Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2019/1429 E. 2021/688 K. 20.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ


T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 4. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ : 19/06/2019
NUMARASI : …

DAVANIN KONUSU : YİDK Kararının İptali ve Marka Hükümsüzlüğü

Taraflar arasında görülen davada Ankara 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 19/06/2019 tarih ve …. K. sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davalı … tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ: Davacı vekili, müvekkilinin 1980’de faaliyete başladığını, çok sayıda “…” ibareli markasının bulunduğunu, markaların tanınmış olduğunu, davalının …. ibareli marka tescil başvurusuna itirazlarının, diğer davalının …. sayılı YİDK kararı ile reddedildiğini, oysa müvekkilinin markanın gerçek hak sahibi olduğunu, markaların benzer bulunduğunu, davalının kötü niyetli olduğunu ileri sürerek, davalı … …. kararının iptalini ve diğer davalı markasının hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … vekili, müvekkili kurum kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Diğer davalı … vekili, markaların benzer olmadığını, farklı sınıflar içerdiğini, müvekkili adına farklı unsurlarla “…” ibaresinin…. sayı ile tescilli olduğunu, markalar arasında karıştırılma olasılığının bulunmadığını, davacı markasının tanınmış olmadığını, davacı başvurularının zayıf marka olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamından, davalının …. ibareli marka başvurusu ile davacının “…” ibareli markaları arasında, dava konusu edilen….sayılı markanın kapsamında yer alan 29/03 “hazır çorbalar, bulyonlar” 29/07 “kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar” ile 43/1 “yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri” yönünden biçim, düzenleme ve tertip tarzı itibariyle görsel ve sescil olarak ortalama tüketicileri iltibasa düşürecek derecede bir benzerlik bulunduğu, davacının 30. sınıftaki mallarının (mercimek, kuru bakliyatlar, bulgur, pirinç ve diğerlerinin) davalı … kapsamındaki 29/03 “hazır çorbalar, bulyonlar” 29/07 “kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar” ile 43/1 “yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri” arasında mal ve hizmetlerin doğası, amaçlanan kullanımı ve kullanım metodu, birbirleri ile rekabet içinde ya da birbirlerini tamamlayıcı şekilde ilintili ve bağlantılı mal/hizmet olarak sayılmasının gerektiği, zira bu tür ürünlerin (mercimek, kuru bakliyatlar, bulgur, pirinç), diğer ürünlerin (29/03 “hazır çorbalar, bulyonlar” 29/07 “kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar”) hammadde/mamül ilişkisi içinde olduğu, dolayısıyla anılan mal ve hizmetler yönünden tarafların markaları arasında 556 sayılı KHK’nın 8/1 maddesindeki koşulların oluştuğu, HMK 282. maddesinde belirtilen “hakim bilirkişinin oy ve görüşünü diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirir.” hükmünden hareketle bilirkişi raporunun iltibas koşulunun bulunmadığına dair değerlendirmesine itibar edilmediği, iltibas oluşturmayan kısımlar yönünden ise başvuru ibaresi üzerinde davacı tarafın eskiye dayalı kullanım hakkı, markalarının tanınmışlığı, ticaret unvanına bağlı sınai mülkiyet hakkı ile davalı başvurusunun kötü niyetli yapıldığı yönündeki iddiaların kanıtlanmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, …’in…. sayılı YİDK kararının, dava konusu edilen …sayılı markanın kapsamında yer alan 29/03 “hazır çorbalar, bulyonlar” 29/07 “kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar” ile 43/1 “yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri” yönünden iptaline, bu mallar/hizmetler yönünden markanın hükümsüzlüğüne, diğer kısımlar yönünden davanın reddine karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ : Davalı … vekili istinaf başvuru dilekçesinde, tarafların markaları arasında mal ve hizmetler yönünden 6769 sayılı SMK’nın 6/1 maddesi anlamında benzerlik bulunmadığını, mal ve hizmetlerin değerlendirilmesi gibi teknik bir konuda bilirkişi raporuna itibar edilmemesinin hukuka aykırı olduğunu, somut olayda çifte benzerlik şartı gerçekleşmediğinden, iltibas ihtimalinin de bulunmadığını ileri sürerek, yerel mahkemenin kararının istinaf incelemesi yapılarak kaldırılmasını ve davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

GEREKÇE : Dava, YİDK kararının iptali ve marka hükümsüzlüğü istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı ve tarafların marka olarak kullanmak istedikleri ibarelerin asıl unsurlarının “…” kelimesinden oluştuğu ve ibareler yönünden taraf markaları arasında 6769 sayılı SMK’nın 6/1 maddesi anlamında benzerlik bulunduğu, davacının itiraza dayanak markalarının kapsamındaki 29 ve 30. sınıfta yer alan gıda malları ile davalının başvurusu kapsamındaki 43/1. sınıf “yiyecek ve içecek sağlanması hizmetlerinin” benzer ihtiyaçları karşıladığı ve anılan mal ve hizmetler arasında iltibas ihtimalinin oluştuğu, Yargıtay 11. HD.’nin 04/11/2015 tarih ve….sayılı kararlarının da aynı yönde bulunduğu, davalının marka başvurusu kapsamındaki 29/03. sınıf “hazır çorbalar, bulyonlar” ile 29/07. sınıf “kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar” mallarının, davacının itiraza dayanak markalarının kapsamındaki mallarla benzer olduğu yönündeki ilk derece mahkemesinin kabulünde de bir isabetsizliğin bulunmadığı, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 08.06.2016 gün ve …. sayılı kararı uyarınca, iltibas değerlendirmesinin hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel hukuki bilgi ile çözümlenmesinin mümkün olduğu, ilk derece mahkemesi kararının gerekçe kısmında, başvuru tarihi itibariyle somut uyuşmazlığa uygulanması gereken 6769 sayılı SMK’nın 6/1 maddesi yerine, 556 sayılı KHK’nın 8/1 maddesine yer verilmesinin maddi hatadan kaynaklandığı anlaşılmakla, davalı … vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Davalı … vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Davalı … Kurumundan alınması gereken 59,30 TL maktu istinaf karar ve ilam harcından, davalı tarafça istinaf başvurusunda yatırılan 44,40 TL istinaf karar ve ilam harcının mahsubu ile bakiye 14,90 TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-İstinaf aşamasında davalı … vekili tarafından yapılan yargılama giderlerinin davalı … üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına dair,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliği ile 20/05/2021 tarihinde HMK 361. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere karar verildi.

GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 20/05/2021

Başkan

Üye

Üye

Katip