Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/821 E. 2022/343 K. 12.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/821 Esas – 2022/343
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/821
KARAR NO : 2022/343
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/10/2021
KARAR TARİHİ: 12/04/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/04/2022
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin elektronik ortamda ticari defter kayıtlarını muhafaza ettiğini, bu amaçla da … A.Ş. tarafından üretilmiş muhasebe proğramını kullandığını, 28 Eylül 2021 günü, rutin bilgisayar taramaları esnasında, uzun zamandır bilgisayarların güncelenmesi ve arızaların onarılması konusunda hizmet alınan … Şti.’ den gelen görevlilerin, …’nın kurulu bulunduğu bilgisayarın, yavaş çalışıyor olması nedeniyle önce bilgisayarın yedeğini alıp, daha sonra bilgisayara format attıklarını, bilgisayara format işlemi yapıldıktan sonra, 2021 yılı Ocak, Şubat Mart Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin e- defter aylık beratlarına ulaşılamadığını ve yapılan çaba neticesinde bilgilerin bilgisayara geri de getirilemediğini, Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan görüşmeler de olumlu sonuçlanmadığını belirterek, müvekkili şirkete ait 2021 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin e- defter aylık beratlarının zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :Davacı şirkete ait ticaret sicil özeti bilgileri, vergi dairesi cevabı, tanık beyanı, teknik destek veren firma cevabı ile tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/ 7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
e-imza e-imza

Format işleminin yapıldığı 28/09/2021 tarih ile dava tarihinin 13/10/2021 olduğu gözetildiğinde davanın TTK’nın 82/5 maddesi uyarınca 15 günlük yasal süresi içinde açılmış olduğu anlaşılmıştır.
Davacının iddialarına ilişkin toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde; Dava dilekçesi, ticaret sicil gazetesi, vergi dairesi kayıtları, tanık beyanı, teknik destek veren firma cevabı ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.
Davacı iddialarına ilişkin toplanan deliller ve tanık beyanı birlikte değerlendirildiğinde; Dava konusunun, davacı firma elektronik defter ve berat dosyalarının, bilgisayarların güncelenmesi ve arızaların onarılması konusunda hizmet alınan … Şti. tarafından yapılan format işleminden sonra e-defterlerin zayi olduğunun iddiası olduğu, olayın tespiti sonrasında, veri kurtarma firmasına başvurularak, belgelerin geri getirilmesi için çalışma yaptırılması sebebiyle sorumlu davranıldığı, tanık …’ın 24/02/2022 tarihli beyanında; “ben davacı şirkete 20 senedir … hizmeti vermekteyim, 2021 Yılının Eylül ayında yanında çalışan muhasebe elamanı bilgisayarının yavaş çalıştığından bahisle bilgisayara format attırmış, format attırırken bilgisayar şirketi bilgisayarın yedeklerini almış, eylül ayının sonunda ben davacı şirketin haziran ayına ilişkin beratlarını yapmak istediğimde ilk beş aya ait e defterlerin bulunmadığını gördüm, bilgisayar şirketi ile iletişime geçtiğimizde yedeklerini aldıklarını ancak bulamadıklarını ya da eksik yedekleme yaptıklarını söylediler, gelir idaresi başkanlığına ikinci kopyalarını istemek için başvurduğumda zayi belgesi talep ettiler” şeklinde beyanda bulunduğu, dava konusu şirketin herhangi bir vergi incelemesine de tabi olmadığının belirtildiği görülmüş, davacı firmaya atfedilecek bir ihmal ve kusurun tespit edilemediği anlaşılmıştır. Bahsi geçen kayıtların bir tacirin saklamakla yükümlü kayıtlar olduğu ve zayi olması sebebiyle TTK’un 82/7. maddesine dayanarak belge istenebileceğinin kabulü ile Davacı şirketin 2021 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs aylarına ait e-defter aylık beratlarının zayi olduğunun tespitine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE, Davacı şirketin 2021 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs aylarına ait e-defter aylık beratlarının zayi olduğunun tespitine,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 80,70TL karar ve ilam harcından peşin alınan 59,30TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.12/04/2022

Katip Hakim
e-imza e-imza