Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/637 Esas – 2023/1337
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA
ESAS NO : 2023/637 Esas
KARAR NO : 2023/1337
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ –
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/06/2023
KARAR TARİHİ: 19/12/2023
K. YAZIM TARİHİ: 02/01/2024
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle; 05/06/2023 tarihinde … plakalı araç içerisinde bulunan ve yetkilisi olduğu … Şti.ne ait çantanın hırsızlık sonucu çalındığını, çalınan çanta içerisinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu şirket pay defterinin de çalındığını, hırsız olayı nedeniyle … Merkezine … olay numarası ile şikayet başvurusunda bulunduğunu, söz konusu pay defterinin çalınmasında herhangi bir kusuru olmadığını beyan ederek, yetkilisi olduğu … Şirketi’ne ait pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
DELİLLER :
Ticaret sicil kayıtları, vergi dairesi kayıtları, emniyet amirliğince alınan ifade tutanakları ve tahkikat evrakları, noter kayıtları, SMMM kayıtları ile tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :
Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların (ortaklık pay defteri) zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
Dava dilekçesi, ticaret sicil kayıtları, vergi dairesi kayıtları, defterlerin tasdik durumuna ilişkin noter kayıtları, hırsızlık olayına ilişkin emniyet amirliğince alınan ifade tutanakları ve tahkikat evrakları ile diğer belgeler dosyaya celp edilmiştir.
Bilindiği ve 6102 sayılı TTK’nın 82/7’inci fıkrasında belirtildiği üzere “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Davanın TTK nın 82/5 maddesi uyarınca 30 günlük yasal süresi içinde açılmış olduğu anlaşılmıştır.
Davacı iddialarına ilişkin toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde; niza konusu edilen davacı şirkete ait pay defterinin 05/06/2023 tarihinde meydana gelen otodan hırsızlık olayı sonucu çalındığı, bir başka ifadeyle ziyaa uğradığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen pay defterinin, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler kapsamında olduğu ve zayi olması halinde TTK’un 82/7. maddesine dayanarak belge istenebileceğinin kabulü ile aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE ; Davacı şirketin pay defterinin ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 269,85TL karar ve ilam harcından peşin alınan 179,90TL harcın mahsubu ile bakiye 89,95 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 19/12/2023
Katip Hakim
e-imza e-imza