Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1106 E. 2023/244 K. 23.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/1106 Esas – 2023/244
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2022/1106 Esas
KARAR NO : 2023/244

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 21/10/2022
KARAR TARİHİ: 23/02/2023
K. YAZIM TARİHİ: 03/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle ;Davacı … Şti.’nin savunma sanayisi alanında faaliyet göstermekte olup 2017 yılında … Mah … Sitesi … Cad No:… …/… adresinden … Mah … Cad No:… …/… adresine taşındığını, taşınma sırasında şirkete ait bir kısım evraklar ve bu evraklar ile birlikte şirkete ait ortaklık pay defterinin de zayi olduğunu, Ankara … Noterliği’nin …-… sayılı noter onaylı evrakı ile de daha önceden ortaklık pay devri iştemleri yapıldığını ve ortaklık pay defterinin bu dönemde de kullanıldığını, bu durumun da yine 27.02.2006 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi ile de sabit olduğunu, tüm bu nedenlerle ortaklık pay defterine ilişkin zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
GEREKÇE :
Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların (ortaklık pay defteri) zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/ 7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davanın TTK nın 82/5 maddesi uyarınca 15 günlük yasal süresi içinde açılmış olduğu anlaşılmıştır.
Dava dilekçesi, ticaret sicil gazetesi, vergi dairesi kayıtları, defterlerin tasdik durumuna ilişkin ticaret sicil müdürlüğü kayıtları ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.
Davacı şirket yetkilisi duruşmada özetle; aile şirketi olması sebebi ile davacı şirket ile çocuklarının ilgilendiğini, muhasebecisinin sürekli değiştiğini, şirketin %50 pay defterini yapmak için ortaklık pay defterine ihtiyaç duyulduğunu, ortaklık pay defterini bulamadıklarını, 2016 yılında adres değişikliği yaptıklarını, şirketin adres değişikliği nedeni ile ortaklık pay defterini bulamadıklarını, boyahane açmak isteği ile birlikte defterin olmadığını farkettiklerini beyan etmiştir.
Bilindiği ve 6102 sayılı TTK’nın 82/7’inci fıkrasında belirtildiği üzere “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Madde metninde yer verilen “gibi” sözcüğünden de anlaşılacağı üzere “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı” örnekleri tahdidi olarak sayılmamış, tacirin elinde olmayan, tacire kusur atfedilemeyecek benzer olaylar da maddenin kapsamında kaldığı kabul edilmiştir. Bununla birlikte tacirin bu maddeden yararlanabilmesi için, somut olayın özelliği de gözetilerek hem defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve özenin gösterilmiş olması hem de ziyaa uğramanın onun iradesinin dışında meydana gelmiş olması gerekmektedir. TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesinin gerektiği, ortaklık pay defterinin adres değişikliği yani taşınma sırasında defterin kaybolduğuna yönelik mahkememizce yeterli kanaat oluştuğundan; niza konusu edilen davacı şirkete ait ortaklık pay defterinin kaybolduğu, bir başka ifadeyle ziyaa uğradığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen kayıtların bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu kayıt ve defterler olduğu ve zayi olması halinde TTK’un 82/7. maddesine dayanarak belge istenebileceğinin kabulü ile aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE, ortaklık pay defterinin zayi olduğunun tespitine,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 179,90 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.23/02/2023

Katip Hakim
E-imzalıdır. E-imzalıdır.