Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/147 E. 2021/249 K. 13.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/147 Esas – 2021/249
T.C.
ANKARA BATI
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR TÜRK MİLLETİ ADINA
ESAS NO : 2021/147 Esas
KARAR NO : 2021/249

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/02/2021
KARAR TARİHİ : 13/04/2021
K.YAZIM TARİHİ : 16/04/2021

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı; kooperatifin tek imza ile temsile yetkilisi olduğunu, kooperatife ait kullanılmakta olan karar defterinin kooperatife ait çalışma ofisinde bulunduğunu, gerektiğinde çalışma ve toplantı odasında gerekli karar alındıktan sonra tekrar evrak dolabında muhafaza edilmekte iken son kez ihtiyaç duyulduğunda kooperatife ait karar deflerinin yerinde olmadığını fark ettiğini ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını, şu anda kooperatif ile ilgili karar almanın gerektiğini ancak karar defteri mevcut olmadığından alınması gereken kararı alamadığından zorunlu toplantıları da yapamadığını ve kooperatif ile ilgili sorumlu olduğu sorumluluklarını yerine getiremediğini ve tüm üyelerin maddi ve manevi mağduriyetinin söz konusu olduğunu beyan ederek, yetkilisi bulunduğu Sınırlı Sorumlu …Konut Yapı Kooperatifi’ne ait zayi olan karar defterinin zayi olduğu yönünde zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
GEREKÇE :Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların (karar defterinin) zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/ 7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davacı yetkilisi duruşmada alınan beyanında, dava açmadan yaklaşık 1-1,5 ay önce karar defterinin kaybolduğunu fark ettiğini, hemen mahkemeye başvurmama sebebinin önceki defteri aramaya çalışması olduğunu, bulamayınca avukatıyla görüştüğünü, onun talimatlarıyla bu şekilde dava açması gerektiğini öğrendiğini ve davayı açtığını, defterin Eryamandaki satış ofisinde olduğunu, her zaman burada bulunduğunu, ne şekilde kaybolduğunu anlayamadığını belirtmiştir.
Tüm bu açıklamalar ve davacı yetkilisinin beyanına göre; davacı kooperatifin, defterlerin saklanması konusunda basiretli bir tacirden beklenen özeni göstermediği, kayıtların özenle korunması ve saklanması gerektiği anlaşılmakla, kooperatife ait karar defterinin kaybolmasının öğrenildiği tarihi takiben TTK nın 82/7 maddesi uyarınca davanın 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmamış olması nedeniyle, davanın süre yönünden usulden reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN SÜRESİ İÇERİSİNDE AÇILMADIĞINDAN USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı yetkilisinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.13/04/2021

Katip Hakim
e-imzalı e-imzalı