Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2021/1724 E. 2021/1732 K. 30.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

ESAS NO: 2021/1724 KARAR NO:2021/1732

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : 2021/1724
KARAR NO : 2021/1732

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

BAŞKAN :.
ÜYE :.
ÜYE :.
KATİP :.
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 10/11/2021
NUMARASI : 2021/697 Esas 2021/680 Karar

DAVACI : .
VEKİLİ : .
DAVALI : .
.
TALEP : YARGI YERİ BELİRLENMESİ
KARAR TARİHİ : 30/12/2021

Taraflar arasındaki davada Ankara 44.Asliye Hukuk ve Ankara 2.Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, istemine ilişkindir.
Ankara 44.Asliye Hukuk Mahkemesince; davada her iki tarafın da şirket olduğu ve uyuşmazlığın ticari işletmelerinden kaynaklandığı, buna göre, davanın ticari dava olması nedeniyle davada görevli mahkemenin Asliye Ticaret Mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir
Ankara 2.Asliye Ticaret Mahkemesince ise; davalı konut yapı kooperatifi olup tacir niteliği taşımadığı, davalı kooperatifin tacir olmaması nedeniyle uyuşmazlığın nispi ticari dava sayılamayacağı, öte yandan kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlığın mutlak ticari dava niteliğinde de bulunmadığı gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı vermiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1.maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1.maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da “Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
Somut olayda; davacı vekili, davalı ……. Kooperatifi ile yüklenici dava dışı…. İnş. San. Ve Tic. A.Ş. Arasında Ankara 24. Noterliği 11.05.2015 tarihli …… yevmiye numaralı Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi akdedilmiş ve tapuya da şerh edildiğini ve dava dışı………… İnş. San. Ve Tic. A.Ş. İle varılan anlaşma neticesinde ………. Mim. Müh. İnş. San. Ve Tic. A.Ş………. Proje İnş. San. Ltd. Şti. Adi Ortaklığı söz konusu inşaatın yapımını üstlenmiş ve Yapı Ruhsatı da adi ortaklık adına düzenlendiğini, taraflar arasında düzenlenen sözleşme hükümlerine istinaden sözleşme konusunun tamamlanmış ve teslim edilmiş olması karşısında aşama itibariyle müvekkiline devri gerekmesine rağmen devirden imtina edilen taşınmazların tapu kaydının iptali ile müvekkil şirket adına tesciline karar verilmesini, Ankara ili, Çankaya İlçesi,………… parselde kayıtlı A Blok 39 ve 48 numaralı dairelerin tapu kayıtlarının iptali ile müvekkil şirket adına tesciline ve dairelerin tapu kayıtlarına İhtiyati Tedbir Konulmasını dava ve talep etmiştir.
Konut Yapı Kooperatiflerinin hukuki niteliği konusu doktrinde ve Yargıtay kararlarında uzun bir süre boyunca tartışılmıştır. Davacı konut yapı kooperatifinin tacir olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu noktada belirtmek gerekir ki yürürlükten kalkan 6762 sayılı TTK ‘nun 18/1 maddesinde olduğu gibi TTK’nın 16/1 maddesinde bütün ticari şirketler tacir olarak sayılmış, ikinci kitabın ‘ticari şirketleri düzenleyen birinci kısmında yer alan 124/1 maddesinde de 136. maddesi hükmü aynen tekrar edilerek ticari şirketlerin kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibaret olduğu belirtilmiştir. Görüleceği üzere Kooperatifler kanunun yürürlükte olmasına karşın yeni TTK’da kooperatifin ticaret şirketi olduğu açık şekilde hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla davacı yapı kooperatifinin ticari şirket olduğu hususunda bir tereddüt bulunmamaktadır. Yargıtay İçtihatı Birleştirme Büyük Kurulunun 12.11.2021 tarihli 2020/2 esas sayılı kararı ile konut yapı kooperatiflerin tacir olduğuna karar verilmiştir.
Bu nedenlerle davanın taraflarının tacir olduğunun anlaşıldığı, nispi ticari dava niteliğindeki uyuşmazlığın Ankara 2.Asliye Ticaret Mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-6100 sayılı HMK’nın 21. ve 22.maddeleri gereğince Ankara 2.Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talebinde bulunan Mahkemesine iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-c maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile 30/12/2021 tarihinde karar verildi.
Gerekçeli Kararın Yazıldığı Tarihi : 31/12/2021


Başkan

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Katip

¸e-imzalıdır

Bu döküman 5070 Sayılı Yasa Hükümleri gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.