Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 17. HUKUK DAİRESİ 2023/561 – 2023/690
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
17. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2023/561
KARAR NO : 2023/690
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
DAVA TARİHİ : 28/12/2022
KARAR TARİHİ : 17/01/2023
NUMARASI : 2022/866 Esas
DAVACI : … –
VEKİLİ :
DAVALI : … –
…
VEKİLLERİ :
DAVANIN KONUSU : Tapu İptali Ve Tescil (Satış Vaadi Sözleşmesinden Kaynaklanan)
Yukarıda ilk derece mahkemesi ve dosya numarası yazılı hükme karşı istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava; tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nın “İhtiyati tedbirin şartları” başlıklı 389/1.maddesinde ise, “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.” şeklinde ihtiyati tedbir koşulları belirtildikten sonra takip eden maddelerde bu konudaki talep, verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususlarda yapılması gerekli usul ve yöntem açıklanmıştır.
6100 sayılı HMK’nın 394/1.maddesinde açıklandığı üzere ihtiyati tedbir kararına karşı itiraz edilebileceği, HMK’nın 394/2.maddesi uyarınca da itirazın dava açılmış ise esas hakkında karar verecek mahkemece değerlendirileceği bildirilmiştir.
İtiraz dilekçeyle yapılır. İtiraz eden, itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorundadır. Mahkeme, HMK’nun 394/4 maddesi gereğince ilgilileri dinlemek üzere davet eder; gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verir. İtiraz üzerine mahkeme, tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir.
Bu bilgiler ışığında somut uyuşmazlığa bakıldığında; ilk derece mahkemesince dosya üzerinde yapılan incelemede, hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkansız hale geleceği veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi nedeniyle 17/01/2023 tarihli ara kararla ihtiyati tedbir kararı verilmiştir. Yokluğunda verilen bu karara karşı davalı vekilince 01/02/2023 tarihinde istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 341/1.maddesinde; “İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.” hükmü bulunmaktadır.
İlk derece mahkemesince 17/01/2023 tarihinde tarafların yokluğunda ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verilmiştir. Aleyhine tedbir kararı verilen davalının bu karara karşı HMK’nun 394/1.maddesi uyarınca kararı veren mahkemeye itiraz hakkı mevcuttur.
HMK’nun 394/son maddesi uyarınca; itiraz hakkında verilen karara karşı kanun yoluna başvurulabilir. Bu husus HMK’nun 341/1.maddesinde de yazılı olduğu üzere başvuru şartı olup, itiraz yolu açık bir karara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkün bulunmadığından talebin usul yönünden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-İlk Derece Mahkemesi tarafından verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkün bulunmadığından davalı vekilinin istinaf başvuru dilekçesinin HMK’nun 394/2. ve 352.maddesi uyarınca USUL YÖNÜNDEN REDDİNE,
2-İstinaf karar ve ilam harcının talep halinde istinaf yoluna başvurana İADESİNE,
3-Kararın kesin olduğu dikkate alınarak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 27.maddesi ile aynı kanunun 302/5.maddesi uyarınca Dairemiz kararının ilk derece mahkemesi tarafından taraflara tebliğine, harç ve diğer işlemlerin ilk derece mahkemesi tarafından yerine GETİRİLMESİNE,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-f maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda oy birliği ile kesin olarak karar verildi. 18/04/2023
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİHİ : 18/04/2023
…
Başkan
…
¸E-İmzalıdır
…
Üye
…
¸E-İmzalıdır
…
Üye
…
¸E-İmzalıdır
…
Katip
…
¸E-İmzalıdır
¸Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında E-imza ile imzalanmıştır. ¸