Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1088 E. 2022/1190 K. 15.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/1088 Esas – 2022/1190
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2022/1088 Esas
KARAR NO : 2022/1190

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
DAVALI :

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/10/2022
KARAR TARİHİ: 15/12/2022
K. YAZIM TARİHİ: 23/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :
Davacı mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; şirkete ait … Mah. … Cad. No:… …/… adresindeki … ŞTİ. … ticaret sicil nolu ve işletmesi bünyesinde …’ na bağlı … nolu … Grubu Seyahat Acentası belgesine sahip olan ticari işletmesinin Mayıs 2019 tarihinde cezaevinde olması sebebiyle 6 ay boyunca kapalı kalan ve ayrıca hac ve umre organizasyonu yapmakta olduğundan COVİD-19 Pandemi sebebiyle yaklaşık 2 yıldır kapalı olan ve bu süreçte geçirmiş olduğum sağlık sorunları sebebiyle de kapalı kalan işyerini pandemi sonrası … Mah. … Cad. … İşhanı No:… …/… adresine taşıyıp tekrar ticari faaaliyetine devam etmek istediğini, eğer adres değişikliğini gerekli yasal süresi içerisinde yapıp …na teslim edemezse Seyahat Acentası belgesinin iptal edileceğini, ancak kendisi cezaevindeyken muhasebecisi tarafından ofisine bırakılmış ofisinin ise mal sahibi tarafından boşaltılması esnasında bir çok eşyası ve evrak çantasının kaybolduğunu, bu sebeple ki Genel Kurul Karar Defteri kaybolduğu için ticari faaliyetine başlayamadığını ve kaybolan defterleri için zayi belgesi talep etme zarureti doğduğunu, tüm bu nedenlerle zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
GEREKÇE :
Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtlardan olan genel kurul karar defterinin zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davacının anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması zorunludur.
Davacı şirketin kanunen saklamakla yükümlü olduğu karar defterini muhafaza etmek için basiretli bir tacirin alması gereken tedbirleri aldığını, özen görevini yerine getirdiğini, defterin zayi olmasında kusuru olmadığını ispat edemediği, zayi belgesi verilmesi için davayı ispata yeterli bilgi ve belge sunulmadığı, TTK’nın 82. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi şartlarının oluşmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacının yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.15/12/2022

Katip Hakim
E-imzalıdır. E-imzalıdır.