Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/418 E. 2021/433 K. 15.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2019/418 Esas – 2021/433
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA
ESAS NO : 2019/418 Esas
KARAR NO : 2021/433

HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVA : İtirazın İptali (Kooperatif Aidat Borcundan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 06/08/2019
KARAR TARİHİ: 15/06/2021
K. YAZIM TARİHİ: 30/06/2021
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Kooperatif Aidat Borcundan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle ;Kooperatif üyesi olan davalının üzerine düşen yükümlülüklerini tüm uyarılara ve ihtarlara rağmen yerine getirmediğinden, davalı aleyhine Ankara Batı İcra Müdürlüğü’nün … sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, yapılan icra takibinde borcun kaynağı detaylı olarak gösterilmiş olup, faiz dökümünün ayrıntılı olarak yapıldığını, icra takibine davalının, davacı kooperatife herhangi bir borcu bulunmadığı iddiasıyla itiraz etmesi üzerine takibin durdurulduğunu, borçlu hakkında başlatılan icra takibinde 65.408,67 TL geç ödenen anapara borçlarının işlemiş faizi, icra harç ve giderleri ile avukatlık ücretinin tahsilinin talep edildiğini, arz edilen ve resen göz önüne alınacak nedenlerle; Ankara Batı İcra Müdürlüğü’nün … sayılı dosyası yapılan itirazın iptaline, takibin fer’ileri ile 65.408,67 TL üzerinden devamına, davalı taraf aleyhine % 20’den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili davaya cevap dilekçesinde özetle; Sayın Mahkemenin … Esas sayılı dosyası ile açılan davada; geçmişe ilişkin alınan faiz kararının usul ve yasaya aykırı olduğu açıklanarak, davalı kooperatifin 05.04.2014 tarihli genel kurul kararı ile alınan daire maliyet bedellerinin geçmişe uygulanmaması kararını ortadan kaldırmaya yönelik olarak alman 25.05.2015 tarihli genel kurul gündeminin 10. maddesinin iptali ile açmış oldukları davanın mahkemenizce değerlendirilmesinde; 10. maddenin iptaline karar verildiğini, dosyayı inceleyen BAM … H.D.nin 2017/274 E., 2017/277 K. sayılı ilamı ile onandığını, mahkemenin … E. ve … E. sayılı dosyalarına sunulan bilirkişi raporlarında, daire maliyetlerine faiz ödenmemesi gerektiğinin açıklandığını, 05.04.2014 tarihli genel kurulu ile bu tarih ve öncesine dair banka bloğu diye adlandırılan ve kendisine tapu verilmeyen üyelerin tamamının daire maliyeti ödeme borcunun dahi henüz bulunmadığını, kooperatifte;… kredisi kullanarak üye olanlar, peşin ödeme yapıp indirim uygulamasından yararlanan üyeler, kooperatife üyelik giriş bedeli, sonrasında talep edilen çevre, şerefiye, tapu-iskan ve diğer ek ödemeleri istenen sürede ödemeyi kabulle inşaat yapım seviyesinin % 70 seviyesine geldiğinde banka konut kredisi kullanarak 110.000,00 TL ana parayı ödemeyi kabul edenler olmak üzere, üç grupta üyelik kabulü yapıldığını, banka kredisi çekerek üyelere ayrılan bloğun kredi çekilebilir seviyeye ulaşmaması ve dairelere ait kat irtifakı tapularının teslim edilmemesi nedeniyle, konut kredisi kullanamadıklarından ana parayı ödeyemediklerini, banka kredisi çekerek kooperatife ödeme yapmayı taahhüt eden üyelere bu kredi çekebilme imkanı sağlayacak konut teslimleri yapılamadığı ve bundan kaynaklanan durum bugüne kadar kooperatifin resmi web sitesinde duyurulara konu olduğunu, yönetimce kat irtifakı tapusu teslim edilmeyen üyelerin bu sıkıntılarının giderilebilmesi ve kredi çekebilmelerinin önünün açılabilmesi maksadıyla çaba sarf edildiğinin defaten ilan edildiğini, duyurularla yönetim kurulu banka kredisi kullanacak üyelerinin ödeme yapabilmeleri maksadıyla tapularını almaları gerektiğini ve bu doğrultuda çalışma yaptığını kabul ve ikrar ettiğini, ancak gelinen noktada itibariyle arsa sahibinden tapuların elde edilebilmesine yönelik çalışmaların sonuçsuz kaldığını ya da istenilen hedefe ulaşılamadığını, davacının asıl alacağı olmadığından, faiz talebinin de kabul edilebilir olmadığını, haksız ve mesnetsiz davanın reddine, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :Ankara Batı İcra Müdürlüğü’nün … sayılı dosyası, Mahkememizin … Esas sayılı dosyası, Kooperatife ait ticari defter ve kayıtlar, genel kurul toplantı tutanakları, ödeme dekontları, banka kayıtları, bilirkişi kök ve ek raporları ile tüm dosya kapsamı.
Bilirkişi 15/02/2021 tarihli raporu ile özetle; Davacı kooperatifin daire maliyetlerinden kaynaklı işlemiş faiz alacağına ilişkin olarak; Daire maliyet bedellerinin geç ödenmesinden kaynaklı olarak; borcun tahakkuk ettirildiği 10.01.2012 tarihinden (daire maliyetlerine gecikme faizi uygulanmaması yönünde karar alındığı 05.04.2014 tarihli genel kurul tarihinde alınan faiz kararının iptali kesinleşen 25.04.2015 günü yapılan genel kurul toplantısını takiben yeniden faiz kararının alındığı 14.05.2016 tarihli genel kurula kadar olan dönem hariç) ödeme tarihlerine kadar 36.425,46 TL, davacı kooperatifin 10.01.2012 tarihi ve öncesine ilişkin hesapladığı faiz miktarının da ilave edilmesi gerektiğinin kabulü halinde, anılan faiz alacağına 18.660,82 TL’nin de ilave edilmesiyle daire maliyetlerinden kaynaklı işlemiş faiz alacağı 55.086,28 TL, Mahkemenin yukarıdaki tespit ve görüşe itibar etmeyerek, 05.04.2014 tarihli genel kurulda alınan karar gereği, bu tarih ve öncesine ilişkin de faiz tahakkuk ettirilemeyeceği görüşünde olması halinde ise, iptal edilmeyen 14.05.2016, 27.05.2017 ve 29.04.2018 tarihli genel kurullarda alınan faiz kararları uyarınca ödenmesi gereken işlemiş faiz alacağının 4.058,33 TL; (ancak, sayın Mahkemece söz konusu genel kurullarda alınan faiz kararlarının da geçerli olmadığı görüşüne varılması halinde, 4.058,33 TL tutarındaki faiz borcundan da davalının sorumlu olmayabileceğinin düşünülebileceği), şerefiye taksitlerinin geç ödenmesinden kaynaklı olarak faiz alacağının 6,43 TL, çevre bedeli taksitlerinin geç ödenmesinden kaynaklı olarak faiz alacağının 63,50 TL, iskan ve tapu taksitlerini geç ödenmesinden kaynaklı olarak faiz alacağının 1.300,49 TL, genel kurul kararları gereği ödenmesi gerekip de, geç ödenen ek / ara ödemelerden dolayı faiz alacağının 919,40 TL olması gerektiği hesaplanmış olduğu bildirilmiştir.
Bilirkişi 06/05/2021 tarihli ek raporu ile özetle; Davacı vekilinin itiraz dilekçesi ekinde sunduğu ve incelenmesini talep ettiği belgelerin fazlasıyla kök rapor aşamasında mavi plastik dosya halinde onaylı olarak zaten dosyaya kazandırılmış, incelenmiş ve de hesaplamalarda dikkate alınmış olduğunu bildirmiştir.
GEREKÇE :Dava, kooperatif üyeliğinden kaynaklanan geç ödenen anapara borçlarının işlemiş faiz alacağına yönelik başlatılan ilamsız icra takibine yönelik itirazın iptali talebine ilişkindir.
Dosya kapsamı Ankara Batı İcra Müdürlüğü’nün … sayılı dosyası, Mahkememizin … Esas sayılı dosyası, Kooperatife ait ticari defter ve kayıtlar, genel kurul toplantı tutanakları, ödeme dekontları, banka kayıtları, bilirkişi kök ve ek raporları ile kül halinde değerlendirildiğinde Yargıtay içtihatlarına göre, aidat borçları için faiz yürütülebilmesi için ana sözleşmede bu konuda hüküm bulunması veya bu konuda genel kurul kararı alınmış olması gerekir. Aidatlarını zamanında yatırmayan ortaklardan gecikme faizi alınmasına ilişkin genel kurul kararları genel nitelikte kararlar olup, geçerli oldukları sürece tüm ortakları bağlar ve genel nitelikte olan bu kararların uygulanabilmesi için ortaklara tebliğine gerek olmadığı gibi bu kararlar genel kurula gelmeyen ortaklar yönünden de bağlayıcıdır.
Davacı kooperatifin 25/04/2015 tarihli genel kurulunda gündemin 8. ve 10. maddelerinin görüşülmesi neticesinde alınan 8 ve 10 nolu kararların iptali için mahkememizin … esasına kayden açılan davada yapılan yargılama sonucunda 8 ve 10 nolu kararların iptaline karar verildiği, verilen kararın bu dosyadaki alacak ve faiz hesabına etki edeceği anlaşıldığından bekletici mesele yapılmasına karar verildiği, mahkememizin … esas sayılı dosyasında verilen kararın Yargıtay incelemesinden geçerek 12/10/2020 tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.
Kooperatifler Yasası gereği tüm kooperatif ortaklarının kooperatifin amacının gerçekleşmesi için gereken aidat ve genel gider paylarını ödemek zorundadırlar. Bu nedenle yapı kooperatifi örnek ana sözleşmesinin 23/6. maddesi ile ortaklardan tahsil edilecek taksit miktar ve ödeme şartları ile gecikme halinde uygulanacak esasların tespit edilmesi, genel kurulun yetkisi dâhilinde olmakla, kararların tebliği gerekmeksizin ortakları bağlayıcı olduğu açıktır.
“Ortaklar arasındaki hak ve yükümlülükler açısından eşitliğin sağlanması için ödemelerini zamanında yapmayan ortaktan gecikme faizi tahsili yapılması gerekmektedir. Genel kurulun borcunu ödemeyen ortaklar için uygulanmasına karar verdiği faiz sözleşme ile öngörülen temerrüt faizi niteliğindedir. Kooperatifler Kanununda ödemelerini geciktiren ortaklara gecikme faizi uygulanacağına dair hüküm bulunmamaktadır. Ancak ana sözleşmeyle veya genel kurulca belirlenen oranda gecikme faizi alınması Kooperatifler Kanunu’nun 23. Maddesinin bir gereğidir.
Kooperatif genel kurullarında belirlenen aidat, aylık ödenmesi gereken ve kesin vadeye bağlı bir alacaktır. Bu nedenle ortağın temerrütü için ayrıca ihtara gerek yoktur. Aidatın ödenmesi gereken tarihten itibaren kooperatifin faiz talep etme hakka vardır.
Ana sözleşmeye konulacak veya genel kurulca kararlaştırılacak gecikme faizi oranı, TBK’nın 88. ve 120. maddelerine aykırı olmamalıdır.” (Mahmut Coşkun, Kooperatifler Hukuku, Eylül 2019, s.481)
Davalının inşaatın belirli seviyesine gelmesi halinde normal konut kredisi kullanmak isteyen ya ya da … konut kredisi kullanacak ortakların kredi limitlerinin kooperatif hesabına aktarıldığı tarihlerdeki kredi dilimleri kadar bir bedeli bir ay içinde kooperatife ödeyecek ortak grubundan olduğu anlaşılmaktadır.
25.04.2015 günü yapılan genel kurulda alınan faiz kararı iptal edilmiş olduğundan, sonrasında daire ana maliyetleri için aylık %0,69 gecikme faizi alınması yönünde 14.05.2016 günü yapılan genel kurul toplantısında alınan karara kadar, tük ortaklar için geçerliliğini sürdürmüş olmaktadır. İptali kesinleşen 25.04.2015 günü yapılan genel kurul toplantısında alınan faiz kararı sonrasında, 14.05.2016 ve 27.05.2017 günü yapılan genel kurul toplantısında da daire maliyetleri için %0,69 oranında, 29.04.2018 günü yapılan genel kurul toplantısında ise 31.05.2018 tarihinden itibaren üye borçlarının tamamına aylık %1,5 oranında gecikme faizi uygulanması yönünde karar alınmış olup bu karar ile ilgili herhangi bir açılmış dava söz konusu değildir.
Davacı kooperatifin daire maliyet bedellerinden kaynaklı olarak borcun tahakkuk ettirildiği 10.01.2012 tarihinden daire maliyetlerine gecikme faizi uygulanmaması yönünde karar alındığı 05.04.2014 tarihli genel kurul tarihinden alınan faiz kararının iptali kesinleşen 25.04.2015 günü yapılan genel kurul toplantısını takiben yeniden faiz kararının alındığı 14.05.2016 tarihli genel kurula kadar olan dönem hariç ödeme tarihlerine göre talep edebileceği işlemiş faiz miktarının 36,425,46 TL ,Şerefiye taksitlerinin geç ödenmesinden kaynaklı faiz borcunun 6,43TL ,Çevre bedeli taksitlerinin geç ödenmesinden kaynaklı faiz borcunun 63,50TL, İskan ve tapu taksitlerini geç ödenmesi gerekip de geç ödenen ek/ara ödemelerden dolayı faiz borcunun 919,40 TL olduğundan toplamda 38.715,28 TL yönünden takibin devamına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KISMEN KABUL, KISMEN REDDİ İLE, Ankara Batı İcra Müdürlüğünün … esas sayılı takip dosyasının davalı borçlu tarafından yapılan itirazın 38.715,28 TL yönünden iptali ile takibin bu miktar üzerinden devamına, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Alacağın yargılamayı gerektirmesi ve likit olmaması sebebiyle icra inkar tazminatı talebinin reddine,
3-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 2.644,64 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 789,98 TL harcın mahsubu ile bakiye 1.854,66 TL’nin davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
Davacı tarafından yatırılan 789,98 TL peşin harç, 44,40 TL başvuru harcı, 6,40 TL vekalet harcı olmak üzere toplam 840,78 TL harcın davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen 900,00 TL bilirkişi ücreti, 63,20 TL tebligat ve posta gideri olmak üzere toplam 963,20 TL yargılama giderinden davanın kabul ve red oranına göre takdir edilen 570,12 TL’nin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, kalan kısmın davacı üzerinde bırakılmasına, artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
5-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince davanın kabul oranına göre takdir ve hesap edilen 5.807,29 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
7-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince davanın red oranına göre takdir ve hesap edilen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
8-Kararın talep halinde taraflara tebliğine,
Dair, davalı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.15/06/2021

Katip Hakim
E-imzalı✍ E-imzalı✍