Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/160 E. 2022/258 K. 16.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/160 Esas – 2022/258
T.C.
ANKARA BATI
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/160 Esas
KARAR NO : 2022/258
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVA : Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 12/03/2021
KARAR TARİHİ: 16/03/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 25/03/2022
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin 2003 yılından itibaren davalı kooperatifin üyesi olduğunu, huzur hakkı kooperatif aidatı olarak kabul edildiğini, müvekkiline ödeme yapılmadan aidat yerine sayıldığını, davalı kooperatifin 15/12/2020 tarihli … nolu yönetim kurulu toplantısında alınan kararla müvekkilinin kooperatiften ihraç edildiğini, ancak bu kararın gerçekleri yansıtmadığını, müvekkilin de daha önce noter marifetiyle Ankara …. Noterliğinde huzur hakkıyla birlikte her ay kooperatif başkanına nakden ödeme yaptığını, müvekkilinin kooperatifle ilgili bazı yolsuzlukları tespit ettiğini belirterek, ihraç kararının iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili mahkememize sunduğu cevap dilekçesinde özetle; davacı tarafın, müvekkili kooperatifin uzun yıllardır üyesi olup, aynı zamanda 29.08.2020 tarihinde yapılan 2019 yılı Genel Kurul toplantısına kadar da Yönetim Kurulu üyeliği yaptığını, davacı tarafın 2005 yılından bu yana Kooperatiften alması gereken aylık Huzur Hakkı ödemeleri ile Aidat miktarlarına ve yapması gereken katılım payı ödemelerine bakıldığında, Huzur Hakkının çok daha düşük olduğu ve bu miktarla aidatın ödenmesinin mümkün olmadığı açık olduğunu, davacı tarafın huzur hakları alacaklarının, tüm aidat borçlarına karşılık geldiği iddiasının haksız olduğunu, davacı tarafa kanun gereğince gönderilen 2 adet ihtarnameye rağmen borçların ödenmemesi nedeniyle, kooperatif ana
e-imza e-imza e-imza e-imza

sözleşmesinin 14. Maddesi gereğince yönetim kurulan verilmiş olan yetki ile 15/02/2020 tarih ve … sayılı yönetim kurulu kararı gereğince davacı tarafın kooperatif ortaklığından çıkarıldığını ve bu kararın Ankara …. Noterliğinin 16/12/2020 tarih ve … yevmiye nolu ihbarnamesi ile kendisine gönderildiğini belirterek davacı tarafından açılan haksız davanın reddine yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini savunmuştur.
DELİLLER : Davalı kooperatifin ticaret sicil özeti bilgisi, ihraç kararı, 05/07/2021 tarihli bilirkişi raporu, Ankara …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyası ile tüm dosya kapsamı.
Davanın açıldığı Ankara …. Asliye Ticaret Mahkemesi 09/12/2021 tarihli ve … esas,… karar sayılı ilamı ile yetkisizlik kararı vererek dosyayı mahkememize göndermiştir.
GEREKÇE :Dava, davacının davalı kooperatiften ihraç kararının iptali istemine ilişkindir.
Dosya kapsamından davacının, davalı kooperatif yönetim kurulunun 15.12.2020 tarih ve … nolu kararıyla ortaklıktan ihracına karar verildiği tespit edilmiştir.
Davacı hakkında alınan ortaklıktan ihraç kararının 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ve anasözleşmeye uygun olarak alınıp alınmadığı hususunda değerlendirme yapılmıştır.
1163 sayılı Kooperatifler Yasası’nın 16. Maddesinin 3. ve 4, Fıkralarında; “Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerinc genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır. Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir.” şeklinde konuya ilişkin yasal düzenleme mevcuttur.
Anasözleşmenin 14. Maddesinde de benzer bir düzenleme bulunmaktadır.
Davacı tarafça, davalı kooperatif yönetim kurulunun 15.12.2020 tarih ve … nolu ortaklıktan ihraç kararının iptali talep edilmiştir. Söz konusu ihraç kararı davacıya Ankara … Noterliği’nden gönderilen 16.12.2020 tarih ve … yevmiye numaralı ihtarname ile 24.12.2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. İşbu dava ise 12.03.2021 tarihinde açılmıştır. Bu itibarla davanın 3 aylık yasal süresinde açıldığı kabul edilmiştir.
1163 Sayılı Kooperatifler Yasanın emredici nitelikteki 27. Maddesinde; “Ortakların yüklendikleri paylar için ödeyebilecekleri para tutarını anasözleşme belirtir. Kooperatif, sermaye yüklemlerinde borçlu veya sair ödemelerle yükümlü bulunan ortaklarından elden yazılı olarak veya taahhütlü mektupla, bu husus mümkün olmazsa ilanla ve münasip bir süre belirterek yükümlerini yerine getirmelerini ister. İlk isteğe uymayan ve ikinci istemeden sonra da bir ay içinde yükümlerini yerine getirmeyenlerin ortaklığı kendiliğinden düşer. Ortaklığın düşmesi alakalının, anasözleşme veya diğer suretlerle doğmuş borçlarının yok olmasını gerektirmez.” Hükmü düzenlenmiştir.
Anasözleşmenin 14/1 maddesi 2. bendinde “parasal yükümlülüklerini otuz gün geciktirmeleri üzerine, yönetim kurulunca noter aracılığı ile yapılacak ihtarı takip eden on gün içinde bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yine aynı kurulca ikinci ihtar yapılır. İkinci ihtarı takip eden otuz gün içerisinde de yükümlülüklerini yerine getirmeyenler”in yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan çıkarılacağı düzenlenmiştir. |
Davalı kooperatif tarafından davacıya Ankara …. Noterliği’nden gönderilen 24.09.2020 tarih ve … yevmiye numaralı …. İhtarnamede (İş bu ihtarname 08.10.2020
e-imza e-imza e-imza e-imza

tarihinde muhtar imzasına tebliğ edilmiştir); “31.08.2020 tarihi itibarıyla 131.977,45.TL aidat + 41.575,20.TL gecikme cezası olmak üzere toplam 173.552,65.TL borcun bulunduğu, ekte hesap ekstresinin gönderildiği, işbu borcun tamamını ihtarnamenin tebliğinden itibaren 10 gün içinde ödenmesi, aksi takdirde 1163 Sayılı Kooperatifler kanunu ve anasözleşmenin 14. Maddesi uyarınca kooperatif ortaklığından ihracına karar verileceği ihtar edilmiştir.
İhtarnamenin tebliğ edilmiş olması, ihtarnamede borç kesim tarihinin ve ana para ve gecikme faizi miktarının ayrı ayrı bildirilmesi, istenilen son borcun 31.12.2019 tarihli ve gecikme cezasının da 31.12.2019 tarihli olması nedeniyle 30 gün geçmiş olması kuralına uyulması, 10 gün ödeme süresi verilmesi, ödeme yapılmadığı takdirde ortaklıktan ihraç edileceği uyarısının yapılması nedeniyle 1. İhtarnamede yasa ve anasözleşmeye bir aykırılık tespit edilmemiştir.
Davalı kooperatif tarafından davacıya Ankara …. Noterliği’nden gönderilen 12.11.2020 tarih ve … yevmiye numaralı …. İhtarnamede (İşbu ihtarname 13.11.2020 tarihinde muhtar iImzasına tebliğ edilmiştir); “31.08.2020 tarihi itibarıyla 131.977,45.TL aidat + 41.575,45.TL gecikme cezası olmak üzere toplam 173.552,65.TL borcun bulunduğu, ekte hesap ekstresinin gönderildiği, işbu borcun tamamını ihtarnamenin tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi, aksi takdirde 1163 Sayılı Kooperatifler kanununun 27. Maddesi ve anasözleşmenin 14. Maddesi uyarınca kooperatif ortaklığından ihracına karar verileceği ihtar edilmiştir.
İhtarnamenin tebliğ edilmiş olması, ihtarnamede borç kesim tarihinin ve ana para ve gecikme faizi miktarının ayrı ayrı bildirilmesi, istenilen son borcun 31.12.2019 tarihli ve gecikme cezasının da 31.12.2019 tarihli olması nedeniyle 30 gün geçmiş olması kuralına uyulması, 1 ay ödeme süresi verilmesi, ödeme yapılmadığı takdirde ortaklıktan ihraç edileceği uyarısının yapılması nedeniyle 2. İhtarnamede de yasa ve anasözleşmeye bir aykırılık tespit edilmemiştir.
İhraç kararına dayanak ihtarnamelerde yasa ve anasözleşmeye aykırı bir yön tespit edilmediğinden ihtarnamede istenilen borcun gerçeği yansıtıp yansıtmadığı yönünden hesap denetimi yapılmıştır.
Denetime elverişli, gerekçeli ve hükme esas alınan bilirkişi …’ın 05/07/2021 havale tarihli raporuna göre; İhraç kararına dayanak ihtarnamede istenilen borç döneminin 30.11.2004 tarihinden 31.08.2020 tarihine kadar olan dönemde tahakkuk eden borçların talep edildiği, bu dönemde davacının yönetim kurulu üyesi olduğu anlaşılmakla genel kurullarda kararlaştırılan aidat ile yönetim kurulu üyesi için kararlaştırılan huzur hakları çıkarıldığı, davacının hesap ekstresi incelendiğinde huzur haklarının mahsup edildiği, ancak davacının huzur hakkı dışında başkaca bir ödemesinin tespit edilmediği, her ne kadar davacı tarafından davalı kooperatife Ankara …. Noterliği’nden gönderilen 14.12.2020 tarih ve … yevmiye numaralı ihtarname ve dava dilekçesinde, kalan ödemelerini kooperatif başkanına nakden ödediği, ancak makbuz verilmediği iddia edilmiş ise de davalı tarafça bu iddianın kabul edilmediği, mevcut dosya kapsamına nazaran davacının nakden yaptığı bir ödemeye rastlanılmadığı, davacının ortaklık hissesini devredip daha sonra devir sözleşmesini karşılıklı feshettiği dava dışı … tarafından kooperatif hesabına … Eylül-Aralık ayları aidatı açıklaması ile 2.000,00TL yatırılmış ise de söz konusu ödemenin davacının ihtarda istenilen borcu ile bir ilgisinin bulunmaması nedeniyle söz konusu ödeme dikkate alınmadığı, genel kurullarda aylık kararlaştırılan aidatlarda ayın kaçıncı günü ödeneceği yönünde bir açıklık bulunmadığından her ayın aidatın ilişkin bulunduğu ayın son günü muaccel olduğu kabul edilerek ve TBK. 120. Maddesi hükmü ve Yargıtay …. Hukuk dairesi uygulaması dikkate alınarak (yasaf faizin %100’ünden fazla faiz kararlaştırılamayacağı) ihtarnamede istenilen hesap kesim tarihi 31.08.2020 tarihi itibarıyla aidat ve faiz hesabı yapıldığı, hesaplama yapılırken, 2008 yılında huzur hakkı 400,00TL olmasına karşın davacının aidat borcundan 2008 Ağustos ayından ve Aralık ayında 3.400,00TL mahsup yapılması nedeniyle nedeni anlaşılamamakla birlikte davacı ortağın lehine olacak şekilde
e-imza e-imza e-imza e-imza

2008 Ağustos ve aralık ayında 3.400,00TL mahsup yapıldığı, davalı kooperatifçe ihraç kararına dayanak ihtarnamelerde 31.08.2020 tarihi itibarıyla 131.977,45TL aidat + 41.575,20TL gecikme cezası olmak üzere toplam 173.552,65TL borcun ödenmesi istendiği, yapılan hesap denetiminde ise; 31.08.2020 tarihi itibarıyla 137.850,00TL aidat, 85.312,50TL faiz olmak üzere toplam 223.162,50TL borç tespit edildiği, ihraç kararına dayanak ihtarnamede gerçek borcun altında borç istenmesi nedeniyle borç miktarı yönünden de ihtarnamelerde yasa ve anasözleşmeye aykırı bir yön tespit edilmediği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, yapılan incelemelerde ihraç kararına dayanak ihtarnamelerde gerek şekil şartları ve gerekse de borç miktarı yönünden yasa ve anasözleşmeye bir aykırılık tespit edilmediği, davacı yanın davalı kooperatife borcunun bulunduğu ve ödeme iddiasının ispatlanamadığı, bu itibarla çıkarma kararının yasa ve anasözleşmeye uygun olduğu anlaşıldığından, davacının davasının reddine karar vermek gerekmekle, aşağıda belirtilen şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 80,70TL karar ve ilam harcından peşin alınan 59,30TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davalının kendisini vekil ile temsil ettirdiği görülmekle, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve takdir olunan 5.100,00TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.16/03/2022

Başkan Üye Üye Katip
e-imza e-imza e-imza e-imza