Emsal Mahkeme Kararı Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/184 E. 2018/432 K. 21.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2018/184 Esas – 2018/432
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2018/184 Esas
KARAR NO : 2018/432

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI / TEMLİK ALAN: 1-
VEKİLİ :

DAVA : İpoteğin Kaldırılması (Fekki)
DAVA TARİHİ : 16/03/2018
KARAR TARİHİ : 21/06/2018
K. YAZIM TARİHİ: 10/07/2018

Mahkememizde görülmekte olan İpoteğin Kaldırılması (Fekki) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … Şubesinden kullanmış olduğu kredinin teminatı olarak adına kayıtlı bulunan; Ankara ili … ilçesi … Ada, 2,3,4,5 sayılı parselleri davalı lehine ipotek verdiğini, ipotek konusu borçların davalı bankaya ödenmesine rağmen müvekkili kooperatiften alacaklı olduğunu iddia ettiği bedeli, … A.Ş. (yeni adı ile … A.Ş.)’ye temlik ettiğini, temlikten önce ise müvekkili kooperatif ve kefilleri hakkında Ankara … İcra Müdürlüğü’nün ….E. sayılı dosyası ile genel haciz, … İcra Müdürlüğü’nün …E. sayılı dosyası ile de ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibinde bulunduğunu ve takibe yapılan itirazlar akabinde takibin durduğunu, temlik alan … A.Ş. (yeni adı ile … A.Ş.) Ankara …. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ….E. sayılı dosya ile itirazın iptali davası açtığını, yapılan yargılama sonucunda davanın reddine karar verildiğini ve Yargıtayca onandığını, davacı tarafça yapılan karar düzeltme talebinin ise reddedildiğini, kesinleşen bu mahkeme kararlarına binaen müvekkili kooperatifin davalı bankaya hiçbir borcu bulunmadığını bu sebeple taşınmaz üzerindeki ipoteklerin fekkinin gerektiğini beyan ederek müvekkilinin davalı … Genel Müdürlüğü lehine vermiş olduğu Ankara ili … ilçesi … Ada, 2,3,4,5 parselde bulunan ipoteğin fekkine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı cevap dilekçesinde özetle; iş bu davaya ait dava dilekçesinin her ne kadar …A.Ş. ne tebliğ edilmiş ise de temlik sözleşmesi ile alacağın tamamının, tüm ferileri ve teminatları ile birlikte müvekkili şirkete devredildiğini, herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına davalı olarak müvekkili şirketin gösterilmesi gerektiğini, …A.Ş. ile davacı/borçlu arasında 02.08.2000 tarihli 600.000,00 TL kredi limitli Bireysel Kredi Sözleşmesi imzalandığını ve sözleşmeye istinaden Ankara ili, … İlçesi, 2,3,4,5 parselde kain taşınmazlar üzerine 26.07.2000 tarih, …,…,… yevmiye numarası ile 150.000 TL bedelle ipotek tesis edildiğini, davacı adına kredi hesabı açıldığını ve kullandırıldığını, kredi kullanımından kaynaklı borcun zamanında ve/veya hiç ödenmemesi üzerine davacı aleyhine Ankara … İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyası ile ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatıldığını, davacı yanca yapılan itirazlar üzerine takibin durduğunu, davacı vekilinin dava dilekçesinde yer vermiş olduğu dosyadaki vaki itirazın iptali ile takibin devamını amaçlayan Ankara … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esas, … karar sayılı kararı ile davanın reddine karar verilmiş ise de alacaklarının olmadığı yönünde herhangi bir karar bulunmadığını, yerel mahkeme de hükmünün gerekçesinin davanın maddi ve hukuku olgular karşısında ispatlanamamış olması haline dayandırıldığını, söz konusu kararın davacının borçlu olmadığının tespiti niteliğinde bir karar olmadığını, dolayısıyla alacaklı olmadıkları yönünde mevcut bir karar bulunmadığından huzurdaki davaya konu taşınmazlar üzerindeki ipoteğin fekkini gerektirecek bir husus da bulunmadığını beyan ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
30/06/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6335 sayılı Kanunla, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 5. maddesinde yapılan değişiklikle, Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer mahkemeler arasındaki ilişki görev ilişkisine dönüştürülmüştür.
Göreve ilişkin kurallar, dava şartıdır. (HMK m.114/1-c) Mahkeme, dava şartlarının yerinde olup olmadığını yargılamanın her aşamasında gözetir. Bu nedenle somut uyuşmazlıkta mahkememizin görevli olup olmadığı hususu re’sen değerlendirilmiştir.
Asliye Ticaret Mahkemeleri’nin görev kapsamına giren ticari davaların neler olduğu 6102 sayılı TTK’nun 4. maddesinde belirlenmiştir.Buna göre:
a-TTK 4/1 maddesinde altı bent halinde sayılan hususlardan doğan davalar,
b-Özel kanun hükümleri gereği ticari sayılan davalar, (Kooperatifler Kanunu madde 99 gibi)
c-Her iki tarafında ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan davalar ticari dava sayılır ve Asliye Ticaret Mahkemesinin görev sahasına girer.
28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. Maddesinin (k) ve (l) bentlerinde tüketici ve tüketici işleminin tarifi yapılmıştır. Buna göre; tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi; tüketici işleminin ise, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade etmektedir.
Aynı Kanunun 73/1. maddesinde tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemelerinin görevli olduğu belirtilmiştir.
Yine aynı Kanunun 83/2 maddesinde ise taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez düzenlemesine yer verilmiştir.
Somut olayda dava; davacı kooperatif ile davalı banka arasında akdedilen bankacılık sözleşmesinden (Bireysel Kredi Sözleşmesi) kaynaklanmaktadır. Davacı taraf, davalı bankadan kullanmış olduğu kredinin teminatı olarak Ankara ili … ilçesi … Ada, 2,3,4,5 sayılı parselleri davalı lehine ipotek verdiğini, ipotek konusu borçların davalı bankaya ödenmesine rağmen ipoteğin kaldırılmadığını belirterek ipoteğin fekkini talep etmektedir. Yapı kooperatifi olan davacının tacir sıfatının bulunmadığı, davanın nitelik itibariyle kooperatif ile üyesi arasındaki davalardan ve ayrıca Kooperatifler Kanunundan kaynaklanan davalardan olmadığı, uyuşmazlığın ticari nitelik taşımayan bireysel kredi sözleşmesinden kaynaklandığı, bu durumda davacı tarafın “tüketici” sıfatını ve taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin de “tüketici işlemi” niteliğini taşıdığı anlaşılmıştır. Hal böyle olunca somut davayı yargılama görevi 6502 sayılı yasanın 73. maddesi uyarınca tüketici mahkemelerine aittir. Görev dava şartıdır ve davanın her safhasında re’sen dikkate alınır. Bu nedenle 6100 sayılı HMK’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri uyarınca göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğu dikkate alınarak, davanın usulden reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğundan HMK’nın 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın usulden reddine,
2-Karar kesinleştiğinde ve yasal sürede başvurulması halinde dosyanın görevli Ankara Batı Nöbetçi Tüketici Mahkemesine gönderilmesine,
3-HMK’nun 331/2 madde gereğince süresi içerisinde müracaat yapıldığı takdirde yargılama giderlerine gönderilen mahkemece dikkate alınmasına, 4-Kararın kesinleşmesinden itibaren HMK’nun 20/1-son cümle gereği dosyanın iki haftalık süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesinin istenilmemesi halinde DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verilmesi için dosyanın yeniden ele alınmasına,
Dair, davacı vekili ile davalı …AŞ vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.21/06/2018

Katip Hakim
e-imza e-imza