Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/555 E. 2022/684 K. 19.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/555 Esas – 2022/684
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/555
KARAR NO : 2022/684
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 27/05/2022
KARAR TARİHİ: 19/07/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/07/2022
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığını, usulüne uygun bir çağrı olmaksızın 16.01.2022 tarihinde yapılan ”sözde” olağanüstü genel kurul toplantısı ile kanuna, ana sözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı bir yöntemle müvekkilinin başkanlık yapmış olduğu yönetim kurulunun görevine son verildiğini, usulsüz bir seçim yapılarak yeni bir yönetim ve denetim kurulu oluşturulduğunu, yapılan olağanüstü genel kurul toplantısı ve alınan kararlar usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, genel kurul kararlarının iptalini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili mahkememize sunduğu cevap dilekçesinde özetle; 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 53. maddesine göre Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali davası dava açma süresi toplantıyı takip eden günden başlamak üzere bir ay olduğunu, bu süre hak düşürücü süre olup davacı tarafın bu bir aylık süreye uymadığını, süre geçtikten sonra dava açıldığını, genel kurul toplantısı 16/01/2022 tarihinde yapılmış, genel kurulun iptali davasının ise 27/05/2022 tarihinde açıldığını, hak düşürücü süre, hakim tarafından re’sen dikkate alınması gereken dava şartlarından olduğunu, bu sebeple davacının açmış olduğu davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
e-imza e-imza e-imza e-imza

DELİLLER :Davalı kooperatifin 16/01/2022 tarihli genel kurul toplantı tutanağı, hazirun cetveli ve gündemi gösterir belgeler ile tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :Dava, … Kooperatifinin 16/01/2022 tarihinde yapmış olduğu olağanüstü genel kurulunun ve alınan kararların iptali istemine ilişkindir.
Dosya incelendiğinde, iptali istenen genel kurulun 16/01/2022 tarihinde yapıldığı, davanın 27/05/2022 tarihinde açıldığı, söz konusu genel kurul kararının 25/01/2022 tarihinde ilan edildiği anlaşılmaktadır. Davacı tarafın iptal gerekçesi olarak usule uygun çağrı yapılmadığı, toplantıda tüm üyelerin yer almadığı, gündeme bağlı kalınmadığı, toplantı ve karar nisabına uyulmadığı, tutanağın tüm üyeler ve Hükümet Temsilcisi tarafından imzalanmadığı hususlarına dayandığı anlaşılmaktadır.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca, genel kurulda alınan kararların, oyunu kullanmasına haksız yere izin verilmemesi, çağrılmama, çağrının usulsüzlüğü, gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmemesi veya toplantıya ve karara yetkili olmayan kimselerin iştirak etmesi iddiaları dışında, yasa, anasözleşme ve afaki iyiniyet kurallarına aykırılık halleri ileri sürülerek iptalleri isteminde bulunabilmek için, toplantıya katılan üyenin red oyu vermesi ve karara muhalif kalarak keyfiyeti zapta geçirmesi ve davanın bu iddiaların tümü bakımından toplantıyı izleyen bir ayın içinde açılması gerekmektedir. Aynı madde hükmü uyarınca, genel kurulda alınan kararların, yasaya, anasözleşmeye ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğu iddiasıyla, toplantıda bulunan ortaklar red oyu kullanıp, alınan kararlara muhalif kalarak, keyfiyeti tutanağa geçirdikten sonra kararın iptali için toplantıyı kovalıyan günden başlamak üzere bir ay içinde dava açabilecektir.
Somut olayda ise davacı üyenin söz konusu iptal davasını bir aylık hak düşürücü süre geçtikten sonra açılması gözetildiğinde HMK’nın 114/2. madde hükmü yollaması ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. Maddesinde aranan dava şartlarının gerçekleşmediği dikkate alınarak , HMK’nın 114/2. ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın usulden reddine karar verilmesi gerekir.
Bununla birlikte davacı tarafın iptal gerekçesi olarak gösterdiği hususların mutlak butlan ya da yokluk hukuki sonucu doğurmadığı da gözetildiğinde yukarıda belirtildiği gibi davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmaması nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmaması nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken karar ve ilam harcı peşin alındığından, başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davalının kendisini vekil ile temsil ettirdiği görülmekle, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesap ve takdir olunan 5.100,00TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı ve davalı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.19/07/2022

Başkan Üye Üye Katip
e-imza e-imza e-imza e-imza