Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1274 E. 2022/1161 K. 01.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/1274 Esas – 2022/1161
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/1274
KARAR NO : 2022/1161

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :

DAVA : Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 03/05/2017
KARAR TARİHİ: 01/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/12/2022

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olduğunu, kooperatif yönetim kurulunun 12.03.2017 gün ve … sayılı kararı ile üyelikten ihraç edildiğini, davacının hisseyi önceki üye …’dan devraldığını, peşin ödemeli ortak statüsünde bulunduğunu, aidat borcunun olmadığını, ayrıca borcun ödenmesi için çıkartılan ihtarnamelerin yasa ve ana sözleşmeye uygun olmadığını, yapılacak inceleme neticesinde; müvekkili hakkında verilen üyelikten ihraç kararının iptaline hükmedilmesini talep etmiştir.
Davalı kooperatif vekili mahkememize sunduğu cevap dilekçesinde özetle; öncelikle davacının üyelik durumunun tartışılmasının zorunlu olduğunu, yasal ve hukuki sebepler neticesinde üyelikten ihraç kararı alındığını, yasaya uygun olarak alınan ihtarnamelere rağmen borcun ödenmemesi nedeniyle ihraç kararı alındığını, ihtarnamelerde bildirilen borcun zamanında ödenmediğini, haksız davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Dava, kooperatif üyeliğinden ihraca ilişkin olarak yönetim kurulunun verdiği kararın iptali istemine ilişkindir.
Mahkememizce yapılan yargılama sonunda; mahkememizin 28/03/2022 tarihli ve … esas, … sayılı kararı ile; “davanın kabulüne, davalı kooperatif yönetim kurulunun davacı hakkında verdiği 12/03/2017 tarih ve … sayılı üyelikten ihraç kararının iptaline” karar verilmiştir.
e-imza e-imza e-imza e-imza

Mahkememizce verilen kararın istinaf edilmesi üzerine, istinaf incelemesini yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesinin 16/11/2022 tarihli ve … esas, … sayılı ilamında; “Ticaret sicili kayıtlarından, 18.08.2016 tarihinde tescil edilen kararla davalı kooperatifin adresinin “…” iken, “…” olarak değiştirildiği anlaşılmıştır. Dava dilekçesinde de davalının adresi bu adres olarak gösterilmiştir. Buna göre İlk derece Mahkemesince, dava tarihi itibariyle kooperatifin muamele merkezinin … olduğu, bu nedenle … Ticaret Mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle mahkemenin kesin yetkisine ilişkin dava şartı noksanlığı nedeniyle davanın HMK’nın 114/(1)-ç ve 115/2. maddesi uyarınca usulden reddine karar verilmesi gerekirken, uyuşmazlığın esasının incelenmesi doğru olmamıştır.” denilmek suretiyle kararımız kaldırılmıştır.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesinin 16/11/2022 tarihli ve … esas, … sayılı ilamında belirtildiği şekilde inceleme yapılmıştır.
Dava tarihinde … Ticaret Sicili Müdürlüğü kayıtlarına göre davalı şirketin adresinin “…” olduğu anlaşılmıştır.
Niza konusu uyuşmazlık, kooperatifle üyesi arasındadır. 6100 Sayılı HMK’nun 14/2 maddesinde; “Özel hukuk tüzel kişilerinin, ortaklık veya üyelik ilişkileriyle sınırlı olmak kaydıyla, bir ortağına veya üyesine karşı veya bir ortağın yahut üyenin bu sıfatla diğerlerine karşı açacakları davalar için, ilgili tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu düzenlemeye göre, kooperatifle üyesi arasında görülecek davalarda tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir. Dosya kapsamından davalının adresinin “…” olduğu anlaşılmıştır. Bu halde davaya bakma yetkisi Ankara Asliye Ticaret Mahkemelerine aittir. Kesin yetki kuralının varlığı halinde, bu durumun davanın her aşamasında nazara alınmasının zorunlu olması gözetilerek, davanın usulden reddine ve dava dosyasının davaya bakmaya (kesin) yetkili olduğu belirlenen, … Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine dair, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Kesin yetkiye ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğundan HMK 114/1-ç ve 115/2 maddeleri uyarınca davanın usulden reddi ile MAHKEMEMİZİN YETKİSİZLİĞİNE,
2-Yasal sürede başvurulması halinde dosyanın yetkili … Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine,
3-HMK’nun 331/2 madde gereğince süresi içerisinde müracaat yapıldığı takdirde yargılama giderlerine gönderilen mahkemece dikkate alınmasına,
4-Kararın kesinleşmesinden itibaren HMK’nun 20/1-son cümle gereği dosyanın iki haftalık süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesinin istenilmemesi halinde DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verilmesi için dosyanın yeniden ele alınmasına,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere (kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle istinaf yoluna başvurulabileceği, istinaf incelemesinin Bölge Adliye Mahkemeleri İlgili Hukuk Dairesi tarafından yapılacağı) oy birliği ile karar verildi.01/12/2022

Başkan Üye Üye Katip
e-imza e-imza e-imza e-imza