsamına girmeyen her türlü tasarım hizmetleri; grafik sanat tasarım hizmetleri (reklam amaçlı tasarım ve peyzaj tasarımı hariç).
42/04; Sanat eserleri orijinallik onay hizmetleri. Yönünden İPTALİNE, fazlaya ilişkin istemin reddine,
3-Harçlar Kanunu’na göre alınması gereken 59,30.TL maktu karar ve ilam harcından, davacı tarafından peşin olarak yatırılan 44,40.TL harçtan mahsubu ile bakiye 14,90.TL’nin davalılardan tahsili ile Hazineye irat kaydına,
4-Davacı kendisini vekille temsil ettirmiş olduğundan davanın kabul edilen kısmı yönünden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre belirlenen 7.375,00.TL vekalet ücretinin davalı kurumdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı Kurum kendisini vekille temsil ettirmiş olduğundan karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre belirlenen 7.375,00.TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı Kuruma verilmesine,
6-Davacı tarafından ilk derece mahkemesinde yapılan 1.800,00.TL bilirkişi ücreti, 130,90.TL tebligat ve posta gideri, istinaf aşamasında yapılan 98,00.TL tebligat ve posta gideri olmak üzere toplam 2.028,90.TL yargılama giderinden davanın kabul ret oranına göre hesaplanan takdiren 1/2’si olan 1.014,45.TL’ye, 44,40.TL peşin harç, 44,40.TL başvuru harç tutarı eklenerek oluşan toplam 1.103,25.TL’nin davalı kurumdan alınarak davacıya verilmesine, bakiye kısmın davacı üzerinde bırakılmasına,
7-Davalı … istinaf aşamasında yapılan 33,50.TL tebligat ve posta masrafından oluşan yargılama giderinin davanın kabul ret oranına göre hesaplanan takdiren 1/2’si olan 16,75.TL’nin davacıdan tahsili ile davalı kuruma verilmesine, bakiye kısmın davalı üzerinde bırakılmasına,
8-Yatırılan ve kullanılmayan gider avansının, hükmün kesinleşmesini müteakip re’sen davacıya iadesine (HMK m.333),
9-Davacı ve davalı kurum tarafından ayrı ayrı peşin olarak alınan 54,40.TL maktu istinaf karar ve ilam harcının, karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara ayrı ayrı iadesine,
10-Davacı kendisini istinaf aşamasında vekille temsil ettirdiğinden ve birden fazla duruşma yapıldığından, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre hesaplanan 5.100,00.TL duruşma vekalet ücretinin davalı kurumdan tahsili ile davacıya verilmesine,
11-Davalı kurum kendisini istinaf aşamasında vekille temsil ettirdiğinden ve birden fazla duruşma yapıldığından, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre hesaplanan 5.100,00.TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı kuruma verilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı yapılan açık yargılama sonucunda 15/12/2021 tarihinde HMK 361 maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.

GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 31/12/2021
….

Bu belge 5070 sayılı Yasa hükümlerine göre elektronik olarak imzalanmıştır.