Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Dosya No: 2023/728 Esas – 2023/730 Karar
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
T.C.
ANKARA
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/728 Esas
KARAR NO : 2023/730
HÂKİM : … …
KATİP : … …
DAVACI : …, VKN:…
….
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALILAR : 1) …, T.C. Kimlik No: …
…
2) …, T.C. Kimlik No: …
…
DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar)
DAVA TARİHİ : 25/10/2023
KARAR TARİHİ : 27/10/2023
G.K. YAZIM TARİHİ : 27/10/2023
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar) davasının yapılan açık yargılaması neticesinde,
I) İDDİA :
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde özetle; 10/11/2019 tarihinde davalı …’in maliki ve davalı …’nun sürücüsü olduğu … plakalı aracın müvekkili şirket nezdinde kasko sigortalısı olan dava dışı … plakalı araca çarparak hasara sebebiyet verdiğinin, müvekkili sigorta şirketi tarafından kasko sigortalısının uğramış olduğu zararın tahkim yargılaması neticesinde tazmin edildiğinin ve alacağın rücuen tahsili için davalılar aleyhine …. Esas sayılı dosyasında icra takibi başlatıldığının, davalıların haksız ve mesnetsiz itirazı neticesinde başlatılan takibin durdurulduğunun beyan edildiği ve bu doğrultuda …. Esas sayılı takibe itirazın iptaline, takibin 103.725,00 TL asıl alacak ve 3.964,28 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 107.689,28 TL üzerinden devamına, davalılar aleyhine asıl alacağının %20’sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesi talep edilmiştir.
II) DELİLLER :
Genişletilmiş Kasko Sigorta Poliçesi,
…’nun …. sayılı …. Karar Tarihli İlamı,
…. Esas Sayılı Dosyası,
III) DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ VE GEREKÇE :
Mahkememizce dosya ve UYAP Sistemi üzerinde yapılan incelemede; …. Esas sayılı dosyasında yapılan incelemede, davacının (dosyamız davacısı) … A.Ş.; davalısının (dosyamız davalılarından) … olduğu; taraflar arasındaki uyuşmazlığın, Mahkememiz işbu …. Esas sayılı dosyasında bildirilen “10/11/2019 tarihli trafik kazası neticesinde davacı tarafından ödenen sigorta bedellerinin rücu” talebine ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Davaların Birleştirilmesi” başlıklı 166. maddesi, aşağıda belirtildiği şekildedir:
“(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.”
Yukarıda belirtilen Kanun hükmü kapsamında da açıkça belirtilmekte olduğu üzere; aynı yargı çevresinde bulunan, aynı düzey ve sıfattaki Hukuk Mahkemelerinde açılmış olan davaların arasında “bağlantı” bulunduğunun (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğduğunun ya da biri hakkında verilecek hükmün, diğerini etkileyecek nitelikte bulunduğunun) tespiti halinde, yargılamanın her aşamasında davaların (talep üzerine veya re’sen), ilk davanın açıldığı Mahkeme nezdinde birleştirilmesine karar verilebileceği; bununla birlikte ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki Hukuk Mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesinin ise, ilk davanın açıldığı mahkemenin muvafakatine bağlı bulunduğu hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda;
Mahkememiz dosyası ile …. Esas dosyası arasında, 6100 Sayılı HMK.’nın 166. maddesinde belirtilen anlamıyla “bağlantı” bulunduğu kanaatiyle; davaların birleştirilmesine dair, aşağıda belirtildiği şekilde hüküm kurulmuştur.
V) HÜKÜM : (Yukarıda Açıklanan Gerekçelerle)
1) Mahkememizin işbu … Esas sayılı dosyası ile … Esas sayılı dosyalarının BİRLEŞTİRİLMESİNE;
2) Mahkememizin …. Esasının bu şekilde KAPATILMASINA;
3) Yargılamanın, … Esas sayılı dosyası üzerinden DEVAMINA;
4) Harç ve yargılama giderlerinin, …. Esas sayılı dosyası üzerinden DEĞERLENDİRİLMESİNE;
Dair, tarafların yokluğunda verilen karar; 6100 Sayılı HMK.’nın 168. maddesi uyarınca, yargılamaya devam olunacak dava dosyasında verilecek hüküm ile birlikte İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 27/10/2023
Katip … Hâkim …
¸ ¸