Emsal Mahkeme Kararı Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/643 E. 2021/355 K. 08.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2020/643 Esas – 2021/355
TÜRK MİLLETİ ADINA GEREKÇELİ KARAR
T.C.
ANKARA
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2020/643 Esas
KARAR NO : 2021/355

DAVA : Menfi Tespit (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 11/12/2020
KARAR TARİHİ : 08/06/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 10/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı … ile birlikte Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı … Mühendislik Danışmanlık Laboratuvar Cihazları İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin müvekkilinin ortağı bulunduğunu, adı geçen şirketin 200.000,00 TL (30 Ocak 2018) tarih değerli (İkiyüzbin TL) ana sermayenin (Onbin TL) tekabül eden hisseyi Ankara ….Noterliğinin 31/12/2019 tarih ve … sayılı limited şirket pay devri sözleşmesi ile davalı …’a devir ettiğini ancak davalının Ticaret Sicil Müdürlüğünde bu hisse devrinin tescil ve ilan işlemlerini yaptırmadığını bu nedenle adı geçen firma üzerindeki 10 pay hisseleri belirtilen noter limited şirket pay devri sözleşmesi ile devir ettiğinin tespitini talep ettiklerini açıklayarak ortağı olduğu … Mühendislik Danışmanlık Laboratuvar Cihazları İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin hisselerinin tamamının 31/12/2019 tarihinde davalıya noterden ettiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
CEVAP :
Davalılara dava dilekçesi ve ön inceleme duruşma günü bildirir tebligatların usulüne uygun olarak yapıldığı, ancak cevap dilekçesi vermedikleri ve yargılama oturumlarına katılmadıkları anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davacının ortağı olduğu … Mühendislik Danışmanlık Laboratuvar Cihazları İmalat San. Ve Tic. Ltd. Şti. Hisselerinin tamamının (31/12/2019) tarihinde davalıya noterden devir ettiğinin tespiti talebine ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
TTK madde 595 ile esas sermaye payının geçişi halleri düzenlenmiş olup, 1.Devir madde 595 ile düzenlenmiş, “(1) esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri, rekabet yasağı, ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise bu husus, önerilmeye muhatap olma, ön alım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşulları da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi ön görülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesi ile sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri ön görüldüğü takdirde devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunması bile onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren 3 ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” şeklinde hüküm düzenlendiği anlaşılmıştır.
Bir payın devri şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay sahipleri defterine kaydedilmek şartıyla hüküm ifade eder. Pay devrine muvafakat edip etmemek şirket genel kuruluna ait bir yetkidir. Bu itibarla şirket müdürü pay devri ihbarını bu hususta nihai merci olan şirket genel kuruluna hemen intikal ettirmek zorunluluğundadır.
Devre muvafakat kararı vermeye yetkili tek organ limited şirket genel kuruludur ve genel kurul bu yetkisini başka bir organa veya kişiye bırakamaz. TTK 595/2 maddesi uyarınca şirket payı devri için ortaklar genel kurulunun onayı şart koşulduğu, TTK 595/7 maddesi uyarınca da başvurudan itibaren 3 ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onay vermiş sayılacağı hükümlerinin mevcut olduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda belirtilen madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için ortaklar genel kurulunun onayı gerekmektedir. Davacı tarafça pay devrine muvafakat niteliğini taşıyan esas sermaye payının devri için ortaklar genel kurulunun onayını ve yine davacının da dahil olduğu tüm ortakların imzasını taşıyan ve şirket temsil ve ilzamı ile ilgili ortaklar genel kurulu onayını gösterir kararın dosyamıza sunulmadığı anlaşılmıştır.
Davacı tarafça davalı şirkete buna ilişkin herhangi bir ihtarname tebliğ edilmemiş olduğu, davacının bu şekilde ortaklar genel kuruluna başvuru koşuluna ilişkin dosyaya bir belge sunmadığı anlaşılmıştır.
Tüm dosya kapsamı ve toplanan deliller değerlendirildiğinde, TTK madde 595 ile

¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır

esas sermaye payının geçişi halleri düzenlenmiş olup, 1.Devir madde 595 ile düzenlenmiş, “(1) esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri, rekabet yasağı, ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise bu husus, önerilmeye muhatap olma, ön alım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşulları da belirtilir. (2) Şirket sözleşmesinde aksi ön görülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. ” hükümlerinin bulunduğu, yukarıda belirtilen madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için ortaklar genel kurulunun onayı gerekmektedir. Davacı tarafça pay devrine muvafakat niteliğini taşıyan esas sermaye payının devri için ortaklar genel kurulunun onayını ve yine davacının da dahil olduğu tüm ortakların imzasını taşıyan ve şirket temsil ve ilzamı ile ilgili ortaklar genel kurulu onayını gösterir kararın dosyamıza sunulmadığı anlaşılmış, TTK 595/2 maddesi uyarınca şirket payının devri için ortaklar genel kurulunun onayı şart koşulduğu ve TTK 595/7 madde uyarınca başvurudan itibaren 3 ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onay vermiş sayılacağı hükümlerinin bulunduğu, davacı tarafça limited şirketlerde esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin yazılı şekilde yapılması ve tarafların imzalarının noterde onanması ile birlikte madde metninde belirtilen ve aranan ortaklar genel kurulunun devre onay vermesi şartının ve buna ilişkin ortaklar genel kurulu kararının ve yine davacı tarafça genel kurula başvuru koşulunun yerine getirilmediği ve bu şekilde bir genel kurul kararının dosyamıza sunulmadığı anlaşılmakla davanın reddine ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davacı tarafça davalılar aleyhine açılan davanın reddine,
İşbu dava nedeniyle peşin alınan 170,78 TL harçtan, alınması gereken 59,30 TL harcın mahsubu ile, bakiye 111,48 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Arabuluculuk Kanununun 18/A(13). maddesi uyarınca karar tarihinde yürürlükte bulunan Arabuluculuk Ücret Tarifesi uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan 1.320,00 TL arabuluculuk giderinin davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair davacı vekili Av. Alperen Kılıç’ın yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/06/2021