Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/223 E. 2023/293 K. 08.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/223 Esas – 2023/293
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/223
KARAR NO : 2023/293

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALILAR : 1-
2-
VEKİLİ :

DAVA : Ortaklıktan Çıkmaya İzin Verilmesi/Ayrılma Akçesi
DAVA TARİHİ : 20/10/2021
KARAR TARİHİ: 08/03/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 28/03/2023

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; Vakıf Yönetim Kurulu’nun 08.02.2013 tarih ve 9 sayılı toplantısında; “Vakfın hastane binalarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirin bankada atıl kalması yerine Vakfa gelir getirmek üzere bir şirketin hisselerinin satın alınması müzakere edilmiş ve yapılan araştırmalar sonucu Türkiye’nin köklü medya kuruluşlarından … Ajans Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.’nin 05.02.2013 tarih ve … sayılı yazıları incelenerek adı geçen şirketten beher hissenin değeri 11,42 TL olmak üzere 25.000 hisse satın alınmasına, Vakfın aylık giderleri için şirketin yıl sonu kar dağıtımından düşülmek üzere her ay Vakfa 1.000,00 TL. avans olarak ödenmesine, Vakıf adına şirket hisselerini devir almak ve bedelini ödemek üzere Yönetim Kurulu Başkanı …’ın tam yetkili kılınmasına” karar verildiğini ve Ankara … Noterinde … tarih ve … yev. nolu “Anonim Şirket Hisse Devir Sözleşmesi” başlıklı sözleşme ile davalı … Ajans Turizm İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. deki sahip olduğu hisselerden 25.000 adet hissesini 285.500.- TL bedel karşılığında Vakfa devrettiğini, Davalı … halen şirkette 240.000 adet hisse sahibi olduğunu, İstanbul … Sulh Hukuk Mahkemesinin … E sayılı dosyasından davalı şirkete, … tarafından şirketin 25.000 adet hissesinin Ankara … Noterince tasdikli
e-imza e-imza e-imza e-imza

… tarih ve … yevmiye nolu “Anonim Şirket Hisse Devir Sözleşmesi” ile … Yardım Vakfı’na 285.500- TL bedel karşılığında devredildiğinden muhtıra gönderilerek şirketin 2013 yılından itibaren yapılan genel kurul tutanaklarının, hazirun cetvellerinin, bilançolarının ve 2013 yılından itibaren yapılan kar dağıtımlarından Vakfa yapılan ödemelere ilişkin belgelerin ve varsa Vakıf’la yapılan yazışmaların onaylı birer suretinin çıkartılarak Vakfa devredilen hisseye ilişkin düzenlenecek ilmühaber ile birlikte gönderilmesinin, sermaye artırımları yapılması sonucunda Vakıf hissesinde eksilme meydana gelip gelmediğinin bildirilmesinin, varsa Vakfın alacaklı olduğu kar payı miktarının bildirilerek … Bankası … Adalet Sarayı Şubesinde açılan hesaba aktarılmasının ve sonucundan bilgi verilmesi ve bundan sonra yapılacak genel kurul toplantılarının davetiyelerinin süresinde kayyım olarak taraflarına gönderilmesi ihtar edilmişse de şirket tarafından cevap verilmediğini, taraflarına hiçbir bildirim yapılmadığını, kar payı dağıtılmadığını bu nedenlerle davacı Vakfın, davalı … Ajans Turizm İşletmeleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş.’de sahibi olduğu payların TTK 531.maddesinde yer alan düzenleme uyarınca karar tarihine en yakın tarihteki gerçek değerinin ödenip diğer paydaş tarafından satın alınarak davacı Vakfın şirketten çıkartılmasına, aksi takdirde davalı şirketin feshine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılara yüklenmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP :Davalılar vekili mahkememize sunduğu cevap dilekçesinde özetle; Davacı … Yardım Vakfı 12.02.2013 tarih ve … Yevmiye Nolu “Anonim Şirket Hisse Devir Sözleşmesi” ile davalı … Ajans Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.’deki sahip olduğu hisselerden 25.000 adet hissesini 285.000 TL bedel karşılığında Vakfa devrettiğini, TTK’nın 531 ve 636. maddelerinde düzenlenmiş olan haklı sebeple fesih pay sahiplerinden birinin aralarındaki çekişmeler sebebiyle ticari hayatın mühim unsurlarından olan ve ağır sonuçlara sebebiyet veren ortaklığın feshini talep edebilmek için ortaklık ilişkisinin çekilmez hale gelmesi gerektiğini, haklı sebep kavramına kanunda bir açıklık getirilmediğini, bu kavramın değerlendirmesi yargı ve öğretilere bırakıldığını, ileri sürülen sebeplerin haklı olup olmadığı somut dava konusu olaydaki hukuki ilişki ve menfaat dengesi değerlendirilerek hakim tarafından karara bağlanacağını, öne sürülen sebepler ağır değilse şirketin feshine karar verilmemesi gerektiğini, öncelikli amacın şirketin varlığının devam ettirilmesi olduğunu, davaya konu somut durumda, dava dilekçesinde öne sürülen sebeplerin, davacı tarafından herhangi bir somut delille desteklenmediğini, muğlak şekilde ifade edildiğini, şirketin devamlılığını tehlikeye atabilecek yahut şirketin devamlılığını sağlayan unsurları ortadan kaldırabilecek nitelikte olmadığını, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 06.04.2016 tarihli 8665 E. ve 3695 K. Sayılı ilamına atıfta bulanarak davacının sunmuş olduğu sebeplerin haklı sebep niteliğinde olmadığını beyan ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :Davalı şirketin ticaret sicil dosyası, İstanbul … Sulh Hukuk Mahkemesinin … esas sayılı dosyası, şirket kayıtları, 02/08/2022 tarihli bilirkişi raporu, 26/12/2022 tarihli bilirkişi kurulu raporu ile tüm dosya kapsamı.
Davanın açıldığı Ankara … Asliye Ticaret Mahkemesi … esas, … karar sayılı ilamı ile yetkisizlik kararı vererek dosyayı mahkememize göndermiştir.
GEREKÇE :Dava, TTK 531. maddesi çerçevesinde davacı ortak … Yardım Vakfı’nın ortağı olduğu … Ajans’tan karar tarihine en yakın tarihteki gerçek değerinin ödenip davacının şirketten çıkartılması, aksi takdirde davalı şirketin feshi istemine ilişkindir.
Somut olayda, davalı şirketin esas sözleşmesinde çıkma ve çıkarılmaya ilişkin özel düzenlemeler bulunmadığından, bu konuda 6102 sayılı TTK hükümleri uygulanacaktır. 6762 sayılı TTK’da olduğu gibi 6102 sayılı TTK’da da “haklı sebep”lerin nelerden ibaret olduğuna değinilmemiştir.
e-imza e-imza e-imza e-imza

Bu nedenle, çıkma isteğinde bulunan ortağın öne sürdüğü sebebin gerçekten var olup olmadığı yahut haklı olup olmadığı kararlaştıracaktır (Yargıtay 11. HD 22.11.2001).
Haklı sebep kavramından neyin anlaşılması gerektiği veya haklı sebeplerin neler olduğu, kanunda tanımlanmamış ve örnek olarak da gösterilmemiştir. Bu kavramın niteliklerinin gösterilmesi ve tanımlanması yargı kararlarıyla öğretiye bırakılmıştır. Ancak varsayımlar ve olumsuz beklentiler haklı sebep sayılmamıştır. İleri sürülen sebeplerin haklı olup olmadığı hususu değerlendirilecektir.
TTK 531. madde gerekçesinde de belirtildiği üzere, haklı sebeplere ilişkin olarak İsviçre öğretisinden aşağıdaki örnekler verilmektedir.
(1) Genel kurulun birçok kez kanuna aykırı bir şekilde toplantıya çağrılmış olması.
( 2) Azlık hakları ile bireysel hakların devamlı ihlalî, özellikle bilgi alma ve inceleme haklarının
engellenmesi.
(3) Şirketin sürekli zarar etmesi.
(4) Dağıtılan kâr payının düzenli azalması haklı sebep olarak sayılmıştır.
Dosyaya sunulan denetime elverişli ve hükme esas alınan bilirkişi raporların da; davalı şirketin 2012 tarihinden 2021 yılına kadar (2020 yılı dahil) sürekli şekilde zarar ettiği, 2014 yılından itibaren geçmiş yıl zararlarından dolayı şirketin esas sermayesinin tamamını yitirerek borca batık hale geldiği ve öz kaynaklar toplamının negatif olduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede, yukarıda belirtilen nedenlerle davacının haklı nedenle davalı şirketten ayrılma hakkının olduğu kanaatine varılarak davacı şirketin davalı şirket ortaklığından çıkmasına karar verilmiştir.
Davacı her ne kadar talebinde ayrılma akçesi verilmesini talep etmiş ise de; alınan bilirkişi raporunda davacı şirketin aktif mal varlıkları değerlendirildiğinde, bu varlıkların borçlarını karşılayamadığı dolayısıyla davacıya çıkma payı karşılığı ödenecek herhangi bir parasal değer olmadığı belirtildiğinden, davacı tarafın bu yöndeki talebinin reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile, davacı vakfın davalı şirket ortaklığından çıkmasına, ayrılma akçesi hesaplanamadığından ayrılma akçesi ödenmesine yer olmadığına,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 179,90TL karar ve ilam harcından 59,30TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 120,60TL harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacının kendisini vekil ile temsil ettirdiği görülmekle karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT gereğince yatırılan harç dikkate alınarak takdir ve hesap edilen 9.200,00TL vekalet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen
alınara davacıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen 2.750,00TL bilirkişi ücreti, 339,75TL tebligat ve posta gideri olmak üzere toplam 3.089,75TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.08/03/2023

Başkan Üye Üye Katip
e-imza e-imza e-imza e-imza