Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2019/1710 E. 2021/966 K. 24.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ


T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ : 26/09/2019
NUMARASI : …

DAVANIN KONUSU : Endüstriyel Tasarım (Maddi, Manevi Tazminat İstemli)

Taraflar arasında görülen davada Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 26/09/2019 tarih ve….. sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davacı tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ: Davacı vekili, müvekkili adına tescilli…. sayılı tasarımın davalı … tarafından taklit olarak üretildiğini, kendi mağazasında ve davalının toptan olarak satmış olduğu …’e ait … … mağazasında … markası adı altında satılarak müvekkilinin tasarım hakkına tecavüz edildiğini, davalının taklit olarak üreterek piyasaya sürmüş olduğu ürünün, ……adresindeki … … mağazasında satıldığının tespit edilerek bir adet satın alındığını, yetkili mahkemelere yapmış oldukları başvuruya istinaden davalı …’e ait işyerinde keşif faaliyetleri icra edildiğini ancak karşılaştırmaya esas alınacak taklit ürünün bulunamadığını, ancak …’e ait mağazada Erzurum 3. Asliye Mahkemesi’nin….. İş sayılı kararı ile 01.12.2017 tarihinde keşif faaliyeti icra edilmiş olduğunu, adı geçenin işyerinde yapılan keşif sırasında mağazada davalının ürettiği ve üzerinde … markası ile satışa sunduğu ürünlerden 5 adet bulunduğunun tespit edildiğini ve mahkemece görevlendirilen bilirkişi tarafından fotoğraflarının çekilerek mahkemeye sunulduğunu, Erzurum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin ….. D. İş sayılı delil tespit dosyasındaki deliller üzerinden yapılacak yeni bir bilirkişi değerlendirmesiyle davalının tecavüzünün açıkça belirlenebileceğini ileri sürerek davalının tecavüzünün ve haksız rekabetinin tespitine, durdurulmasına, önlenmesine, belirsiz alacak davası hükümlerine göre alacak miktarı tam ve kesin olarak belirlendiğinde taleplerini arttırmak ve fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000,00 TL maddi, 10.000,00 TL manevi tazminatın delil tespitinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkiline ait işyerinde yapılan tespit sırasında davacının hakkının ihlali niteliğinde bir ürün bulunmadığını, müvekkilinin kullanımIarının yasal olduğunu ve haksız rekabet, tecavüz oluşturmadığını, davacının tazminat taleplerinin de yersiz olduğunu, davacının kötü niyetli olarak tespite geldiğini, iddiaların hiçbir temelinin, dayanağının, delilinin bulunmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, dava konusu olan giysi tasarımlarında beden ve kol kesimlerinin farklı olduğu, kesimlerinden dolayı iki pardesünün benzer görülmediği, iki tasarımın, tasarımlarda temel olan farklılıkların daha çok olması nedeniyle benzer olmadığı… D. İş dosyası kapsamında tespit edilen ürünün, … nolu tasarıma karşı tecavüz oluşturmadığı,….. İş dosyası kapsamında tespit edilen ürünün, ….nolu tasarımdan, tasarım hukuku anlamında farklı olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili istinaf başvuru dilekçesinde, bilirkişi raporunda ayrıntıdaki ufak farklılıklar dikkate alınmaksızın ortak noktalar üzerinden benzerlik incelemesi yapılması gerekirken, ortak noktalara değil, esasen benzerlik incelemesine dahil edilmemesi gereken hususlar farklılık olarak lanse edilerek benzerlik bulunmadığı yönünde görüş bildirildiğini, bilirkişinin farklılık olarak atfedilen hususlar esasen ürünü farklılaştırmayan, tasarım hakkına tecavüz eylemini gizlemeye yönelik olarak yapıldığı belli olan değişiklikler olduğunu, hükme esas alınan bilirkişi raporunda kanuna uygun bir inceleme yapılmış olsaydı, müvekkili tasarımı ile davalı ürünün gözle görülür şekilde benzer olduğunun belirleneceğini, davalının tasarım hakkına tecavüz ettiğinin sabit olduğunu ileri sürerek, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını, davanın kabulüne karar verilmesini istemiştir.

GEREKÇE : Dava, endüstriyel tasarıma tecavüzün tespiti, durdurulması ve önlenmesi ile maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı, dosya kapsamında,…. Vekilinden oluşan bilirkişi heyetince, davalı tarafından üretilen … D.iş nolu dosya kapsamında tespit edilen ürün ile davacının ….nolu tasarımının farklı olduğunun belirlendiği, bilirkişi raporunun usul ve yasaya uygun bulunduğu, davacının tasarımına yönelik bir tecavüzün tespit edilemediği anlaşılmakla, davacı vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu istinaf karar ve ilam harcından, davacı tarafça istinaf başvurusunda yatırılan 44,40 TL istinaf karar ve ilam harcının mahsubu ile bakiye 14,90 TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-İstinaf aşamasında davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliği ile 24/06/2021 tarihinde HMK 361. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere karar verildi.

GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 30/06/2021

Başkan

Üye

Üye

Katip