Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/790 E. 2022/849 K. 05.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/790 Esas – 2022/849
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/790
KARAR NO : 2022/849
BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :
DAVACILAR : 1-
2-
3-
4-
5-
VEKİLİ :
DAVALI : 1-
VEKİLİ :
DAVALI : 2-
DAVA : Kooperatif Üyeliğinin Tesbiti
DAVA TARİHİ : 04/10/2021
KARAR TARİHİ: 05/10/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 27/10/2022
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :Davacılar vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; davalı …’un, müvekkillerinin murisi …’un kardeşi olduğunu ve uzunca bir süre ortaklık yaptıktan sonra 25/02/2014 tarihinde ortaklıklarının sona erdiğini, ortaklığın sona ermesi üzerine …’un davaya konu kooperatif hissesini davacıların murisi …’a devretmek için 25/02/2014 günlü bir sözleşme imzaladığını, bu belge ile devir iradesinin zapta geçirildiğini, daha sonra 2020 yılında taraflar arasında düzenlenen tarihsiz üyelik devir sözleşmesi ile davaya konu taşınmaz üzerindeki haklarını …’a temlik ettiğini, söz konusu edilen 2 ayrı belgeye aykırı olarak davalı …’un başvurusu üzerine kooperatif yönetim kurulunun 26/05/2021 günlü kararı ile dairenin …a tahsis edildiğini, devri yönündeki sözleşmelere rağmen … tarafından gerekli işlemlerin yapılmaması üzerine ihtar çekildiği ve buna rağmen bir netice alınamadığını, …un kooperatif ortaklığından kaynaklı hak ve hissesini devretmemekte kötü niyetli olduğunu, 05/01/2021 tarihinde …’un vefat ettiğini
e-imza e-imza e-imza e-imza

belirterek, davalı …’un diğer davalı kooperatifteki ortaklık hakkının müvekkillerinin müşterek murisi …’a ve miras yoluyla davacılara devredildiğinin tespiti ile davacıların miras payları oranında ortak olarak kaydedilmelerini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı kooperatif cevap dilekçesinde özetle; davaya konu taşınmazın … … Asliye Ticaret Mahkemesinin 29/03/2021 günlü … E., … K. sayılı kesinleşen kararı gereği …’un kooperatif ortaklığına alındığını, taraflar arasındaki davanın kooperatifle bir ilgisinin bulunmadığını, davacıların miras bırakanı … ile … arasında 25/02/2014 tarihinde yapılan sözleşme gereği … Ada … Parselde kayıtlı … blokta bulunan … numaralı dairenin devir işleminin yapıldığını, … adına kayıtlı bir pay ve hisse mevcut olmadığından kooperatif ortağı olmadığını, mahkeme kararı ile hak sahibi olduğunu, olmayan bir payın devrinin mevzuata uygun düşmediğini belirterek, davanın reddini talep etmiştir.
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin davacıların mirasçısı …’un kardeşi olduğunu ve ticari ortaklıklarını 25/02/2014 tarihinde sona erdirdiklerini, mal paylaşımı amacıyla uzlaşma zaptı düzenlendiğini, bu uzlaşma zaptına dayanarak 16/07/2021 tarihinde mirasçı … tarafından dava konusu taşınmazın devri için ihtar çekildiğini, cevabi ihtarda yapılan uzlaşmadan dönme iradesi ile işbu dava konusu taşınmazın devredilmeyeceğinin bildirildiğini, … … Asliye Ticaret Mahkemesinin 29/03/2021 günlü … E., … K. sayılı kesinleşen kararı gereği …’un kooperatif yönetim kurulu kararıyla ortaklığa alındığını, 25/02/2014 tarihli uzlaşma zaptı kapsamında huzurdaki davayı kabul etmenin mümkün olmadığını, dava dilekçesinde değinilen temlik belgesinin psikolojik baskı ve korkutma nedeniyle imzalattırıldığını, müvekkilinin dava konusu taşınmazın tüm parasını kendisinin ödediğini belirterek söz konusu dairenin müvekkili adına tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :Davalı kooperatifin tüm genel kurul toplantı tutanakları, tapu kayıtları, Ankara … Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyası, 25/02/2022 tarihli bilirkişi raporu, 20/05/2022 tarihli bilirkişi raporu ile tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :Dava, Muris …a devredilen hisseden kaynaklı üyeliğin tespiti ve tapu kaydının iptali, olmadığı takdirde bedelinin tahsili istemine ilişkindir.
Dosyada bulunan belgeler incelendiğinde; davalı … ile … arasında düzenlenen 25/02/2014 günlü “Avukatlık Kanununun 35/4 Maddesi Gereğince Taraflar Arasında Varılan Uzlaşma Zaptı’nın konusu, tarafların ortağı olduğu şirket ve diğer malların paylaşımı ile ilgili olup, bu sözleşmenin 5. maddesi; “… adına alınan ve Ankara Tüketici Mah. … Esas sayılı dava dosyasına konu …’da bulunan … hisse ve bu hisse ile ilgili tüm hakların …, …a ait olduğunu ve en kısa sürede gerekli işlemleri yapacağını kabul ve taahhüt etmiştir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Tarihsiz “Belgedir’ başlıklı temliknamede; “… İli, … İlçesi, … toplu konut alanı … ada … parselde yapılan … blokta bulunan … no.lu daire ile ilgili tüm hak ve vecibeleri ile abim …’a bila kabili rücu olmak üzere temlik ettiğimi, bu belgeyi abim … tarafından … ibraz ederek abim …’un gerekli üyelik işlemlerinin yapılmasını kabul ve beyan ederim.” şeklindedir.
Dava dilekçesi ekinde yer alan 26/05/2021 günlü yönetim kurulu kararı incelendiğinde; “… vekili kooperatifimize başvurarak ‘Yargıtay … HD. de …’un kooperatif üyeliğine karar vermiştir. Bütün itiraz yolları tüketilmiş, karar kesinleşmiştir. Bu nedenle müvekkilimin üyeliğinin tespiti ile dairenin tarafımıza teslim gerekmektedir’ denilerek başvuruda bulunmuştur. Başvuru istemi incelenmiş olup, Yargıtay … HD. kararı onanmış ve karar tashih karar aşamasından da geçerek kesinleşmiştir. Bu
e-imza e-imza e-imza e-imza

nedenle … … Parsel … de bulunan … … arsa paylı Blok No: … Kat No: … bağımsız bölüm no: … olan dairenin … adına tahsisine, üyeliğe Kabulüne kendisine dairenin teslimi tapu ve anahtarının verilmesine oy birliğiyle karar verildi.” şeklinde olup, bu karar ile … kooperatif ortaklığına alınmış ve kendisine davaya konu daire tahsis edilerek 12/07/2021 tarihinde teslim edilmiştir.
… Tapu Müdürlüğü’nün 05/10/2021 günlü yazısı ve ekine göre; … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … ada … parsel … Blok /Giriş: … numaralı bağımsız bölümün 21/03/2008 günlü … kat irtifakı işlemi ile … adına kaydedildiği görülmüştür.
… … Asliye Ticaret Mahkemesinin 16/10/2019 günlü … E., … K. sayılı kararı ile; davacı …’un ortaklığı, kooperatifi ile diğer davalı … A.Ş. arasındaki 20/06/2001 günlü Kooperatif Ortaklığı Satış Sözleşmesinden kaynaklandığı tespiti ile KK.’nun 23. maddesi kapsamında kabul edilmiş, verilen karar Yargıtay denetiminden geçerek 29/03/2021 tarihinde kesinleşmiştir.
…ne … tarafından … İli, … İlçesi, … toplu konut alanı … ada … parsel tahsis edildiği, … tarafından tahsis edilen taşınmaz üzerine yapılacak konutlar konusunda … A.Ş. ile 18/08/2000 tarihli sözleşme ve 30/08/2004 tarihli süre uzatımı sözleşmesi imzalandığı, söz konusu sözleşmenin 6. maddesi gereğince, … ile … A.Ş. arasında 20/06/2001 günlü olarak düzenlenen “Kooperatif Ortaklığı Satış Sözleşmesi” kooperatif tarafından 22/06/2001 tarihinde kabul edilerek, aynı durumdaki 47 kişi kooperatif ortaklığına alındığı, davacının ortaklık başvurusu olmadığı gerekçesiyle ortaklığa kabul edilmediği anlaşılmıştır.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 22/10/2021 günlü yazısı ekinde gönderilen genel kurul tutanakları ve hazirun cetvellerinin incelenmesinden; …un 1999-2018 döneminde kooperatif ortağı olmadığı anlaşılmıştır.
Ulaşılabilen hazirun cetvellerine göre …’un 06/05/2018 günlü genel kurul toplantısına kadar kooperatif ortağı olmadığı, dolayısıyla kendisine bağlı bir kooperatif hissesinin bulunmadığı görülmüştür. Davalı … kesinleşen mahkeme kararı gereğince kooperatife ortak olduğundan, 29/03/2021 mahkeme karar tarihi itibariyle pay sahipliğine hak kazanmıştır.
Şöyleki; … … Asliye Ticaret Mahkemesinin 16/10/2019 günlü … E., … K. sayılı kararı ile davacı …un ortaklığı tespit edilmiş, karar Yargıtay denetiminden geçerek 29/03/2021 tarihinde kesinleşmiştir. Karar üzerine kooperatif yönetim kurulu 26/05/2021 tarihli oturumunda …’u kooperatif ortaklığına alınmış ve kendisine davaya konu daire tahsis edilerek 12/07/2021 tarihinde teslim edilmiştir. Özetle kooperatif yönetim kurulu, kesinleşen yargı kararını uygulamıştır.
KK’un 14. maddesinde de ortaklığın devredilebileceği ve yönetim kurulunun da ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması halinde bu kişiyi ortaklığa kabul edeceği hüküm altına alınmıştır.
Anasözleşmenin 17. maddesinde de ortaklığın yazılı olarak yönetim kuruluna bildirilmek suretiyle ortaklık şartlarını taşıyan kişilere devredilebileceği, yönetim kurulunun da bu şekilde ortaklığı devralan kişiyi ortaklığa kabulden kaçınamayacağı, hüküm altına alınmıştır. Söz konusu kanun ve anasözleşme hükümleri dikkate alındığında; geçerli bir devirden söz edebilmek için; Devredilecek kooperatif hissesinin bulunması, Devir talebinin yazılı olması ve kooperatif yönetimine ulaştırılması, Ve kooperatif yönetim kurulunca da karara bağlanması gerekmektedir.
Bu esaslar dikkate alındığında, devir taahhüdünde bulunulduğu tarihte, …’un kooperatif ortaklığı olmadığı gibi, kendisiyle özgülenen bir kooperatif hissesi de bulunmamaktadır.
e-imza e-imza e-imza e-imza

Öte yandan, … ile … arasındaki ticari ortaklık 25/02/2014 tarihinde sonlandırılmakla birlikte, dosyaya sunulan belgeler kapsamında …, kooperatife ortaklık için müracaat ettiğine dair bir belgeye rastlanmamıştır.
Davacı tarafın dayandığı tarihsiz adi nitelikteki belge ise sadece … ile … arasında hüküm ifade edip, taşınmazın yada kooperatif hissenin devir sonucunu doğurmayacaktır. Zira, yukarıda da ayrıntılı olarak bahsedildiği gibi söz konusu kooperatif hissesinin söz konusu belgenin imzalandığı tarih itibariyle …’a ait olduğu davacı tarafça kanıtlanamamış bu nedenle davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 80,70TL karar ve ilam harcının, peşin alınan 59,30TL ve tamamlama yolu ile alınan 12.808,12TL harçtan mahsubu ile bakiye 12.786,72TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacılara iadesine,
3-Davalı …’un kendisini vekil ile temsil ettirdiği görülmekle, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesap ve takdir olunan 100.500,00TL vekalet ücretinin davacılardan müştereken ve müteselsilen alınarak, adı geçen davalıya verilmesine,
4-Davacılar tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacılara iadesine,
Dair, davacılar vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.05/10/2022

Başkan Üye Üye Katip
e-imza e-imza e-imza e-imza