Emsal Mahkeme Kararı Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/639 E. 2021/675 K. 27.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
Türk Milleti Adına Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR

ESAS NO : 2020/670 Esas
KARAR NO : 2021/692

DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 16/12/2020
KARAR TARİHİ : 03/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİHİ : 25/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; Davacılar Murisi …’in Davalı … Akıllı Bina Sistem Çözümleri Elektronik Proje Müşavirlik Mühendislik İnşaat Dış Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. Şti.’nin ortağı olduğunu ve bu şirketteki hisselerini …yevmiye nolu pay devir sözleşmesi ile davalı …’a devrettiğini, ancak bu pay devrinin Ticart Sicil kayıtlarına işlenmediğini, davalı şirket tarafından bildirimin yapılmadığını, davacılar murisine ait şirket paylarının devirlerinin 22/07/2015 tarihinde yapıldığının tespitine, ve Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tesciline karar verilmesini istemiştir.
YANIT :
Davalılara usulüne uygun biçimde dava dilekçesi ve duruşma günü tebliğ edildiği halde yanıt verilmediği gibi, duruşmalara davalıları temsilen katılanda olmamıştır.
DELİLLER :
-Ankara …. Noterliğinin 22/07/2015 tarih ve …. yevmiye nolu pay devirine ilişkin noterde yapılan işlem evrakı,
-Davalı … Akıllı Bina Sistem Çözümleri Elektronik Proje Müşavirlik Mühendislik İnşaat Dış Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. Şti.’nin ticaret sicil özeti,
-Tüm dosya kapsamı
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava TTK’nun 595.maddesinde düzenlenen hisse devrinin yapılarak ortaklık sıfatının sona erdiğinin tespiti ile devir işleminin ticaret sicil müdürlüğüne tescili talebini içermektedir.
Davacılar murisi … Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kayıtlı … Akıllı Bina Sistem Çözümleri Elektronik Proje Müşavirlik Mühendislik İnşaat Dış Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. Şti.’ndeki 500 payını Ankara … Noterliğinin 22/07/2015 tarih ve …yevmiye nolu işlemi ile davalılardan …’a devretmiştir.
Davacıların hisse devirleri 2015 yılında yapılmış olup, bu tarihte 6102 sayılı TTK yürürlükte olup, pay devrinin geçerli olarak yapıldığının kabulü için noterde devire ilişkin işlem yapılması, devir işleminin şirkete bildirilmesi, ortaklar kurulu tarafından devire onay verilmesi ve pay devrinin pay defterine işlemesi ile devir şirket yönünden tamamlanmış olmakta, devir işlemi ticaret sicile tescil edilmekle de 3.kişiler yönünden geçerli hale gelmektedir.
Somut olayda ; davacı gerçek kişiler murisi ile davalı gerçek kişi arasında noterde yapılan devir işlemi ile pay devri bu işlemin tarafları arasında usulüne uygun biçimde gerçekleşmiş sayılır. Pay devrinin şirket yönünden bağlayıcı olabilmesi için ortaklar kurulunun pay devrini kabul etmesi ve devirin pay defterine işlenmesi yeterlidir. Devir işlemi üçüncü kişiler yönünden ise ancak ticaret siciline tescil ve ilan edilmesi ile bağlayıcı hale gelir.
Pay devri yapan davacılar murisinin devir işleminden bekledikleri sonucu elde edebilmeleri için şirket ortaklar kuruluna başvurup devir işlemine onay verilip, pay defterine işlenmesi talep etmeleri, makul süre içerisinde şirket ortakları karar vermez ya da talebi reddeder ise mahkemeye başvurarak devrin kabulü ile pay defterine işlenmesini talep etmeleri gerekir. Bu konudaki delilleri istenilen davacılar vekili ” şirket ortaklarına devri kabul ve pay defterine işlenmesi için başvuruları olduğuna ilişkin yazılı ihtar belgesi olmadığını ” söylemekle birlikte buna ilişkin delil sunamadıkları için devir işleminin mahkeme kararı ile kabulü ve ticaret sicile tescili koşullarının oluşmadığı, bu nedenle davacının bu taleplerinin kabulü koşullarının oluşmadığı kabul edilmiştir.
Pay devrinin 3.kişiler yönünden bağlayıcı olabilmesi için Ticaret Sicil Müdürlüğündeki sicile tescili yanında, ayrıca ilan da edilmesi gerekir. Bunun için öncelikle devrin ortaklar kurulunca usulüne uygun biçimde kabul edilmiş ve pay defterine işlenmesinden sonra 6102 sayılı TTK’nun 598.maddesi uyarınca tescil ve ilan için şirket müdürlerinin ticaret sicil müdürlüğüne başvurması gerekir. Müdürler tescil ve ilan işlemlerinin tamamlanması için kendisine yapılan başvurudan itibaren makul süre içerisinde sicile başvuru yapmaz ise şirket müdürüne başvuru yapılmış olmak ve bu başvuru üzerinden makul süre geçmesinden sonra mahkemeye başvurarak tescil ve ilanın mahkeme kararı ile yapılmasının dava edilmesi gerekir.
Pay devrinin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 6102 sayılı TTK 595. maddesine göre ortaklar ve şirket yönünden bağlayıcı olabilmesi için ortaklar kurulunca kabul ve pay defterine işlenmesi gerekli olup, (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 29/05/2014 gün ve 2014/4937 esas 2014/10045 karar sayıl ilamı) Şirketin ana sözleşmedeki düzenlemelere dayalı olarak devir alanı ortaklığa kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. Ortaklar kurulunun devir alanı ortaklığa kabul etmeme yönünde karar vermesi halinde ise, ret isteminin mahkeme kararı ile denetime tabi tutulması mümkündür. Bunun dışında mahkemenin ortaklar kurulu yerine geçip pay devrini kabul ve bunun pay defterine işlenmesine karar vermesi mümkün değildir.

Toplanan delillere göre ; pay devrinin ortaklar ve şirket yönünden bağlayıcı olabilmesi için ortaklar kurulunca kabul ve pay defterine işlemesi gerekli olup, şirketin haklı nedenle devir alanı ortaklığa kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. Pay devrinin tarafları ortaklar kurulunun ortaklığa kabul etmeme yönünde karar verilmesi halinde ret isteminin mahkeme kararı ile denetime tabi tutulması mümkündür. Bunun dışında mahkemenin ortaklar kurulu yerine geçip pay devrini kabul ve bunun pay defterine işlenmesine karar vermesi mümkün olmadığı için somut olayda gerçek kişi davacı murisi ile gerçek kişi davalılar arasında pay devrinin gerçekleşmiş olduğunun tespiti koşullarının oluşmadığı, yine 3.kişiler yönünden bağlayıcılık için tescil ve ilan gerekli olup, tescil ve ilanı müdürlerin talep etmeleri mümkündür. Müdürler dışında kimse için bu hak tanınmamıştır. Davacılar ile devralan davalıların bu durumda yapması gereken yazılı olarak müdürlere başvurup tescil ve ilanın yerine getirilmesini istemeleri, makul süre içerisinde müdürler işlem yapmaz ise mahkeme aracılığı ve dava yolu ile tescil ve ilanı talep etmeleri gerektiği halde, davacıların dava açmadan önce müdürlere başvurduklarına ilişkin hiçbir delil sunmadıkları için doğrudan mahkemeye başvuru ile tescil ve ilan yaptırılması koşullarının oluşmadığı kabul edilmiştir. Bu hali ile pay devrinin gerçekleştiğinin tespiti koşullarının oluşmadığı, müdürlere başvurulup tescil ve ilan işlemi yaptırılması istendiği kanıtlanamadığı için doğrudan mahkeme aracılığı ile tescil ve ilan yaptırılmasına da karar verilemeyeceği kabul edilip, davalılar aleyhine açılan davanın reddi gerektiği kabul edilip aşağıdaki hüküm oluşturulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Bu karar nedeniyle alınması gerekli 59,30 TL harcın peşin alınan 853,88 TL harçtan çıkartılarak geriye kalan 794,58 TL harcın karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığına,
5-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair, davacı vekili Av. …’in yüzüne karşı, davalıların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.03/11/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸

Not : Bu evrak 5070 sayılı Elektronik imza yasası kapsamında imzalanmıştır.