Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/1085 E. 2022/420 K. 12.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/1085 Esas – 2022/420
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/1085
KARAR NO : 2022/420
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/12/2021
KARAR TARİHİ: 12/05/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH: 17/05/2022
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili … Şirketinin inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini, şirketin kurulmasında ve muhasebe evraklarının tutulmasında … adlı kişinin 400,00TL karşılığında işlemleri yürüttüğünü, muhasebe işlerine bakan …’ın kendisinde bulunan başvuru formları, abonelik sözleşmeleri, taahhütnameler, nüfus cüzdan fotokopileri, karar pay defterleri, defterlerin tamamı vb. bir kısım ticari belgeleri kendisinde olmadığını beyan ederek müvekkiline teslim etmediğini, müvekkilinin ticari defter zorunluluğu olduğunu, bu nedenler ile ticari faaliyetlerini yerine getiremediğini, şirketin eski mali müşaviri …’tan defterleri almak için gittiğinde, belgeleri kaybettiğini beyan ettiğini, bu nedenler ile defter ve ticari belgeleri veremeyeceğini, …, … ve … yanında beyan ettiğini, belirterek, müvekkiline ait karar defteri ve ortaklar pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, davacı şirkete ait karar defteri ve ortaklık pay defterinin zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
TTK nın 82/ 7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davanın TTK nın 82/5 maddesi uyarınca 15 günlük yasal süresi içinde açılmış olduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekili müvekkili şirketin muhasebe işlerine bakan …’ın kendisinde bulunan başvuru formları, abonelik sözleşmeleri, taahhütnameler, nüfus cüzdan fotokopileri, karar pay defterleri, defterlerin tamamı vb. bir kısım ticari belgeleri kendisinde
e-imza e-imza

olmadığını beyan ederek müvekkiline teslim etmediğini, şirketin eski mali müşaviri …’tan defterleri almak için gidildiğinde, belgeleri kaybettiğini beyan ettiğini, bu nedenler ile defter ve ticari belgeleri veremeyeceğini, …, … ve … yanında beyan ettiğini belirterek iş bu davayı açmıştır.
Mahkememizin 12/05/2022 tarihli oturumda beyanı alınan tanık …; “söz konusu davacı firmada … yılında üç dört ay süreyle firma içinde ön muhasebe işlerine ben baktım, mali müşavirimiz …’dı, o dönemde şirket yetkilisi eski eşimdi, yine o dönemde …’la ben bir araç alım satım ilişkisi nedeniyle aramızda husumet oluştu, karşılıklı şikayetçi olduk, bu nedenle kendisi bize defterlerimizi almamız için ihtar çekti, bizde yeni muhasebecimiz …’ı gönderdik, kendisi defterleri teslim aldı, ancak ortaklar pay defteri ile karar defteri teslim ettiği defterler arasında yoktu, muhasebecimize imzalattığı tutanakta söz konusu defterler yoktu, muhasebecimiz bizi arayarak bu iki defterin verilmediğini bizde olup olmadığını sordu, biz de; bizde olmadığını söyledik, tarihini tam hatırlayamamakla birlikte muhasebecimizin bizi aradığı tarih 2020 yılı içerisindeydi, diğer defterleri almasının sebebi işlemlere devam etmesi gerektiğindendir, kendisi telefonlarımızı açmadığından dolayı kendisine soramadık, kendisi kötü niyetli olarak aramızdaki husumetten dolayı defterlerin kendisinde olmadığını” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Tanık …; ” ben davacı şirketin yetkilisi ile uzaktan akrabayım, benim şirketimin ve davacı şirketin muhasebeci işlemleri için …’la anlaştık, kendisi ile ticari uyuşmazlık yaşadığımızdan dolayı hem bana hem de davacı şirkete defterlerimizi bizim almamız için ihtar gönderdi, biz de yaklaşık iki yıl önce defterlerimizi almaya gittik, benim defterlerim tamdı, ancak davacı şirketin karar defterinin eksik olduğunu hatırlıyorum, daha sonra kendisi ile görüşmediğimiz için neler teslim ettiğini bilmiyoruz,” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davacı şirketin muhasebe işlemleri yürüttüğü iddia edilen Mali Müşavir …’tan davacı şirkete ait ticari defterlerin elinde bulunup bulunmadığı sorulmuş ancak herhangi bir cevap verilmemiştir.
Davacı iddialarına ilişkin toplanan deliller ve tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde; niza konusu edilen davacı şirkete ait karar defteri ve ortaklar pay defterinin Mali Müşavir …ın elinde kaybolduğu, bir başka ifadeyle ziyaa uğradığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen kayıtların bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu kayıt ve defterler olduğu ve zayi olması halinde TTK’un 82/7. maddesine dayanarak belge istenebileceğinin kabulü ile aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KABULÜ İLE; davacı şirkete ait karar defteri ve ortaklık pay defterinin zayi olduğunun tespitine,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 80,70TL karar ve ilam harcından peşin alınan 59,30TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.12/05/2022

Katip Hakim
e-imza e-imza