Emsal Mahkeme Kararı Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/242 E. 2022/218 K. 05.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2019/242 Esas – 2022/218
Türk Milleti Adına Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2019/242 Esas
KARAR NO : 2022/218
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 06/05/2019
KARAR TARİHİ : 05/04/2022
YAZIM TARİH : 13/04/2022

Asıl davada: Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; müvekkili kurum sigortalısı dava dışı …’nın “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi”nin işçisi olarak çalışmaktayken 03/02/2011 tarihinde uğradığı iş kazası sonucunda vefat etmesi sebebiyle kurumun uğramış olduğu zararın tahsili amacıyla Ankara …İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasında yapılan ödeme ile ilgili rücu davası açıldığını, ancak davalı “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi”nin 27/10/2014 tarihli ticaret sicil gazetesi ilamı ile terkin edilmiş olması nedeniyle mahkeme tarafından ihya davası açılması için taraflarına süre verildiğini belirterek “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi”nin anılan nedenlerle ihya edilerek tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen Ankara … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. 2021/651 K. Sayılı Dava Dosyasında: … Otomotiv Yedek Parça San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde … sicil numarası ile kayıtlı iken 23/10/2014 tarihinde sicilden resen terkin edildiğini ve bu durumun Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin 27/10/2014 tarih ve 8681 sayısında ilan edildiğini, şirket faaliyette iken şirketin sigortalı işçilerinden …’ın geçirmiş olduğu iş kazası sonucu vefat ettiğini, davacı kurumca sigortalıya bağlanan gelirler ve ödenen masrafların rücuen tazmini için şirket aleyhine Ankara …İş Mahkemesinin … esas (eski dosya no:13. İş Mahkemesi 2020/429 esas) sayılı dosyası ile dava açıldığını, şirkete tebligat yapılamadığını, resen terkin edildiğinin öğrenilmesi üzerine taraflarına süre verilerek şirketin ihyası davasının açılmasının istenildiğini, şirket için tasfiye sürecine başlanıp başlanmadığının bilinmediğini, bu sebeple davada taraf olarak gösterilmediğini, tasfiye memuru atanmış olması durumunda davaya tasfiye memurunun dahil edilmesi için taraflarına süre verilmesi isteğinde bulunarak Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olup, sicilden hatalı olarak resen terkin edilen … Otomotiv Yedek Parça San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ihyasına karar verilmesi isteğinde bulunmuştur.
Birleşen Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2021/228 E. 2021/361 K. Sayılı Dava Dosyasında: Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; Ankara 13. İş Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile açtıkları rücuen alacak davasında Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasına kayıtlı … Otomotiv Yedek Parça … Ltd. Şti.’nin sicilden terkin edildiğinin anlaşılması üzerine ihyası için kendilerine süre verildiğini beyan ederek, … sicil numarasına kayıtlı … Otomotiv Yedek Parça … Ltd. Şti.’nin ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
YANIT:
Davalı Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü esas ve birleşen dava ile ilgili ayrı ayrı vermiş olduğu cevap dilekçelerinde birbirine benzer şekilde özetle; dava dışı şirketin TTK geçici 7.madde kapsamında 23/10/2014 tarihinde ticaret sicilinden re’sen terkin edildiğini; 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Münfesih Olmasına veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ’in 5’inci maddesinde Müdürlüklerce sayılı sebeplerle münfesih olan şirketlerin belirleneceği ifade edilmiş ve (d) bendinde “18/05/2004 tarihli ve 5714 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 10 ve 32’nci maddelerine göre adreslerinin ve durumlarının tespit edilmemesi nedeniyle ilgili odadaki üyelikleri askıya alınan ve oda yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl sonunda oda kaydı silinerek, sicil kaydı silinmek üzere Müdürlüklere bildirilen şirketler ve kooperatifler”in müdürlüklerce kapsama alınacağının düzenlendiğini, dava dışı şirket bu kapsamda olduğunu,
Şirketin terkin tarihinde derdest davalarının alacak ve borçlarının müdürlüklerince bilinmesi mümkün olmadığından davanın açılmasına kendilerinin sebebiyet vermediğini, “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi” aleyhine açılan ve devam eden davalarda usulüne uygun taraf teşkilinin sağlanması için şirket tüzel kişiliğinin canlandırılmasını TTK’nın 547.maddesinde düzenlenen ek tasfiye niteliğinde olması nedeniyle davanın kabulü halinde şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verilmekle birlikte bu işlemleri yapması için tasfiye memuru atanması gerektiğini belirterek, öncelikle davanın reddine karar verilmesini, davanın kabulüne karar verilmesi halinde ise TTK’nın 547.madde hükümlerince ek tasfiye niteliğinde ihya kararı verilmesi ile müdürlükleri yasal hasım olduğundan aleyhe vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesini talep etmiştir.

DELİLLER :
1-Dava dışı şirketin ticaret sicili özet bilgileri,
2-Ankara …İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası, Ankara …İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası, Ankara 13. İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası,
3-Tüm dosya münderecatı,
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HUKUKÎ NİTELENDİRME :
Dava dışı şirketin ticaret sicil özetinden; “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”nin münfesih olmalarına veya sayılmalarına rağmen TTK’nın geçici 7’nci maddesi uyarınca yapılan ihtar ve ilana rağmen süresi içinde bildirimde bulunulmaması nedeniyle 23/10/2014 tarihinde ticaret sicilindeki kaydının re’sen silindiği, anlaşılmaktadır.
Yine esas ve birleşen davalarla bağlantılı olarak Ankara …İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası, Ankara …İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyası, Ankara 13. İş Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyalarında, davacı SGK Başkanlığı’nın “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret limited Şirketi” aleyhine rücuen alacak davası açtığı ve söz konusu dava dosyalarında davacı anılan şirketle ilgili dava açıp ihya kararı aldırılması hususunda mehil verildiği ve söz konusu davaların derdest olduğu anlaşılmaktadır.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesi, anonim ve limited şirketlerin hangi şartlarda sicilden resen terkin edileceğine ilişkindir. Maddenin 1. fıkrası uyarınca 1.7.2015 tarihine kadar sayılan halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır. Madde hükmüne göre anonim şirketler, 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince sermayelerini öngörülen tutara çıkarmamış bulunmaları, 6102 sayılı TTK’nın yürürlük tarihinden önce veya 1.7.2015 tarihine kadar münfesih olmaları, aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantılarının yapılamaması, TTK’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış olmakla birlikte genel kurulun toplanamaması sebebiyle ara bilançoların ve kati bilançonun genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin edilememeleri sebepleriyle resen terkin edilebilirler. Ancak aynı maddenin 2. fıkrasına göre şirketin devam eden davasının bulunması halinde bu madde hükmü uygulanmayacaktır. Keza, 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Münfesih Olmasına veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ’in 5’inci maddesinde Müdürlüklerce sayılı sebeplerle münfesih olan şirketlerin belirleneceği ifade edilmiş ve (d) bendinde “18/05/2004 tarihli ve 5714 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 10 ve 32’nci maddelerine göre adreslerinin ve durumlarının tespit edilmemesi nedeniyle ilgili odadaki üyelikleri askıya alınan ve oda yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl sonunda oda kaydı silinerek, sicil kaydı silinmek üzere Müdürlüklere bildirilen şirketler ve kooperatifler”in müdürlüklerce kapsama alınacağı düzenlenmiştir. Dava dışı şirket bu kapsamdadır.
Ticaret sicilindeki kaydı terkin edilen davalı şirket hakkında derdest davaların bulunması sebebiyle, dava konusu talep ile ilgili yargılamanın görülmesi için dava dışı şirketin ihyasında davacının hukukî menfaatinin bulunduğu kanaatine varılarak şirketin ihyası ile ek tasfiye kararı verilmelidir. Tasfiye memuru olarak mahkememizce şirket hissedarlarından …’in re’sen atanması uygun görülmüştür.
Dosya içeriğinden, ihyası istenen şirketin sicil kayıtlarındaki adresine tebligat çıkarıldığı, tebligatın “taşınmış” notuyla bila döndüğü, 07/10/2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan yapıldığı ve 23/01/2014 tarihinde şirketin terkin edildiği anlaşılmaktadır. İhyası istenen şirkete gönderilen tebligat yapılamamış ise de 6102 sayılı TTK’nın geçici 7/4. maddesindeki usul dairesinde ilan tarihine göre tebliğ tarihi belirleneceğinden, ve Ticaret Sicili Müdürlüğünün derdest davadan bilgi sahibi olmamasında kusurlu görülmemelidir. Davalı Ticaret Sicil Memurluğu, davada yasal hasım olduğundan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinden sorumlu tutulamamıştır. (Yargıtay 11 HD’nin 04.04.2016 tarih ve 2016/2926 E., 2016/3585 K. sayılı benzer ilâmı)
Yukarda açıklanan yasal ve hukuksal olgu göz önüne alınarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlere,
1-Esas davada:
Davanın kabulü ile,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün”…” numarasına kayıtlı “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”nin Ankara …İş Mahkemesinin … esas sayılı dava dosyası ve tasfiye ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
2-Tasfiye işlemlerini yapmak üzere TTK’nın 547/2.maddesi uyarınca, şirket hissedarlarından …’in tasfiye memuru olarak atanmasına ve ek tasfiye işlemlerinin anılan tasfiye memuru tarafından yerine getirilmesine,
İhya kararının kesinleşmesi sonrasında ticaret sicilde tescil ve ticaret sicil gazetesinde ilanına,
3-Birleşen (Ankara … Asliye ticaret Mahkemesi’nin … esasında kayıtlı iken) davada:
Davanın kabulü ile,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün”…” numarasına kayıtlı “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”nin Ankara …İş Mahkemesinin … esas sayılı (eski esası Ankara … İş Mahkemesi … esas sayılı olan dava dosyası) dava dosyası ve tasfiye ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
4-Tasfiye işlemlerini yapmak üzere TTK’nın 547/2.maddesi uyarınca, şirket hissedarlarından …’in tasfiye memuru olarak atanmasına ve ek tasfiye işlemlerinin anılan tasfiye memuru tarafından yerine getirilmesine,
İhya kararının kesinleşmesi sonrasında ticaret sicilde tescil ve ticaret sicil gazetesinde ilanına,
5-Birleşen (Ankara …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esasında kayıtlı iken) davada:
Davanın kabulü ile,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün”…” numarasına kayıtlı “… Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”nin Ankara 13. İş Mahkemesinin … esas sayılı dava dosyası ve tasfiye ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
6-Tasfiye işlemlerini yapmak üzere TTK’nın 547/2.maddesi uyarınca, şirket hissedarlarından …’in tasfiye memuru olarak atanmasına ve ek tasfiye işlemlerinin anılan tasfiye memuru tarafından yerine getirilmesine,
İhya kararının kesinleşmesi sonrasında ticaret sicilde tescil ve ticaret sicil gazetesinde ilanına,
7-Asıl ve birleşen davalarda davacı kurum harçtan muaf olduğundan, harç alınmasına yer olmadığına,
8-Asıl ve birleşen davalarda davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Karar kesinleştiğinde kullanılmayan gider avansı kalması halinde bildirilecek hesap numarası olur ise hesaba, hesap numarası bildirilmez ise gider avansından karşılanmak koşulu ile posta havalesi ile yatıran tarafa iadesine,
Dair, Esas ve birleşen davalarda davacı SGK Vekilleri Av. …(e-duruşma) yüzlerine karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.05/04/2022