Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2021/635 E. 2021/650 K. 28.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 08/02/2021
NUMARASI :…

TALEP : Yargı Yeri Belirlenmesi
KARAR TARİHİ : 28.04.2021

Taraflar arasındaki davada Eskişehir 2.Asliye Hukuk ve Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya incelendi:

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.
Eskişehir 2.Asliye Hukuk Mahkemesince; TTK’ nun 4. maddesi uyarınca kambiyo hukukundan kaynaklanan davalar ticari nitelikte olup, mutlak ticari dava mahiyetindedir. Mahkemece uyuşmazlığın çözümünün Asliye Ticaret Mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesince ise; ilgili yerlere yazılan müzekkere cevabi yazıları doğrultusunda tarafların tacir olmadıkları ve davaya konu taleplerinde mutlak ticari davalardan da olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1.maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1.maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da “Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1. maddesinde her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre bir uyuşmazlığın ticari nitelikte olabilmesi için, her iki tarafın da ticari işletmesini ilgilendirmesi yahut aynı maddenin alt bentlerinde düzenlenen istisnalardan birine dahil olması gerekmektedir.
Somut olayda; davacı vekili, davalının davacıların murisi … olan borçlarına karşılık 30/01/2012 tanzim ve 30/04/2012 vade tarihli 12.000TL bedelli bonoyu verdiğini, ancak bononun vadesi gelmesine rağmen borcunu ödemediğini, bunun üzerine davalı hakkında Eskişehir 8.İcra Müdürlüğünün … sayılı dosyası ile takip başlatıldığını, davalının borca ve senetteki imzaya itiraz etmesi üzerine takibin durduğunu, itirazın haksız olduğunu belirterek, iptaline ve inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep etmiştir. Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesinin, davanın dava şartı yokluğundan usulden davanın reddine dair verilen kararın istinaf edilmesi üzerine Ankara Bölge Adliyesi 22.Hukuk Dairesinin 09.11.2020 tarih ve… sayılı kararı ile tarafların tacir olup olmadığı ve tarafların Türk Ticaret Kanununun 12. maddesinde ifadesini bulan tanıma göre bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işletip işletmediği, uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olup olmadığı, davanın ticari dava olup olmadığı da tespit edilerek görev hususu da değerlendirilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken anılan biçimde her hangi bir araştırma ve değerlendirme yapılmaksızın yanılgılı gerekçeyle davanın ticari dava olduğunun kabulü ile arabulucuya başvuru yapılmadığından dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine karar verilmesinin doğru olmadığı gerekçesiyle HMK’nın 353/1-a.3 maddesi gereğince mahkeme kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.
Uyuşmazlığın, kambiyo senetlerinden kaynaklanmayıp, tacir olmayan taraflar arasındaki alacak borç ilişkisinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Buna göre, davanın ve tarafların belirtilen niteliğine göre uyuşmazlığın 6100 sayılı HMK’nın 2. maddesi uyarınca genel hükümlere göre asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-6100 sayılı HMK’nın 21. ve 22. maddeleri gereğince Eskişehir 2.Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talebinde bulunan Mahkemesine iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-c maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile 28.04.2021 tarihinde karar verildi.
Gerekçeli Kararın Yazıldığı Tarihi : 28/04/2021


Başkan

¸e-imzalıdır

Üye

¸e-imzalıdır

Üye

¸e-imzalıdır

Katip

¸e-imzalıdır

Bu döküman 5070 Sayılı Yasa Hükümleri gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.