Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/137 Esas – 2021/227
T.C.
ANKARA BATI
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR TÜRK MİLLETİ ADINA
ESAS NO : 2021/137 Esas
KARAR NO : 2021/227
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/02/2021
KARAR TARİHİ : 06/04/2021
K.YAZIM TARİHİ : 16/04/2021
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekili; yönetim kurulu üyesi oldukları S.S. … Konut Yapı Kooperatifinin merkezinde bulunan ve bu mekanda temizlik yapılırken ilgililerin dikkatsizliği yüzünden kayboldukları anlaşılan yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadığını, söz konusu defterlerin yerine yenilerinin tasdiki için notere başvurulduğunda, Noterlikçe zayi belgesinin alınmasının zorunlu olduğunun ifade edildiğini beyan ederek, ziya uğrayan kooperatife ait yönetim kurulu defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri için zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
GEREKÇE :Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların (yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri) zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/ 7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davacı yetkilileri duruşmada alınan beyanlarında, yetkilisi oldukları kooperatifin kağıt üzerinde kalmış bir kooperatif olduğunu, arsasının bile olmadığını, kooperatife ait defter ve kayıtların kooperatif binasının içerisinde olduğunu, kooperatif binasındaki odanın kilidinin bulunduğunu ancak anahtarının bina yönetiminde olduğunu, defterlerin ne şekilde kaybolduğunu ve ne zaman kaybolduğunu bilmediklerini, dava tarihinden yaklaşık altı ay kadar önce defterlerin kaybolduğunu fark ettiklerini, ne yapabileceklerine dair kendi aralarında konuştuklarını, hatta kooperatifin tasfiyesini bile düşündüklerini belirtmişlerdir.
Tüm bu açıklamalar ve davacı yetkililerinin beyanlarına göre; davacı kooperatifin, defterlerin saklanması konusunda basiretli bir tacirden beklenen özeni göstermediği, kayıtların özenle korunması ve saklanması gerektiği anlaşılmakla, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin kaybolmasının öğrenildiği tarihi takiben TTK nın 82/7 maddesi uyarınca davanın 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmamış olması nedeniyle, davanın süre yönünden usulden reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN SÜRE YÖNÜNDEN USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı kooperatif yetkililerinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.06/04/2021
Katip Hakim
e-imzalı e-imzalı