Emsal Mahkeme Kararı Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/424 E. 2021/508 K. 13.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANKARA
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/424
KARAR NO : 2021/508
Türk Milleti Adına Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2021/424
KARAR NO : 2021/508

DAVA : Tanıma ve Tenfiz
DAVA TAR. : 09/07/2021
KARAR TAR. : 13/07/2021
KAR. YAZ. T. : 13/07/2021

Mahkememize tevzi edilen dosyanın incelenmesi sonucunda:
DAVA:
Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, … Makine Montaj İzolasyon Taahhüt İnşaat Turizm Nakliye Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-Azerbaycan Cumhuriyeti Şubesi aleyhine 01/03/2016 tarihli RTS-Atila-07-2016 nolu sözleşmeye dayanarak … Ltd. Şti. tarafından yapılan işleri karşılığı ödenmesi gereken bedeli ödememesi neticesinde işbu davaya konu tenfizini talep ettiği Azerbaycan 2 Nolu Bakü İdari-İktisadi Mahkemesi kararı verildiğini; kararın kesinleştiğini; bu sebeple, kararın tanınmasına ve tenfizine karar verilmesini, talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HUKUKÎ NİTELENDİRME :
Dava, yabancı mahkeme kararının tanınması (MÖHUK.m.42 vd.) ve tenfizi istemine ilişkindir. (MÖHUK.m.50 vd.)
Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun(MÖHUK)’un İkinci Kısmının İkinci Bölümünde düzenlenmiştir. Kanunun 50 ilâ 57.maddeleri tenfize, 58 ile 59.maddeleri ise tanımaya ilişkindir.
5718 sayılı Kanun’un; “Tenfiz Kararı” başlıklı 50. maddesinin 1.fıkrası uyarınca:“Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.”
“Görev ve yetki” başlıklı 51’inci maddenin ikinci fıkrasında; “Bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sâkin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sâkin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.” denilmiştir.
Öteyandan 5718 sayılı Kanunun “Tebliğ ve İtiraz” başlıklı 55. maddesi uyarınca;
(1) Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. İhtilâfsız kaza kararlarının tanınması ve tenfizi de aynı hükme tâbidir. Hasımsız ihtilâfsız kaza kararlarında tebliğ hükmü uygulanmaz. İstem, basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanır.
(2) Karşı taraf ancak bu bölüm hükümlerine göre tenfiz şartlarının bulunmadığını veya yabancı mahkeme ilâmının kısmen veya tamamen yerine getirilmiş yahut yerine getirilmesine engel bir sebep ortaya çıkmış olduğunu öne sürerek itiraz edebilir.”“Karar” başlıklı 56.maddesine göre, “Mahkemece ilâmın kısmen veya tamamen tenfizine veya istemin reddine karar verilebilir. Bu karar yabancı mahkeme ilâmının altına yazılır ve hâkim tarafından mühürlenip imzalanır.”
Somut olayda; talepte bulunan vekili, istem dilekçesi ekine “Azerbaycan Respublikası Adından 2 sayılı Bakı İnzibati-İqtisadi Mahkemesi”nin İş No:2/2 (82)424/2019 sayılı karar örneğini eklemiştir. Bu karar “… Makina Montaj İzolasyon Taahhüt İnşaat Turizm Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” aleyhine verilmiştir.
5718 sayılı Kanunun “Tebliğ ve İtiraz” başlıklı 55/1. maddesi uyarınca; Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. Dolayısıyla tenfiz isteminin ‘hasımlı’ talep edilmesi ve dilekçenin duruşma günü ile birlikte karşı tarafa/davalıya tebliği gerekir. 5718 sayılı Yasa’nın 51’inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, yetki hususu da işbu kararın, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yerine göre saptanmalıdır. Dolayısıyla gerek tenfiz istemine ilişkin dilekçenin, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekse yetki hususunun saptanması için hasım gösterilerek açılması gerekirken hasımsız olarak açılan davanın, diğer hususlar gözetilmeksizin salt bu sebeple reddine karar verilmelidir.

Yukarıda açıklanan yasal ve hukuksal olgu göz önüne alınarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, dosyadaki kanıtlara ve Mahkemenin takdirine göre;
1.-Hasımsız olarak açılan davanın reddine,
2.-492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL karar ve ilâm harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3.-Davacı tarafça yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde İstinaf yolu açık olmak üzere 13/07/2021 tarihinde oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.

Başkan … Üye … Üye … Kâtip
¸ ¸ ¸ ¸