Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2019/1073 E. 2021/623 K. 28.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : 2019/1073
KARAR NO : 2021/623
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 2. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 03/04/2019
NUMARASI :

DAVANIN KONUSU :YİDK Kararının İptali

Taraflar arasında görülen davada Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 03/04/2019 tarih ve …….. E. -…….K. sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davacı tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ : Davacı vekili; müvekkili şirketin “… …” ibareli marka başvuruna davalı şirketler tarafından yapılan itirazların Türk Marka ve Patent Kurumu Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından kısmen kabul edilerek başvuru kapsamından bir kısım mal ve hizmetlerin çıkarıldığını, bu karara karşı yaptıkları itirazın YİDK tarafından reddedildiğini, oysa müvekkili şirketin başvurusu ile redde mesnet alınan markalar bütün olarak değerlendiriliğinde 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi gereğince benzer olmadıklarını, müvekkili şirketin başvurusunda esaslı unsurun “…” ibaresi olup İstanbul’da bir ilçe olan “…” ibaresinin tali unsur olarak yer aldığını, müvekkili şirketin “…” ibareli tanınmış marklarının bulunduğunu ve bu markalar nedeniyle müktesep hakkının bulunduğunu, dava konusu marka başvurusunun seri marka yaratmak niyetiyle yapıldığını, müvekkilinin “…” ibaresinin ilk olarak 2002 yılında tescil ettirdiğini ve anılan ibareyi çok yoğun kullanarak ayırt edici hale getirdiğini, anılan ibare üzerindeki gerçek hak sahibinin müvekkili olduğunu, redde mesnet alınan “…” ibareli markanın, …’un yer adı olması nedeniyle, kullanıldığı emtialar bakımından tanımlayıcı olduğundan marka olarak kullanılmasının mümkün olmadığını ileri sürerek “… …” ibareli marka başvurusunun kısmen reddine ilişkin 28.12.2016 tarih ve ……… sayılı YİDK kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Türk Patent ve Marka Kurumu vekili; Kurum kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı …Ş vekili; dava konusu … … markasının, müvekkilinin tescilli … esas unsurlu markaları ile görsel, sesçil ve anlamsal olarak neredeyse aynı/ayırt edilemeyecek derecede benzer olup marka kapsamlarının da aynı/aynı tür emtialardan oluşması nedeniyle markların karıştırılma ihtimali bulunduğunu, davacının önceki markaları nedeniyle müktesep hakkının bulunmadığını zira önceki marklarının dava konusu markadan farklı olup, önceki markalarının kapsamını genişlettiğini, YİDK kararının yerinde olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı … ………. ……. İnşaat ve Ticaret A.Ş vekili; müvekkili şirketin sektörde Türkiye’nin en tanınmış şirketlerinden olduğunu, dava konusu marka ile müvekkiline ait “… …” ve “…” ibareli markları benzer bulunduğunu, davacının müktesep hakkının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı …… ……….- ………. …….. ……… Tic ve San A.Ş vekili; davanın konusu markanın müvekkiline ait “…” ibareli marka ile benzer olup kapsamlarının da aynı sınıf emtianın yer aldığını bu nedenlen 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesinde anlamında iltibas tehlikesinin bulunduğunu, coğrafi yer adlarının tescili talep edilen mal ve hizmetler için tanımlayıcı yada yanıltıcı bir niteliği bulunmuyorsa münhasıran marka olma niteliğini taşıdığını, davacının müktesep ve üstün hakkının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı … … … … San ve Tic Ltd Şti vekili; müvekkilinin “…” ibareli markların ayniyet derecesinde benzer olduğunu , YİDK kararının usul ve yasaya uygun bulunduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Diğer davalı davaya süresinde cevap vermemiş, davalı vekili yargılama sırasında sunduğu beyan dilekçelerinde davanın reddini istemiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, dava konusu marka ile redde mesnet alınan davalı şirkete ait markaların benzer olup, davacı markasının başvurusu kapsamından çıkarılan emtialar bakımından 556 Sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi anlamında karıştırılma ihtimali ile tescil engeli bulunduğu, davacının dava konusu mal ve hizmetler bakımından ,… esas unsurlu markaları nedeniyle müktesep hakkının bulunmadığı , YİDK kararının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :Davacı vekili, mahkemece alınan bilirkişi raporunun çelişkili olduğunu, zira “…” ibareli redde mesnet markalar ile müvekkili şirketin markası karşılaştırılırken anılan ibarenin, “…” ibareli redde mesnet markalar ile karşılaştırılırken “… ” ibaresinin, dava konusu markada asli unsur olduğu kabul edilerek değerlendirme yapıldığını, oysa müvekkili şirketin dava konusu markasında asıl unsurun ” …” ibaresi olduğunu, … ibaresinin ise müvekkili şirketin İstanbul ilinin … semtinde kurulu bağlı şirketlerinden … …..A.Ş’nin kuruluş yerinde işaret ettiğini, anılan markanın müvekkili şirketin bağlı şirketi için yaratıldığını, markanın esas unsurunun karşılaştırılan markaya göre değişiklik arz etmeyeceğini, müvekkili şirketin “…” esas unsurlu seri markalarının bulunduğu hususunun göz ardı edildiği, bilirkişi raporunu hükme esas alınan mahkeme kararı eksik incelemeye dayalı olduğundan hukuka aykırı olduğu, “… ” ve “…” ibarelerinin zayıf nitelikte olduklarından tek bir kişinin inhisarına bırakılmasının mümkün bulunmadığını, markalar benzer olmadığından salt emtialar arası benzerliğin 556 Sayılı KHK’nın 8/1-b maddesindeki koşulların oluşmadığını, müvekkilinin önceki tarihli ve “…” ibareli markaları nedeniyle müktesep hakkı bulunduğunu, bilirkişi raporunda müvekkilinin müktesep hak teşkil ettiği bildirilen markaların eksik incelendiğini ileri sürerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılarak davanın kabülüne karar verilmesini talep etmiştir.

GEREKÇE : Dava, marka YİDK kararının iptali
istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
İşlem dosyasının tetkikinden, davacının “… …” ibaresinin 1. sınıftan 45. sınıfa kadar tüm sınıflarda yer alan mal ve hizmetlerde tescili için yaptığı 30/12/2014 tarihli marka başvurusuna, davalılardan … ………… A.Ş’nin “…” ibareli ………. sayılı markalarına, … …………….A.Ş’nin “…” ibareli ………………..sayılı markalarına, … … A.Ş’nin “…….. ibareli ……………… sayılı markalarına, ……. ………- ……… ……….. A.Ş’nin “…” ibareli ……… sayılı markasına, … …..A.Ş ‘nin “…” ibareli …… sayılı markalarına dayalı olarak 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi uyarınca yaptıkları itirazlarının Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edilerek; dava konusu başvurunun bir kısım mal ve hizmetler yönünden kısmen reddine karar verildiği, bu karara karşı başvuru sahibi davacının, taraf markaları arasında iltibas tehlikesi bulunmadığı,……….sayılı “…” ibareli markaları nedeniyle müktesep hakkının olduğu ve dava konusu başvrunun bu markaların serisi mahiyetinde bulunduğunu ileri sürerek yaptığı itirazının……..sayılı YİDK kararı ile reddedildiği, işbu davanın 2 aylık hakdüşürücü süre içinde açıldığı anlaşılmıştır.
Somut olayda, taraflar arasındaki uyuşmazlık dava konusu başvuru ile davalı şirketler ait redde mesnet markalar arasında 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi anlamında iltibas olup olmadığı, davacının ……. sayılı önceki markaları nedeniyle müktesep hakkının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Dava konusu başvuru ” … …” ibaresinden, davalılardan ……-…….. A.Ş’nin redde mesnet ……./…… sayılı markası “…”, … …..A.Ş ‘nin redde mesnet ……… sayılı markaları ise “…” ,”… …./…..”, “… ….. …./….” ibarelerinden oluşmaktadır. Görüldüğü üzere gerek dava konusu başvuruda, gerekse de redde mesnet markalarda İstanbul’un bir ilçesinin adı olan “…” ibaresine yer verilmiştir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 26.11.1999 tarih,………. E.K. sayılı kararında, “… ülkemizdeki şehir, bölge veya maruf mahal isimlerinin tek bir sözcük olarak bir kişi lehine marka olarak tesciline olanak tanımak, bu isimlerin artık başkaları tarafından markalarında kullanılamayacağı sonucunu ortaya çıkaracaktır. Örnek verilmek gerekirse İstanbul, Ankara veya İzmir veya dava konusu olayda olduğu gibi İstanbulun maruf bir ilçesinin adı olan sadece “Pendik” sözcüğünün bir kişi adına marka olarak tescil edilmesi halinde, bu sözcük artık bir kişinin tekelinde kalacak ve bu şekilde bir kamu adı başkaları tarafından markalarında kullanılamayacaktır. Zira, yerleşen uygulamaya göre, bu isim, markanın “kök” sözcüğü olacak ve iltibas iddiası ile diğer marka başvurularının önlenmesine neden teşkil edecektir. 556 sayılı KHK.’nin genel amacı dikkate alındığında böyle bir imtiyazın kimseye tanınmaması gerekir. Bu şekildeki şehir, ilçe veya maruf yerleşim yerlerinin isimlerini teşkil eden sözcükler hangi ürünün markası olarak kullanılacak ise, onunla birlikte tesciline imkan verilmesinin anılan yasal düzenlemenin amacına daha uygun olduğu görüşünün benimsenmesi de bu şekilde böyle bir markayı kullanmak isteyenlerin menfaat dengelerinin korunması bakımından da uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu ilkeye göre, örneğin “İstanbul” ve “Ankara” adları coğrafi işaretlerle karışmaya meydan vermeyecek şekilde, “İstanbul ……”, “…….. İstanbul” “Ankara ……….” gibi kullanılacağı mamul veya hizmetin nevi ile birlikte ancak işaret olarak kullanılabilecek ve bunun sonucu marka olarak tescili mümkün olabilecektir.” denilmiştir. O halde coğrafi yer adlarının, coğrafi işaret anlamını taşımamak kaydıyla yanlarına ilave yapılması suretiyle marka olarak tescilinin mümkün olduğunun kabulü gerekir. Nitekim Yargıtay 11. HD’nin 04.06.2018 tarih, 2016/11850 E.,2018/4241 K. sayılı ilamında da, aynı ilkeler tekrar edilmiş ve kötüniyetli yapılmadığı sürece başkalarının da aynı coğrafi yer adını farklı bir takım eklerle marka olarak tescil ettirmesinin mümkün olduğu kabul edilmiştir.
Yapılan açıklamalar çerçevesinde somut olaya dönüldüğünde; redde mesnet “…” ibareli markalar karşısında, dava konusu “… …” ibareli başvurunun tescili mümkündür. Davacı, redde mesnet markalarda kullanılan yer adını, farklı bir ekle marka olarak tescil ettirmek istemekte olup, yukarıda açıklanan ilkeler çerçevesinde söz konusu başvurunun tesciline engel bir durum bulunmamaktadır. Zira tek başına marka olamayacak bu türden ibarelerin, zayıf nitelikte olsa dahi farklı ibarelerin ilavesi ile birbirinden farklılaşması mümkündür. Somut uyuşmazlıkta da dava konusu marka başvurusunun, “…” ibaresiyle, redde mesnet “…” ibareli markalarından yeterince farklılaştığı, bir bütün olarak yapılan değerlendirmede, taraf markalarının görsel, işitsel, anlamsal açıdan benzer olmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla; her ne kadar bahsi geçen “…” ibareli redde mesnet marka kapsamlarında yer alan emtia ile dava konusu başvuru kapsamında bulunan 16. sınıfta yer alan “…, karton (mukavva); … veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): … havlular, tuvalet kağıtları, … peçeteler, Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, … ve ciltleme malzemeleri, Basılı evraklar; basılı yayınlar, takvimler, posterle, fotoğraflar, afişler, tablolar ,çıkartmalar (pullar), Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç, kırtasiye tipi … ürünler, yapıştırıcılar dahil),Büro makineleri, Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar ” , 28. sınıfta yer alan “Oyunlar ve oyuncaklar. Salonda oynanan oyunlar; harici ekran ya da monitör ile bağlanıp oynanabilen oyunlar için aletler, makineler ve cihazlar (jetonla çalışanlar dahil), Hayvanlar için oyuncaklar, Çocuk bahçeleri, parklar ve oyun parkları için oyuncaklar, jimnastik ve spor aletleri ile malzemeleri, Suni yılbaşı ağaçları ve bunlar için süsler, suni karlar, çıngıraklar, parti ve benzeri eğlenceler için malzemeler, kağıttan parti şapkaları” ,32. sınıfta yer alan ” Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar, Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri ,meşrubatlar” emtiası aynı/ aynı tür olsa da marka işaretleri arasında benzerlik bulunmadığından dava konusu YİDK kararı, başvurunun belirtilen emtia bakımından 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi uyarınca reddi yönünden yerinde değildir.
Dava konusu başvuru ile davalılardan … ……… A.Ş’nin “…” ibareli, ……… sayılı markalarının … …….A.Ş’nin “…” ibareli ……….sayılı markalarının, … … A.Ş’nin “…” ibareli …….. sayılı markalarının 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi anlamında değerlendirilmesine gelince; “… …” ibaresinden oluşan dava konusu başvuruda yer alan “…”, yukarıda ayırıntısıyla açıklandığı üzere coğrafi yer adı olup ayırt ediciliği bulunmadığından dava konusu başvuruda yer alan asıl unsur “…” ibaresidir. Redde mesnet……. ……………….. sayılı markalarda da “…” ibaresi asıl unsur olarak yer aldığından dava konusu başvuru ile bahsi geçen markalar arasında, asıl unsurların aynı ibareden oluşmasından kaynaklı benzerliğin bulunduğu açıktır.
Dava konusu başvuru ve redde mesnet “…” asıl unsurlu markaların emtia bakımından karşılaştırılmasında ise; davalılar … ………. A.Ş’nin “…” ibareli, ………sayılı markalarının kapsamında, 06.,16,17.,20. ve 28. Sınıfta yer alan emtialar ile dava konusu başvuru kapsamında belirtilen sınıflarda yer alan emtiaların aynı/aynı tür olduğu, … …….A.Ş’nin “…” ibareli ………sayılı markalarının kapsamında 19. Sınıfta yer alan emtianın dava konusu başvuru kapsamında19. Sınıfta yer alan emtia ile aynı/aynı tür olduğu görülmektedir. Nitekim mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişi raporunda da aynı tespitlere yer verilmiştir. Bu duruma göre dava konusu başvuru ile davalılardan … ……… A.Ş’nin “…” ibareli, ………sayılı markaları ve … ………..A.Ş’nin “…” ibareli ……..sayılı markaları arasında, bu davalıların itirazı sonucu başvuru kapsamından çıkarılan 06.(01-18 ) ,16.( 01-07 ) 17.(01-03), 20.(02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13), 28 (01) ve 19.(02) sınıfta yer alan mallar bakımından 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi uyarınca iltibas bulunduğu anlaşıldığından dava konusu YİDK kararının bu yönü ile isabetli olduğu anlaşılmıştır.
Yine, mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişi raporunda belirtildiği üzere ; davalı …Ş’ nin itirazı sonucu dava konusu başvuru kapsamından çıkarılan, 3.(02-03), 5.( 01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03), 33(01), 35. (02-03-04-05) ve 44. sınıfta yer alan mal ve hizmetler ile anılan davalının “…” ibareli …………sayılı markaları kapsamında 3.,5,29,30,31,32,3 , 35.ve 44. sınıfta yer alan mal ve hizmetlerle aynı/ aynı türdür. Dolayısıyla davalı …Ş’nin anılan markları ile dava konusu başvuru arasında dava konusu başvuru kapsamından çıkarılan, 3.(02-03), 5.( 01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03), 33(01), 35. (02-03-04-05),44 (01-04) sınıfta yer alan mal ve hizmetler bakımından 556 sayılı KHK’nın 8/1b maddesi gereğince iltibas koşulları oluştuğundan dava konusu YİDK kararı bu yönden de isabetlidir.
Öte yandan, davalı …’nin itirazı üzerine, bu davalının 35/6. sınıf genel mağazacılık hizmetlerinde tescilli ……… sayılı “…” ibareli markaları nedeniyle, dava konusu başvuru kapsamından, 1. sınıftan 34. sınıfa kadar mal sınıfına özgülenmiş 35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri de çıkarılmış mahkemece bu bakımdan da dava konusu YİDK kararının yerinde olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde karar verilmiştir. Davalı ….nin …………………….sayılı markaları kapsamında yer alan 3.(02-03), 5.( 01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03-04), 33(01) sınıf mallar , ticari bir malı üreten işletmenin ürettiği malı satmasının, işin doğası gereği ve ticari faaliyetinin zorunlu bir sonucu olduğundan, dava konusu başvuru kapsamında, belirtilen mallara özgülenmiş 35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri ile benzer/ilişkili bulunduğundan başvuru kapsamından 3.(02-03), 5.( 01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03-04), 33(01) sınıf mallara özgülenmiş 35/6. sınıf mağazacılık hizmetlerinin çıkarılması yerindedir. Nitekim aynı tespitlere mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişilerce düzenlenen ek raporda da yer verilmiştir.
Ancak; davalı ….’nin itirazına mesnet markaları kapsamında, yukarıda belirtilen mallar dışında emtia bulunmadığından, mahkemece, anılan davalının, itirazına mesnet………..sayılı markalarını, 1. sınıftan 34. sınıfa kadar (03 sınıfın 2. ve 3. alt grupları, 05. sınıfın 1. 2. ve 5. alt grupları, 29. sınıfın 2,3,4,5,6,7 ve 8. alt grupları, 30. sınıfın tamamı, 31. sınıfın 4. alt grubu, 32. sınıfın 2.,3. ve 4. alt grupları , 33. Sınıfın 1. alt grubunda yer alan mallar hariç) tüm sınıflarda yer alan mallara özgülenmiş şekilde 35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri bakımından kullanıp kullanmadığı yönünde bir araştırma yapılmadan davanın reddine karar verildiği anlaşıldığından ve Yargıtay 11. HD.’nin yerleşmiş içtihatları uyarınca (Yargıtay 11. HD.’nin 12.05.2016 tarih ve 2015/11817 E.- 2016/5411 K.) bu araştırmanın yapılması gerekli görüldüğünden, Dairemizce HMK.’nın 356. maddesi uyarınca duruşma açılmasına karar verilmiştir.
Dairemizce bu amaçla açılan duruşma sonucunda, davalı ….’ye redde mesnet ……..sayılı markalarını 1. sınıftan 34. sınıfa kadar (03 sınıfın 2. ve 3. alt grupları, 05. sınıfın 1. 2. ve 5. alt grupları, 29. sınıfın 2,3,4,5,6,7 ve 8. alt grupları, 30. sınıfın tamamı, 31. sınıfın 4. alt grubu, 32. sınıfın 2.,3. ve 4. alt grupları , 33. Sınıfın 1. alt grubunda yer alan mallar hariç) tüm sınıflarda yer alan mallara özgülenmiş şekilde 35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri yönünden kullandığına dair delillerini sunması için 1 aylık kesin süre verilmesine dair meşruhatlı davetiyenin usulüne uygun şekilde tebliğ edilmesine rağmen anılan davalı tarafça verilen kesin sürede her hangi bir delilin sunulmadığından davalı ….’nin bahsi geçen markalarını 1. sınıftan 34. sınıfa kadar (03 sınıfın 2. ve 3. alt grupları, 05. sınıfın 1. 2. ve 5. alt grupları, 29. sınıfın 2,3,4,5,6,7 ve 8. alt grupları, 30. sınıfın tamamı, 31. sınıfın 4. alt grubu, 32. sınıfın 2.,3. ve 4. alt grupları , 33. Sınıfın 1. alt grubunda yer alan mallar hariç) mallara özgülenmiş şekilde 35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri yönünden kullanmadığı kanatine varılmış, davalı …Ş’nin , 35/6. sınıf genel mağazacılık hizmetlerinde tescilli ………… sayılı marklarına dayanarak dayanarak, davacının 1. sınıftan 34. sınıfa kadar (03 sınıfın 2. ve 3. alt grupları, 05. sınıfın 1. 2. ve 5. alt grupları, 29. sınıfın 2,3,4,5,6,7 ve 8. alt grupları, 30. sınıfın tamamı, 31. sınıfın 4. alt grubu, 32. sınıfın 2.,3. ve 4. alt grupları , 33. Sınıfın 1. alt grubunda yer alan mallar hariç) mallara özgülenmiş şekilde 35/6. sınıf mağazacılık hizmetlerini kapsayan başvurusuna itiraz edemeyeceği, diğer bir deyişle yine mahkemece görüşüne başvurulan bilirkişi heyetinden alınan ek raporda da ifade edildiği üzere davalı ……….’nin itiraza dayanak markalarının, anılan hizmet sınıfı yönünden, davalının başvurusu ile benzer olmadığı sonucuna varılmıştır.
Diğer taraftan; davacı, davalı Kurum nezdindeki itirazında önceki tarihli ………. sayılı “…” ibareli markaları nedeniyle müktesep hakkının bulunduğunu ileri sürmüş, dava dilekçesinde de yine müktesep hak iddiasına dayanmış olmakla birlikte davalı Kurum nezdindeki itirazında ileri sürdüğü …………. sayılı markaları dışında bir kısım markalarına da dayanmıştır. Marka başvurusunun kısmen reddine dair YİDK kararının iptali istemiyle başvuru sahibi davacı tarafça açılan işbu davada davalı Kurum nezdinde müktesep hak bakımından ileri sürülmeyen markaların müktesep hak iddiası bakımından değerlendirilemeyecek olmasına rağmen mahkemece bahsi geçen markaların da bu kapsamda değerlendirilmesi yerinde değilse de; davacının müktesep hak iddiası bakımından nazara alınması gereken …………… sayılı markaları yönünden yapılan değerlendirmede,…… sayılı “… ………” ibareli marka ,dava konusu başvru tarihi 31/12/2014 tarihinden sonra 06/11/2015 tarihinde tescil edildiğinden,……… sayılı marka 18/02/2013 tarihinde tescil edilip dava konusu başvurunun yapıldığı tarih itibariyle uzun süreli kullanım şartını sağlamadığından, ……sayılı markası ise sadece 41. Sınıfta tescilli olduğundan dava konusu başvuru yönünden davacıya müktesep sağlamaycağı anlaşıldığından mahkemece davacının müktesep hak iddiasının yerinde olmadığına ilişkin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sonuç olarak; yukarıda açıklanan nedenlerle, dava konusu başvuru ile davalılardan … ……… A.Ş’nin “…” ibareli, ……… sayılı markaları ile … ……….A.Ş’nin “…” ibareli …… sayılı markaları arasında, bu davalıların itirazı sonucu başvuru kapsamından çıkarılan 06.(01-18 ) ,16.( 01-07 ) 17.(01-03), 20.(02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13), 28 (01) ve 19.(02) sınıfta yer alan mallar bakımından 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi uyarınca iltibas bulunduğu anlaşıldığından davalılar … ………. ve … Sanayi A.Ş. İle … …… ……… İnşaat ve Ticaret A.Ş. aleyhine açılan davanın reddine, dava konusu başvuru ile davalılardan …… …….- …… ……… A.Ş’nin redde mesnet ……… sayılı markası “…”, … …..A.Ş ‘nin redde mesnet ……….sayılı markaları ise “…” ,”… ./.”, “… . ./.” ibareli markaları arasında, marka işaretleri benzemediğinden, 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi anlaımnda iltibas bulunmadığından anılan markalar nedeniyle dava konusu başvurunun 16. sınıfta yer alan “…, ….. (……); … veya ……… malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): … havlular, tuvalet kağıtları, … peçeteler, Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, … ve ciltleme malzemeleri, Basılı evraklar; basılı yayınlar, takvimler, posterle, fotoğraflar, afişler, tablolar ,çıkartmalar (pullar), Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç, kırtasiye tipi … ürünler, yapıştırıcılar dahil),Büro makineleri, Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar ” , 28. sınıfta yer alan “Oyunlar ve oyuncaklar. Salonda oynanan oyunlar; harici ekran ya da monitör ile bağlanıp oynanabilen oyunlar için aletler, makineler ve cihazlar (jetonla çalışanlar dahil), Hayvanlar için oyuncaklar, Çocuk bahçeleri, parklar ve oyun parkları için oyuncaklar, jimnastik ve spor aletleri ile malzemeleri, Suni yılbaşı ağaçları ve bunlar için süsler, suni karlar, çıngıraklar, parti ve benzeri eğlenceler için malzemeler, kağıttan parti şapkaları” ,32. sınıfta yer alan ” Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar, Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri ,meşrubatlar” emtiasında reddi yönünden dava konusu YİDK kararının yerinde olmadığı, dava konusu başvuru ile davalı …Ş’nin “…” ibareli …………… sayılı markaları arasında , başvuru kapsamından çıkarılan 3.(02-03), 5.(01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03), 33(01) sınıfta yer alan mallar, 35/1/2/3/4/5 sınıfta yer alan hizmetler, 3.(02-03), 5.( 01-02-05), 29. ( 02-03-4-06-07-08), 30., 31(04), 32 (02-03-04), 33(01) sınıf mallara özgünlenmiş35/6. sınıf mağazacılık hizmetleri ve 44. sınıfta yer alan hizmetler bakımından 556 sayılı KHK’nın 8/1-b maddesi anlamında iltibas bulunduğundan dava konusu YİDK kararı bu yönü ile yerinde ise de davalı …Ş’nin 35/6. sınıf genel mağazacılık hizmetlerinde tescilli ……. ve ……… sayılı “…” ibareli markaları ile dava konusu başvuru kapsamından çıkarılan 35. Sınıfta ” Müşterilerin malları elverişli şekilde görmesi ve satın alması için Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar, Gübreler ve topraklar, İşlenmemiş suni reçineler ve işlenmemiş plastikler, Yangın söndürücü maddeler, Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar, Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; … boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil) besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler, İşlenmemiş doğal reçineler. Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller, Ağartma ve temizlik amaçlı maddeler, Diş bakımı ürünleri,Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil), parlatma ve bakım ürünleri (deri,vinil, metla, ahşap için) , Sınai amaçlı yağlar, gresler (kesme sıvıları, toz emici-ıslatıcı ve bağlayıcı maddeler dahil), Katı yakıtlar (odun dahil) ,Sıvı ve gaz yakıtlar ile bunların kimyasal olmayan katkıları, Aydınlanma amaçlı mumlar, fitiller, yarı mamul vakslar, balmumları (vakslar), parafinler, Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç), Hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, … ve tekstilden mamul çocuk bezleri.),İnsan ve hayvanlar için olanlar hariç dedorantlar, hava tazeleyici kokular, Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar, Değerli olmayan maden cevherleri. Adi metaller ile bunların alaşımları ve yarı mamulleri, Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme veya inşaat amaçlarıyla yapılmış metalden malzemeler ve araçlar(metalden portatif merdivenler dahil) Eleme, filtreleme ve benzeri amaçlar için yapılmış metalden malzemeler. Metalden mamul kapılar ve pencereler, kepenkler, jaluziler, bunların kasaları ve aksamları. Elektrik için olmayan madeni kablolar, teller. Metalden hırdavatçı (nalburiye) eşyası. Metalden havalandırma, ısıtma, kanalizasyon, telefon, yeraltı elektrik ve iklimlendirme tesisatları için havalandırma kanalları, menfezler, menfez kapakları, bacalar, baca şapkaları, menhol (baca) kapakları, ızgaralar. Metalden mamul işaretle gösterme, yönlendirme, belirtme, tanıtma amaçlı malzemeler (tabelalar,panolar, plakalar dahil), Madeni para kasaları,Metalden mamul sıvı veya gaz nakli amaçlı borular ve bunların bağlantı parçaları (metalden vanalar, sondaj boruları dahil),Madeni para kasaları, Metalden mamul demiryolu malzemeleri, Madeni iskele babaları ve şamandıraları, madeni dubalar, deniz taşıtları için çapa demirleri. Döküm işleri için madeni kalıplar (makine parçası olanlar hariç). Adi metallerden veya bunların alaşımlarından yapılmış sanat eserleri. Metalden mamul kapaklar, şişe kapakları. Madeni direkler. Kaldırma, yükleme ve nakil için madeni paletler, madeni halatlar, yük kaldırma ve taşımada kullanılan madeni askılar, bağlar, kolonlar, kuşaklar, bantlar ve şeritler. Araç tekerlekleri için metal takozlar,Ahşap, metal, cam ve plastik malzemelerin ve madenlerin işlenmesi, bunlara şekil verilmesi için makineler, takım tezgahları ve bu amaçla kullanılan endüstriyel robotlar, İş makineleri, aynı işleve sahip robotik mekanizmalar, Kaldırma, taşıma ve iletme makineleri,aynı işleve sahip robotik mekanizmalar (asansörler, yürüyen merdivenler, vinçler dahil), Tarım, hayvancılık, ziraat sektörlerinde ve tahıl/meyve/sebze/gıda işlenmesinde kullanılan makineler ve robotik mekanizmalar, Kara taşıtları için olanlar hariç motorlar, elektrikli motorlar, bunların parçaları ve tertibatları, kara taşıtlarında kullanılan ve bu sunufta yer alan parçalar,Rulmanlar, bilyalı veya masuralı yataklar. Lastik sökme ve takma makineleri. Alternatörler, jeneratörler, elektrik jeneratörleri, güneş enerjisi ile çalışan jeneratörler. Boya makineleri, otomatik boya püskürtme tabancaları, elektrikli, hidrolik ve pnömatik zımbalama makineleri ve tabancaları, elektrikli yapıştırıcı tabancalar, basınçlı hava veya sıvı püskürtücü makineler için tabancalar, elektrikli el matkapları, motorlu el testereleri, dekupaj makineleri, spiral makineler, basınçlı hava üreticiler, kompresörler,araç yıkama makineleri ve yukarıda sayılan makine ve araçlarla aynı işleve sahip robotlar, Elektrikli ve gazlı kaynak makineleri, elektrikli ark kaynak cihazları, elektrikli lehim cihazları, elektrikli ark kesme cihazları, elektrikli kaynak makine elektrotları ve bunlarla aynı işleve sahip robotlar, … makineleri, Ambalajlama makineleri, doldurma-tapalama ve kapatma makineleri, etiketleme makineleri, tasnifleme makineleri ve yukarıda sayılan makinelerle aynı işleve sahip robotlar ve robotik mekanizmalar (elektrikli plastik kapama/mühürleme cihazları (paketleme) dahil). Tekstil makineleri, dikiş makineleri ve bunlarla aynı işleve sahip endüstriyel robotlar, Makine veya motor parçası olmayan pompalar (akaryakıt dolum ve dağıtım pompaları ve bunların tabancaları dahil). Doğrama, öğütme, ezme, çırpma ve ufalama için mutfakta kullanılan elektrikli aletler; yıkama makineleri (çamaşır/bulaşık yıkama makineleri, ısıtmalı olmayan santrifüjlü çamaşır kurutma makineleri dahil); zemin, halı veya döşeme temizleme amaçlı elektrikli makineler, elektrikli süpürgeler ve bunların parçaları. Otomatik satış makineleri. Galvanizle kaplama ve elektroliz (akımla kaplama) makineleri, Elektrikli açma kapama mekanizmaları, Makine ve motorlar için silindir contaları,Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Kesici ve dürtücü silahlar, tıraş, epilasyon, manikür, pedikür, güzellik amaçlı ve kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil aletler ve cihazlar (saç düzleştirici ve kıvırıcı cihazlar, makaslar dahil),Makine, cihaz ve taşıt onarımı, inşaat, ziraat, bahçecilik ve ormancılıkla ilgili elle çalışan (motorsuz) aletler. Elektrikli-elektriksiz, buharlı ütüler, Bilimsel amaçlı ve laboratuarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları, göstergeler ve laboratuarlarda kullanılan malzemeler,Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar (veri işlem, haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları dahil),Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar, Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları (elektirk, elektronikte kullanılan kablolar ve güç kaynakları, piller, aküler dahil),Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Dekoratif mıknatıslar. Metronomlar, Cerrahi, tıbbi, diş hekimliği ve veterinerlik için alet, cihaz ve mobilyalar,Yapay organlar ve protezler, Tıbbi ortopedik malzemeler, Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput). Biberonlar, biberon emzikleri, emzikler, bebekler için diş kaşıyıcılar,Aydınlatma cihazları (taşıtlar, iç ve dış mekanlar için aydınlatma armatürleri),Isıtma ve buhar üretme tesisatı için cihazlar (katı,sıvı,gaz yakıtlı ve elektrikli sobalar , kuzineler dahil),İklimlendirme ve havalandırma cihazları. Soğutucular ve dondurucular. Pişirme, kurulama ve kaynatmada kullanılan elektrikle ve gazla çalışan aletler, makineler ve cihazlar (elektrikli çamaşır kurutucuları, saç kurutucuları ve el kurutma cihazları dahil), Sıhhi tesisat, vitrifiye ürünleri; musluklar, duş takımları, klozet iç takımları, banyo-duş kabinleri, küvetler, evyeler, lavabolar,Su yumuşatma cihazları, su arıtma cihazları, su arıtma tesisatı, atık arıtma tesisatı. Tıbbi amaçlı olmayan elektrikli alt yaygıları ve elektrikli battaniyeler, ısıtıcı yastıklar, elektrikli veya elektriksiz ayak ısıtıcıları, sıcak su torbaları (termoforlar), Akvaryumlar için filtreler ve filtre-motor kombinasyonları. Sanayi tipi pişirme, kurutma ve soğutma tesisatı, Pastörize ve sterilize edici makineler, Motorlu kara taşıtları ve bu taşıtlar için motorlar , parçalar(motosikletler, mobilet dahil) ,Bisikletler ve bunların gövdeleri, gidonları, çamurlukları, Taşıt kasaları, damperli kasalar, traktör römorkları, frigorifik kasalar, römork bağlantıları, Taşıt koltukları, koltuklar için baş dayanakları, emniyetli çocuk koltukları, koltuk kılıfları, araç örtüleri (aracın şeklini almış), güneşlikler, Sinyaller ve yön sinyalleri için kollar, taşıt camları için silecekler, silecek kolları, Taşıtlar için iç ve dış lastikler, tubles lastikler, lastik tamir takımları, taşıt lastikleri için yamalar, kaynak yamalar, taşıt lastikleri için supaplar, Taşıt camları, emniyetli taşıt camları, taşıtlar için dikiz aynaları ve yan aynalar, Patinaj zincirleri, Taşıtlar için portbagajlar, bisiklet ve kayak taşıyıcıları, seleler, Lastik şişirme pompaları, Taşıtlar için hırsız alarmları, kornalar. Yolcular için emniyet kemerleri, havalı yastıklar, Bebek arabaları, tekerlekli sandalyeler, pusetler, El arabaları, pazar arabaları, tek veya çok tekerlekli el arabaları, market arabaları, ev eşyaları için tekerlekli taşıyıcılar, Raylı taşıtlar: Lokomotifler, trenler, tramvaylar, vagonlar, teleferikler, telesiyejler. Deniz taşıtları ve parçaları (motorları hariç). Hava taşıtları ve parçaları (motorları hariç), Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar,Kuyumculuk eşyaları (taklitleri dahil); altınlar, mücevherler, kıymetli taşlar ve bunlardan mamul takılar, kol düğmeleri, kravat iğneleri ve heykeller, biblolar. Saatler ve zaman ölçme cihazları (kronometreler ve parçaları, saat kordonları dahil), Müzik aletleri ve kutuları, …, karton (mukavva); … veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): … havlular, tuvalet kağıtları, … peçeteler, Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, … ve ciltleme malzemeleri, Basılı evraklar, basılı yayınlar, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar ( pullar), Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç; kırtasiye tipi … ürünler ve yapıştırıcılar dahil), Büro makineleri, Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar, Tespihler, Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler,Yalıtım(izolasyon), dolgu ve tıkama malzemeleri( derz dolguları, contalar, o-ringler dahil, motor ve silindir contaları hariç),Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç), İşlenmiş veya işlenmemiş deriler ve postlar, yapay deriler, köseleler, astarlık deriler. Derilerden, deri taklitlerinden veya diğer malzemelerden mamul taşıma amaçlı başka sınıflarda yer almayan eşyalar (çantalar, deri veya kösele kutular ve sandıklar, anahtarlıklar dahil),Şemsiyeler, güneş şemsiyeleri, güneşlikler, bastonlar. Kırbaçlar, koşum takımları, eyerler, üzengi ve eyer kayışları, İnşaat, yol yapımı, tamirat, kaplama amaaçlarıyla kullanılan kum, çakıl, mıcır, asfalt, zift, çimento, alçı gibi malzemeler, Beton, alçı, toprak, kil, doğal ve yapay taş, ahşap, plastik veya sentetik malzemelerden imal edilmiş ve şekil almış yapı/inşaat/yol yapımı ve benzer amaçlı malzemeler, metalden olmayan binalar/yapılar, yapı elemanları, taşınabilir bu malzemelerden yapılar,direkler, bariyerler (ahşap ve sentetik malzemeden kapı ve pencereler dahil), Yollar için metal, mekanik ve aydınlatmalı olmayan trafik işaretleri. Beton, taş veya mermerden yapılmış anıtlar, heykeller, İnşaatlar için cam ürünleri, Metalden olmayan prefabrik yüzme havuzları, Akvaryum kumları,Yapıldıkları maddelere ve malzemelere bakılmaksızın mobilyalar, Yatak şilteleri, yastıklar, tıbbi amaçlı olmayan havalı yataklar ve yastıklar, kampçılar için uyku tulumları, deniz yatakları, Aynalar. Arı kovanları, suni petekler ve petek çıtaları, Bebekler için ana kucakları, parmaklıklı oyun parkları (iç mekanlar için), bebek beşikleri, yürüteçler, Ahşap veya sentetik malzemeden mamul panolar, resimler, tablolar için çerçeveler, kimlik kartları, künyeler, isimlikler, etiketler. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul …, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, … kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar, Ahşap veya sentetik malzemelerden mamul hırdavat (nalburiye) eşyası, mobilya bağlantıları, açma kapama tertibatları, Tahta, mum, balmumu,plastik veya alçıdan mamul bu sınıfa dahil süs ve dekorasyon eşyaları, Sepetler, balıkçı sepetleri, Ev hayvanları için kulübeler, yuvalar, yataklar. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul portatif merdivenler, hareketli merdivenler. Bambu perdeler, stor perdeler (iç mekan), şerit perdeler, dekorasyon amaçlı boncuklu perdeler; perde kopçaları, perde halkaları, perde kancaları, perde çubukları, Araç tekerlekleri için metalden olmayan takozlar, Elektriksiz temizlik aletleri gereçleri( boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları, makinesi olmayan elektirkli fırçalar dahil), Diş fırçaları, elektrikli diş fırçaları, diş ipleri, tıraş fırçaları, saç fırçaları, taraklar. Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, bu sınıfta yer alan ve elektrikle çalışmayan ev ve mutfak gereçleri, kap kacak, Ütü masaları ve kılıfları, çamaşır kurutmalıkları, elbise askıları, Ev hayvanları için kafesler ve malzemeler,evlerde kuallanılan bitki ve hayvanyetiştrime yerleri,akvaryumlar, vivaryumlar, terraryumlar), Camdan, porselenden, seramikten, kilden süs ve dekorasyon eşyaları (vazolar dahil), Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar, (sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil) , Parfüm bekleri (yandığında koku yayan bekler), parfüm spreyleri ve vaporizatörleri (püskürteç), elektrikli-elektriksiz makyaj temizleme aletleri, pudra ponponları, tuvalet eşyaları için kutular. Püskürtmeli hortum başlıkları, sulama süzgeçleri için başlıklar, sulama aletleri, bahçe sulama süzgeçleri, musluklara takılan uçlar. İşlenmemiş cam, yarı işlenmiş cam, dekorasyon için cam mozaikler ve cam tozları (inşaat için olanlar hariç), cam yünleri (izolasyon ve tekstil amaçlı olmayan), Spor müsabakalarında verilen kupalar, Halatlar, ipler, ip merdivenler, hamaklar, balık ağları. Çadırlar, tenteler, brandalar, yelkenler, araç örtüleri (araç şeklini almamış olanlar). Tekstilden mamul … torbaları. Kauçuk ve sentetik olmayan döşeme doldurma malzemeleri (yün, pamuk dahil). Tekstil amaçlı sentetik elyaflar, işlenmemiş büküm elyafları, cam elyaflar, Tekstil amaçlı büküm iplikleri; dikiş, nakış ve örgü iplikleri, tireler, esnek iplikler, Dokunmuş veya dokunmamış kumaşlar. Ev tekstil ürünleri: perdeler, yatak örtüleri, nevresimler, çarşaflar, yastık kılıfları, battaniyeler, yorganlar, havlular. Tekstilden bayraklar, flamalar, etiketler. Bebekler için kundak örtüleri, Koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, Ayak giysileri, Baş giysileri, Danteller ve nakışlar (aplikeler), güpürler, fistolar, dar dokumalar, şeritler ve kurdeleler, ekstraforlar, fitiller, giysiler için kumaştan yapılmış hazır harfler ve rakamlar, armalar, rütbe işaretleri, vatkalar. Giysiler için düğmeler, kopçalar, halkalar, fermuarlar, ayakkabı ve kemer tokaları, perçinler, yapışkan bantlar, bağlar, toplu iğneler, iğneler, dikiş iğneleri, dikiş makinesi iğneleri, tığlar ve örgü şişleri, iğne kutuları ve iğnelikler. Yapma çiçekler, yapma meyveler, Takma saçlar ve saç aksesuarları, bigudiler, Halılar, kilimler, yolluklar. Seccadeler. Muşambalar, yapay çimen, döşemelik mantarlı muşamba (linolyum). Spor amaçlı minderler. Tekstilden olmayan duvar kaplamaları, duvar kağıtları, Oyunlar ve oyuncaklar. Salonda oynanan oyunlar; harici ekran ya da monitör ile bağlanıp oynanabilen oyunlar için aletler, makineler ve cihazlar (jetonla çalışanlar dahil). Hayvanlar için oyuncaklar. Çocuk bahçeleri, parklar ve oyun parkları için oyuncaklar, jimnastik ve spor aletleri ile malzemeleri, Suni yılbaşı ağaçları ve bunlar için süsler, suni karlar, çıngıraklar, parti ve benzeri eğlenceler için malzemeler, kağıttan parti şapkaları, Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri, Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları, Patates cipsleri, Tarım ürünleri, bahçeçcilik ürünleri ve tohumlar, Ormancılık ürünleri, Canlı hayvanlar( kuluçkalık yumurtalar, döllenmiş yumurtalar dahil),Canlı ve kurutulmuş bitkiler ve otlar. Hayvan yemleri. Malt (insan tüketimi için olmayan) , Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar , Tütün ve tütün mamulleri, Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, tütün içenlere mahsus malzemeler( pipolar, puro ve sigara ağızlıkları, küllükler, tütün kutuları, sigara sarmak için aletleri, sigara kağıtları, nargileler, çakmaktaşları, çakmaklar dahil), Kibritler mallarının biraraya getirilmesi hizmetleri( belirtilen hizmetler perakende , toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katolog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” hizmetleri yönünden iltibas bulunmadığından belirtilen hizmetler bakımından dava konusu başvurunun reddi yönünden dava konusu YİDK kararının yerinde olmadığı anlaşıldığından davalılar … … ……. ……… San.Tic.Ltd.Şti., …… ……. ……. İşletmesi Tic.San.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş. yönünden açılan davanın kısmen kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuş, hakklarındaki dava tam kabul edilen davalılar … … ……… …… San. Tic. Ltd. Şti. ve …… ……… ……… İşletmesi Tic. San. A.Ş. yararına vekalet ücretine hükmedilmemiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulü ile Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin 03.04.2019 gün ve …/…… Esas – …../…… Karar sayılı kararının KALDIRILMASINA,
2-Davalılar … ……. ve … Sanayi A.Ş. ile … ……. ……. İnşaat ve Ticaret A.Ş. aleyhine açılan davanın REDDİNE,
3-Diğer davalılar aleyhine açılan davanın KISMEN KABULÜ ile YİDK’ın 28/12/2016 tarih ve ……. sayılı kararının ,16. sınıfta yer alan “…, karton (mukavva); … veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): … havlular, tuvalet kağıtları, … peçeteler, Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, … ve ciltleme malzemeleri, Basılı evraklar; basılı yayınlar, takvimler, posterle, fotoğraflar, afişler, tablolar ,çıkartmalar (pullar), Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç, kırtasiye tipi … ürünler, yapıştırıcılar dahil),Büro makineleri, Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar ” , 28. sınıfta yer alan “Oyunlar ve oyuncaklar. Salonda oynanan oyunlar; harici ekran ya da monitör ile bağlanıp oynanabilen oyunlar için aletler, makineler ve cihazlar (jetonla çalışanlar dahil), Hayvanlar için oyuncaklar, Çocuk bahçeleri, parklar ve oyun parkları için oyuncaklar, jimnastik ve spor aletleri ile malzemeleri, Suni yılbaşı ağaçları ve bunlar için süsler, suni karlar, çıngıraklar, parti ve benzeri eğlenceler için malzemeler, kağıttan parti şapkaları” ,32. sınıfta yer alan ” Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar, Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri ,meşrubatlar” ve 35 sınıfta yer alan ” Müşterilerin malları elverişli şekilde görmesi ve satın alması için Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar, Gübreler ve topraklar, İşlenmemiş suni reçineler ve işlenmemiş plastikler, Yangın söndürücü maddeler, Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar, Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; … boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil) besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler, İşlenmemiş doğal reçineler. Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller, Ağartma ve temizlik amaçlı maddeler, Diş bakımı ürünleri,Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil), parlatma ve bakım ürünleri (deri,vinil, metla, ahşap için) , Sınai amaçlı yağlar, gresler (kesme sıvıları, toz emici-ıslatıcı ve bağlayıcı maddeler dahil), Katı yakıtlar (odun dahil) ,Sıvı ve gaz yakıtlar ile bunların kimyasal olmayan katkıları, Aydınlanma amaçlı mumlar, fitiller, yarı mamul vakslar, balmumları (vakslar), parafinler, Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç), Hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, … ve tekstilden mamul çocuk bezleri.),İnsan ve hayvanlar için olanlar hariç dedorantlar, hava tazeleyici kokular, Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar, Değerli olmayan maden cevherleri. Adi metaller ile bunların alaşımları ve yarı mamulleri, Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme veya inşaat amaçlarıyla yapılmış metalden malzemeler ve araçlar(metalden portatif merdivenler dahil) Eleme, filtreleme ve benzeri amaçlar için yapılmış metalden malzemeler. Metalden mamul kapılar ve pencereler, kepenkler, jaluziler, bunların kasaları ve aksamları. Elektrik için olmayan madeni kablolar, teller. Metalden hırdavatçı (nalburiye) eşyası. Metalden havalandırma, ısıtma, kanalizasyon, telefon, yeraltı elektrik ve iklimlendirme tesisatları için havalandırma kanalları, menfezler, menfez kapakları, bacalar, baca şapkaları, menhol (baca) kapakları, ızgaralar. Metalden mamul işaretle gösterme, yönlendirme, belirtme, tanıtma amaçlı malzemeler (tabelalar,panolar, plakalar dahil), Madeni para kasaları,Metalden mamul sıvı veya gaz nakli amaçlı borular ve bunların bağlantı parçaları (metalden vanalar, sondaj boruları dahil),Madeni para kasaları, Metalden mamul demiryolu malzemeleri, Madeni iskele babaları ve şamandıraları, madeni dubalar, deniz taşıtları için çapa demirleri. Döküm işleri için madeni kalıplar (makine parçası olanlar hariç). Adi metallerden veya bunların alaşımlarından yapılmış sanat eserleri. Metalden mamul kapaklar, şişe kapakları. Madeni direkler. Kaldırma, yükleme ve nakil için madeni paletler, madeni halatlar, yük kaldırma ve taşımada kullanılan madeni askılar, bağlar, kolonlar, kuşaklar, bantlar ve şeritler. Araç tekerlekleri için metal takozlar,Ahşap, metal, cam ve plastik malzemelerin ve madenlerin işlenmesi, bunlara şekil verilmesi için makineler, takım tezgahları ve bu amaçla kullanılan endüstriyel robotlar, İş makineleri, aynı işleve sahip robotik mekanizmalar, Kaldırma, taşıma ve iletme makineleri,aynı işleve sahip robotik mekanizmalar (asansörler, yürüyen merdivenler, vinçler dahil), Tarım, hayvancılık, ziraat sektörlerinde ve tahıl/meyve/sebze/gıda işlenmesinde kullanılan makineler ve robotik mekanizmalar, Kara taşıtları için olanlar hariç motorlar, elektrikli motorlar, bunların parçaları ve tertibatları, kara taşıtlarında kullanılan ve bu sunufta yer alan parçalar,Rulmanlar, bilyalı veya masuralı yataklar. Lastik sökme ve takma makineleri. Alternatörler, jeneratörler, elektrik jeneratörleri, güneş enerjisi ile çalışan jeneratörler. Boya makineleri, otomatik boya püskürtme tabancaları, elektrikli, hidrolik ve pnömatik zımbalama makineleri ve tabancaları, elektrikli yapıştırıcı tabancalar, basınçlı hava veya sıvı püskürtücü makineler için tabancalar, elektrikli el matkapları, motorlu el testereleri, dekupaj makineleri, spiral makineler, basınçlı hava üreticiler, kompresörler,araç yıkama makineleri ve yukarıda sayılan makine ve araçlarla aynı işleve sahip robotlar, Elektrikli ve gazlı kaynak makineleri, elektrikli ark kaynak cihazları, elektrikli lehim cihazları, elektrikli ark kesme cihazları, elektrikli kaynak makine elektrotları ve bunlarla aynı işleve sahip robotlar, … makineleri, Ambalajlama makineleri, doldurma-tapalama ve kapatma makineleri, etiketleme makineleri, tasnifleme makineleri ve yukarıda sayılan makinelerle aynı işleve sahip robotlar ve robotik mekanizmalar (elektrikli plastik kapama/mühürleme cihazları (paketleme) dahil). Tekstil makineleri, dikiş makineleri ve bunlarla aynı işleve sahip endüstriyel robotlar, Makine veya motor parçası olmayan pompalar (akaryakıt dolum ve dağıtım pompaları ve bunların tabancaları dahil). Doğrama, öğütme, ezme, çırpma ve ufalama için mutfakta kullanılan elektrikli aletler; yıkama makineleri (çamaşır/bulaşık yıkama makineleri, ısıtmalı olmayan santrifüjlü çamaşır kurutma makineleri dahil); zemin, halı veya döşeme temizleme amaçlı elektrikli makineler, elektrikli süpürgeler ve bunların parçaları. Otomatik satış makineleri. Galvanizle kaplama ve elektroliz (akımla kaplama) makineleri, Elektrikli açma kapama mekanizmaları, Makine ve motorlar için silindir contaları,Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Kesici ve dürtücü silahlar, tıraş, epilasyon, manikür, pedikür, güzellik amaçlı ve kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil aletler ve cihazlar (saç düzleştirici ve kıvırıcı cihazlar, makaslar dahil),Makine, cihaz ve taşıt onarımı, inşaat, ziraat, bahçecilik ve ormancılıkla ilgili elle çalışan (motorsuz) aletler. Elektrikli-elektriksiz, buharlı ütüler, Bilimsel amaçlı ve laboratuarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları, göstergeler ve laboratuarlarda kullanılan malzemeler,Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar (veri işlem, haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları dahil),Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar, Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları (elektirk, elektronikte kullanılan kablolar ve güç kaynakları, piller, aküler dahil),Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Dekoratif mıknatıslar. Metronomlar, Cerrahi, tıbbi, diş hekimliği ve veterinerlik için alet, cihaz ve mobilyalar,Yapay organlar ve protezler, Tıbbi ortopedik malzemeler, Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput). Biberonlar, biberon emzikleri, emzikler, bebekler için diş kaşıyıcılar,Aydınlatma cihazları (taşıtlar, iç ve dış mekanlar için aydınlatma armatürleri),Isıtma ve buhar üretme tesisatı için cihazlar (katı,sıvı,gaz yakıtlı ve elektrikli sobalar , kuzineler dahil),İklimlendirme ve havalandırma cihazları. Soğutucular ve dondurucular. Pişirme, kurulama ve kaynatmada kullanılan elektrikle ve gazla çalışan aletler, makineler ve cihazlar (elektrikli çamaşır kurutucuları, saç kurutucuları ve el kurutma cihazları dahil), Sıhhi tesisat, vitrifiye ürünleri; musluklar, duş takımları, klozet iç takımları, banyo-duş kabinleri, küvetler, evyeler, lavabolar,Su yumuşatma cihazları, su arıtma cihazları, su arıtma tesisatı, atık arıtma tesisatı. Tıbbi amaçlı olmayan elektrikli alt yaygıları ve elektrikli battaniyeler, ısıtıcı yastıklar, elektrikli veya elektriksiz ayak ısıtıcıları, sıcak su torbaları (termoforlar), Akvaryumlar için filtreler ve filtre-motor kombinasyonları. Sanayi tipi pişirme, kurutma ve soğutma tesisatı, Pastörize ve sterilize edici makineler, Motorlu kara taşıtları ve bu taşıtlar için motorlar , parçalar(motosikletler, mobilet dahil) ,Bisikletler ve bunların gövdeleri, gidonları, çamurlukları, Taşıt kasaları, damperli kasalar, traktör römorkları, frigorifik kasalar, römork bağlantıları, Taşıt koltukları, koltuklar için baş dayanakları, emniyetli çocuk koltukları, koltuk kılıfları, araç örtüleri (aracın şeklini almış), güneşlikler, Sinyaller ve yön sinyalleri için kollar, taşıt camları için silecekler, silecek kolları, Taşıtlar için iç ve dış lastikler, tubles lastikler, lastik tamir takımları, taşıt lastikleri için yamalar, kaynak yamalar, taşıt lastikleri için supaplar, Taşıt camları, emniyetli taşıt camları, taşıtlar için dikiz aynaları ve yan aynalar, Patinaj zincirleri, Taşıtlar için portbagajlar, bisiklet ve kayak taşıyıcıları, seleler, Lastik şişirme pompaları, Taşıtlar için hırsız alarmları, kornalar. Yolcular için emniyet kemerleri, havalı yastıklar, Bebek arabaları, tekerlekli sandalyeler, pusetler, El arabaları, pazar arabaları, tek veya çok tekerlekli el arabaları, market arabaları, ev eşyaları için tekerlekli taşıyıcılar, Raylı taşıtlar: Lokomotifler, trenler, tramvaylar, vagonlar, teleferikler, telesiyejler. Deniz taşıtları ve parçaları (motorları hariç). Hava taşıtları ve parçaları (motorları hariç), Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar,Kuyumculuk eşyaları (taklitleri dahil); altınlar, mücevherler, kıymetli taşlar ve bunlardan mamul takılar, kol düğmeleri, kravat iğneleri ve heykeller, biblolar. Saatler ve zaman ölçme cihazları (kronometreler ve parçaları, saat kordonları dahil), Müzik aletleri ve kutuları, …, karton (mukavva); … veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): … havlular, tuvalet kağıtları, … peçeteler, Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, … ve ciltleme malzemeleri, Basılı evraklar, basılı yayınlar, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar ( pullar), Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç; kırtasiye tipi … ürünler ve yapıştırıcılar dahil), Büro makineleri, Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar, Tespihler, Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler,Yalıtım(izolasyon), dolgu ve tıkama malzemeleri( derz dolguları, contalar, o-ringler dahil, motor ve silindir contaları hariç),Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç), İşlenmiş veya işlenmemiş deriler ve postlar, yapay deriler, köseleler, astarlık deriler. Derilerden, deri taklitlerinden veya diğer malzemelerden mamul taşıma amaçlı başka sınıflarda yer almayan eşyalar (çantalar, deri veya kösele kutular ve sandıklar, anahtarlıklar dahil),Şemsiyeler, güneş şemsiyeleri, güneşlikler, bastonlar. Kırbaçlar, koşum takımları, eyerler, üzengi ve eyer kayışları, İnşaat, yol yapımı, tamirat, kaplama amaaçlarıyla kullanılan kum, çakıl, mıcır, asfalt, zift, çimento, alçı gibi malzemeler, Beton, alçı, toprak, kil, doğal ve yapay taş, ahşap, plastik veya sentetik malzemelerden imal edilmiş ve şekil almış yapı/inşaat/yol yapımı ve benzer amaçlı malzemeler, metalden olmayan binalar/yapılar, yapı elemanları, taşınabilir bu malzemelerden yapılar,direkler, bariyerler (ahşap ve sentetik malzemeden kapı ve pencereler dahil), Yollar için metal, mekanik ve aydınlatmalı olmayan trafik işaretleri. Beton, taş veya mermerden yapılmış anıtlar, heykeller, İnşaatlar için cam ürünleri, Metalden olmayan prefabrik yüzme havuzları, Akvaryum kumları,Yapıldıkları maddelere ve malzemelere bakılmaksızın mobilyalar, Yatak şilteleri, yastıklar, tıbbi amaçlı olmayan havalı yataklar ve yastıklar, kampçılar için uyku tulumları, deniz yatakları, Aynalar. Arı kovanları, suni petekler ve petek çıtaları, Bebekler için ana kucakları, parmaklıklı oyun parkları (iç mekanlar için), bebek beşikleri, yürüteçler, Ahşap veya sentetik malzemeden mamul panolar, resimler, tablolar için çerçeveler, kimlik kartları, künyeler, isimlikler, etiketler. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul …, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, … kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar, Ahşap veya sentetik malzemelerden mamul hırdavat (nalburiye) eşyası, mobilya bağlantıları, açma kapama tertibatları, Tahta, mum, balmumu,plastik veya alçıdan mamul bu sınıfa dahil süs ve dekorasyon eşyaları, Sepetler, balıkçı sepetleri, Ev hayvanları için kulübeler, yuvalar, yataklar. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul portatif merdivenler, hareketli merdivenler. Bambu perdeler, stor perdeler (iç mekan), şerit perdeler, dekorasyon amaçlı boncuklu perdeler; perde kopçaları, perde halkaları, perde kancaları, perde çubukları, Araç tekerlekleri için metalden olmayan takozlar, Elektriksiz temizlik aletleri gereçleri( boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları, makinesi olmayan elektirkli fırçalar dahil), Diş fırçaları, elektrikli diş fırçaları, diş ipleri, tıraş fırçaları, saç fırçaları, taraklar. Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, bu sınıfta yer alan ve elektrikle çalışmayan ev ve mutfak gereçleri, kap kacak, Ütü masaları ve kılıfları, çamaşır kurutmalıkları, elbise askıları, Ev hayvanları için kafesler ve malzemeler,evlerde kuallanılan bitki ve hayvanyetiştrime yerleri,akvaryumlar, vivaryumlar, terraryumlar), Camdan, porselenden, seramikten, kilden süs ve dekorasyon eşyaları (vazolar dahil), Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar, (sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil) , Parfüm bekleri (yandığında koku yayan bekler), parfüm spreyleri ve vaporizatörleri (püskürteç), elektrikli-elektriksiz makyaj temizleme aletleri, pudra ponponları, tuvalet eşyaları için kutular. Püskürtmeli hortum başlıkları, sulama süzgeçleri için başlıklar, sulama aletleri, bahçe sulama süzgeçleri, musluklara takılan uçlar. İşlenmemiş cam, yarı işlenmiş cam, dekorasyon için cam mozaikler ve cam tozları (inşaat için olanlar hariç), cam yünleri (izolasyon ve tekstil amaçlı olmayan), Spor müsabakalarında verilen kupalar, Halatlar, ipler, ip merdivenler, hamaklar, balık ağları. Çadırlar, tenteler, brandalar, yelkenler, araç örtüleri (araç şeklini almamış olanlar). Tekstilden mamul … torbaları. Kauçuk ve sentetik olmayan döşeme doldurma malzemeleri (yün, pamuk dahil). Tekstil amaçlı sentetik elyaflar, işlenmemiş büküm elyafları, cam elyaflar, Tekstil amaçlı büküm iplikleri; dikiş, nakış ve örgü iplikleri, tireler, esnek iplikler, Dokunmuş veya dokunmamış kumaşlar. Ev tekstil ürünleri: perdeler, yatak örtüleri, nevresimler, çarşaflar, yastık kılıfları, battaniyeler, yorganlar, havlular. Tekstilden bayraklar, flamalar, etiketler. Bebekler için kundak örtüleri, Koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, Ayak giysileri, Baş giysileri, Danteller ve nakışlar (aplikeler), güpürler, fistolar, dar dokumalar, şeritler ve kurdeleler, ekstraforlar, fitiller, giysiler için kumaştan yapılmış hazır harfler ve rakamlar, armalar, rütbe işaretleri, vatkalar. Giysiler için düğmeler, kopçalar, halkalar, fermuarlar, ayakkabı ve kemer tokaları, perçinler, yapışkan bantlar, bağlar, toplu iğneler, iğneler, dikiş iğneleri, dikiş makinesi iğneleri, tığlar ve örgü şişleri, iğne kutuları ve iğnelikler. Yapma çiçekler, yapma meyveler, Takma saçlar ve saç aksesuarları, bigudiler, Halılar, kilimler, yolluklar. Seccadeler. Muşambalar, yapay çimen, döşemelik mantarlı muşamba (linolyum). Spor amaçlı minderler. Tekstilden olmayan duvar kaplamaları, duvar kağıtları, Oyunlar ve oyuncaklar. Salonda oynanan oyunlar; harici ekran ya da monitör ile bağlanıp oynanabilen oyunlar için aletler, makineler ve cihazlar (jetonla çalışanlar dahil). Hayvanlar için oyuncaklar. Çocuk bahçeleri, parklar ve oyun parkları için oyuncaklar, jimnastik ve spor aletleri ile malzemeleri, Suni yılbaşı ağaçları ve bunlar için süsler, suni karlar, çıngıraklar, parti ve benzeri eğlenceler için malzemeler, kağıttan parti şapkaları, Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri, Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları, Patates cipsleri, Tarım ürünleri, bahçeçcilik ürünleri ve tohumlar, Ormancılık ürünleri, Canlı hayvanlar( kuluçkalık yumurtalar, döllenmiş yumurtalar dahil),Canlı ve kurutulmuş bitkiler ve otlar. Hayvan yemleri. Malt (insan tüketimi için olmayan) , Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar , Tütün ve tütün mamulleri, Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, tütün içenlere mahsus malzemeler( pipolar, puro ve sigara ağızlıkları, küllükler, tütün kutuları, sigara sarmak için aletleri, sigara kağıtları, nargileler, çakmaktaşları, çakmaklar dahil), Kibritler mallarının biraraya getirilmesi hizmetleri( belirtilen hizmetler perakende , toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katolog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” mal ve hizmetleri yönünden İPTALİNE,
4-Fazlaya ilişkin istemin REDDİNE,
5-Alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcından, davacı tarafından peşin yatırılan 31,40 TL’nin mahsubu ile bakiye 27,90 TL’nin davalılar … … ….. ……… San.Tic.Ltd.Şti., … …-… … İşletmesi Tic.San.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş.’den tahsili ile hazineye irat kaydına,
6-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca belirlenen 5.900,00 TL maktu vekalet ücretinin davalılar … … ……. …….. San.Tic.Ltd.Şti., … …-… … İşletmesi Tic.San.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş.’den alınarak davacıya verilmesine,
7-Davalılar … …….. Endüstri İnş.Tic.A.Ş., … …….. ve … San.Tic.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş. kendilerini vekille temsil ettirdiklerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca belirlenen 5.900,00 TL maktu vekalet ücretinin davacıdan alınarak anılan davalılara verilmesine,
8-Davacı tarafından ilk derece mahkemesinde yapılan 1.500,00 TL bilirkişi ücreti, 835,00 TL posta ve tebligat gideri ve istinaf aşamasında yapılan 218,10 TL posta ve tebligat gideri toplamından oluşan 2.553,10 TL yargılama giderinin takdiren 1/2’si olan 1.276,55 TL’ye 31,40 TL peşin harç ile 31,40 TL başvuru harcı eklenerek toplam 1.339,35 TL’nin davalılar … … ……. ……… San.Tic.Ltd.Şti., … …-… … İşletmesi Tic.San.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş.’den tahsili ile davacıya verilmesine, bakiyesinin davacı üzerinde bırakılmasına,
9-Davalılar tarafından ilk derece ve istinaf aşamasında yapılan bir yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
10-Davacı tarafından peşin olarak yatırılan 44,40 TL istinaf karar ve ilam harcının kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde davacıya iadesine,
11-Davacı kendisini istinaf aşamasında vekille temsil ettirdiğinden ve tek duruşma yapıldığından, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre hesaplanan 2.040,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalılar … … Reklam Matbaacılık San.Tic.Ltd.Şti., … …-… … İşletmesi Tic.San.A.Ş., Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş.’dentahsili ile davacıya verilmesine,
12-Davalılar Türk Patent ve Marka Kurumu ve … … A.Ş. kendilerini istinaf aşamasında vekille temsil ettirdiklerinden ve tek duruşma yapıldığından, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT hükümlerine göre hesaplanan 2.040,00 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile anılan davalılara verilmesine,
Dair, Davacı, davalı …Ş., davalı TÜRKPATENT ve davalı Kaynaksu-Kaynaksuları İşletmeleri A.Ş. vekillerinin yüzlerine karşı, diğer tarafların yokluğunda yapılan açık yargılama sonucunda 28/04/2021 tarihinde HMK 361. maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 28/04/2021

GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 24/05/2021

Başkan .

Üye

Üye

Katip