Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/272 E. 2020/581 K. 12.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2020/272 Esas – 2020/581
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2020/272 Esas
KARAR NO : 2020/581

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/04/2020
KARAR TARİHİ: 12/11/2020
K. YAZIM TARİHİ: 04/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan zayi belgesi verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilleri … Elekt. San. Tic. A.Ş. , … Tekn. San. Tic. A.Ş. ve … San. Tic. A.Ş.’ye ait sunuculara 28.03.2020 tarihinde yetkisiz kişi veya kişilerce hukuka aykırı olarak girilerek müvekkil şirketlere ait verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirildiği ve müvekkil şirketin bünyesindeki verilere ve sisteme erişiminin engellendiğini, müvekkili şirketlerin bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi sonucunda LOGO tıger paket programında kayıtlı, alış irsaliye ve faturaları, satış irsaliye ve faturaları, stok kartları, cari hesap kartları, kasa kayıtları, bunlara ait muhasebe fişleri, ithalat ve ihracat ait tüm mali veriler, üretim modülüne ait üretim fişleri, stok hareketleri, Personel Bordro programında kayıtlı tüm eski ve yeni personel kartları ve puantajları, personele ait tüm arşiv bilgileri; ORKESTRA paket programında kayıtlı E-defter, E-fatura, E-arşiv kayıtları, bilanço, gelir tablosu, e-beyannameler ve ekleri, excel ve World dosyaları, arşivlenmiş mali verileri ve mali tabloları ve bunlara ait tüm yedekleri ile birlikte v.s kayıtlarının zayi olduğunu beyan ederek, … Elekt. San. Tic. A.Ş.’nin 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin e-defter olarak tutulan defteri kebir ve yevmiye defterleri, belirtilen yıllardaki tüm e-fatura, e-arşiv kayıtlarının, ayrıca belirtmiş olduğumuz bu e-defterlerin Aralık 2019 ve sonrası aylara ilişkin beratlarının; … Tekn. San. Tic. A.Ş.’nin 2019, 2020 yıllarına ilişkin e-defter olarak tutulan defteri kebir ve yevmiye defterleri, belirtilen yıllardaki tüm e-fatura, e-arşiv kayıtları, ayrıca belirtmiş olduğumuz bu e-defterlerin Aralık 2019 ve sonrası aylara ilişkin beratlarının ve … San. Tic. A.Ş.’nin 2020 yılına ilişkin e-defter olarak tutulan defteri kebir ve yevmiye defterleri, belirtmiş olduğumuz bu e-defterlere ilişkin 2019 yılı Aralık ayı ve sonrasına ait beratlarının; ayrıca belirtilen yıllardaki tüm e-fatura, e-arşiv kayıtlarının zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; 6102 sayılı TTK’nun 82. maddesi uyarınca hasımsız olarak açılan zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Mahkememizin 2020/224 esas sayılı dosyasının 16/06/2020 tarihli ön inceleme duruşmasında davacılar arasında mecburi dava arkadaşlığı bulunmadığından, davacılar … Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. ile … San ve Tic. A.Ş.’nin davalarının tefriki ile mahkememizin yeni esasına (her bir şirketin ayrı bir esasa) kaydedilmesine, davacı … Elektrik San. ve Tic. A.Ş. nin davasının ise o esas üzerinden yürütülmesine karar verilmiş, tefrik edilen … San ve Tic. A.Ş.’nin davası yukarıda belirtilen esas sırasına kaydedilmiştir.
Sincan Vergi Dairesine yazılan müzekkereye verilen 20/04/2020 tarihli cevabi yazıda; cevap verilen tarih itibariyle davacı şirketler hakkında düzenlenen dairelerine intikal etmiş herhangi bir vergi soruşturması bulunmadığının belirtildiği görülmüştür.
Davacı vekilinin talebi ile davacı şirkete muhasebe yazılım programı sağlayan dava dışı … San. ve Tic. A.Ş ile …… Ltd. Şti’ne müzekkere yazılmış, … San.ve Tic. A.Ş vekili tarafından verilen 06/10/2020 tarihli cevapta; davacının şirketlerine ait Logo Tiger yazılımı kullanıcısı olduğu, bu yazılımların müşterilerin/kullanıcıların kendi mahallinde kurulu olduğundan, müşterilerin/kullanıcıların uygulama kayıtlarının şirketleri tarafından tutulmadığı, şirketlerinin özel entegratör olmadığı ve “e-defter saklama hizmeti” vermediği bildirilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Davacı tarafça, kendisine ait sunuculara 28/03/2020 tarihinde yetkisiz kişi ve kişilerce hukuka aykırı olarak girilerek şirket verilerinin hukuka aykırı olarak ele geçirildiği ve erişimin engellendiği, dolayısıyla 2020 yıllarına ait e-defter ve beratlarının bulunduğu klasörün kullanılamaz ve içindeki dökümanlara da ulaşılamaz hale geldiği beyan edilerek eldeki dava açılmıştır.
Talebin dayanağının 6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesi ile 19/10/2019 tarihli ve … sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7. maddesinin 1 nolu bendi olduğu belirlidir.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin, bir taraftan defterlerin korunması için gereken dikkat ve özeni göstermiş olması, diğer taraftan ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olması zorunludur.
Yukarıda zikredilen Tebliğin “Diğer Hususlar” başlıklı 7. maddenin 1. bendi “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilir.” şeklindedir.
Aynı Tebliğin “e-Defter Dosyaları, Berat Dosyaları ve Muhasebe Fişlerinin Muhafaza ve İbrazı” başlıklı 4.4. Maddesinin 1-e bendinde ise” e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur. e-Defter ve beratların teknik yeterliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta saklama izni verilen özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde e-Defter uygulamasına dâhil olan mükellefler ve özel entegratörler tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık tarafından hazırlanarak ….gov.tr adresinde yayımlanan “e-Defter Saklama Kılavuzu”nda açıklanır. e-Defter ve berat dosyalarına ait ikincil kopyalarının bu fıkra uyarınca muhafazası için gerekli yükleme işlemlerinde bu Tebliğin (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Somut olayda davacı şirketin, 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 4.4.1-e maddesinde öngörülen yükümlülüğü yerine getirmediği, e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının muhafazası hususunda özel entegratör bir firmadan destek almadığı anlaşılmıştır. Bu durumda davacının, bir tacirden beklenen tüm dikkat ve özeni gösterdiğini ve ziyaa uğramanın iradesi dışında olduğunu ve kendisine kusur atfedilemeyeceğinin ileri sürmeye imkan bulunmamaktadır. Hal böyle olunca davacının zayi belgesi verilmesi için gereken şartların varlığını ispatlayamadığı kanaatine varılarak davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.12/11/2020

Katip Hakim
e-imza e-imza