Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2022/1861 E. 2022/1675 K. 08.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

ESAS NO: 2022/1861 KARAR NO:2022/1675

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : 2022/1861
KARAR NO : 2022/1675

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 14/10/2022
NUMARASI : 2022/583 Esas 2022/696 Karar

DAVACILAR :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLLERİ :
TALEP : Yargı Yerinin Belirlenmesi
KARAR TARİHİ : 08.12.2022

Taraflar arasındaki davada görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, muvazaa nedeni ile tapu iptali ve tescil davasıdır.
Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesince; davacı tarafın, öncelikle dava konusu taşınmazın yetkisiz olarak TTK hükümlerine aykırı şekilde devredildiğini iddia ederek taşınmazın davalı şirket adına tescilini talep ettiği, ihtilafın, öncelikle taşınmaz devrinin TTK hükümlerine uygun şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği hususunda olduğu, şirketler hukukunun ise 6102 sayılı kanunda düzenlendiği, bu durumda, eldeki davanın TTK 4. maddesi uyarınca mutlak ticari dava niteliğinde olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesince ise, davanın mutlak ticari dava olmadığı, her iki tarafın da ticari işletmesi ile ilgili olduğu ve tüm tarafların tacir olduğu yönünde dosyada bir iddia, taraflarca sunulmuş bir delil ya da asliye hukuk mahkemesince yapılan bir araştırma ve tespitin de olmadığı, uyuşmazlığın bu aşamada genel hükümler çerçevesinde asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı verilmiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1.maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1.maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da “Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
Somut olayda; davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilleri ile dava dışı …’in 22/03/2017 tarihinde 9289 sayılı Türkiye Ticaret Gazetesinde yayınlandığı üzere davalı şirketi kurduklarını, Ankara 59. Noterliği’nden 18/06/2021 tarih ve … yevmiye numaralı tasdikli şirkete ait karar defterinin 2021/1 sayılı genel kurul kararı ile davalı …’in münferiden temsile yetkili kılındığını, müvekkillerinin … numaralı bağımsız bölümü dava dışı … firmasından 325.000,00 TL değerinde malzeme karşılığında satın alarak davalı şirket adına tescil ettirdirdiğini, müvekkilleri ile ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlık sonucunda müvekkillerinin fiilen davalı şirket ortaklığından çıkmak zorunda kaldığını, davalı şirketten uzaklaştırıldıklarını, bu durumu fırsat bilen davalıların dava konusu taşınmazı ortaklardan dava dışı …’in eşi olan davalı …’e muvazaalı işlemle devrettiğini, şirket ortaklarının şirket karar defterinde ortakların kararı olmadan gayrimenkul ve araç satışı yapılmayacağına dair karar aldıklarını, ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeni ile karar defteri ve benzeri şirket kayıtlarına müvekkillerinin erişiminin engellendiğini, davalı şirkete ait taşınmazın mesnetsiz ve ticari olmayan işlemler ile davalı şirketin davalı …’e borçlu gösterilmesi suretiyle değerinin çok altında bedelle satılarak devredildiğini, tapu kayıtlarından ve satış işleminden anlaşılacağı üzerine şirket müdürü ile davalı … arasında yapılan devirde, tapuya gösterilen ile satış bedeli birbirlerinden farklı olduğunu, dava konusu taşınmazın rayiç değerinin oldukça altında bir bedele satılmış olduğunu, tapuya tescil sırasında tarafların beyanlarının gerçek iradelerini yansıtmadığını, tüm bu nedenlerde dava konusu taşınmazda davalıların hisselerinin 3. kişilere devretme olasılığı bulunduğundan dava konusu taşınmaz üzerine 3. kişilere devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasını, … numaralı bağımsız bölüm taşınmazın davalı … adına kayıtlı olan hissesinin iptali ile davalı şirket adına tapuya kayıt ve tescilini, tapu iptali ve tescil yönündeki talep uygun görülmez ise davaya konu taşınmazın rayiç bedelinin tespit edilerek dava tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalılardan tahsilini ve davalı şirkete iadesini talep ve dava etmiştir.
Dosya kapsamına göre taraflar arasındaki uyuşmazlığın limited şirketin mal varlığının satışından kaynaklandığı, limited şirket mal varlığının satışının TTK’da düzenlenmiş olup, doğacak uyuşmazlıkların TTK’nın 4. ve 5. maddeleri gereğince mutlak ticari davalardan olduğu, bu davaların da TTK’nın 5. maddesi gereğince ticaret mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-6100 sayılı HMK’nın 21. ve 22.maddeleri gereğince Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talebinde bulunan Mahkemesine iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-c maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile 08/12/2022 tarihinde karar verildi.
Gerekçeli Kararın Yazıldığı Tarihi : 27/12/2022


Başkan

¸e-imzalıdır.

Üye

¸e-imzalıdır.

Üye

¸e-imzalıdır.

Katip

¸e-imzalıdır.

Bu döküman 5070 Sayılı Yasa Hükümleri gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.