Emsal Mahkeme Kararı Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/433 E. 2022/471 K. 04.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA …ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/432 Esas – 2022/470
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
…ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/432 Esas
KARAR NO : 2022/470
DAVA : Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 01/07/2022
KARAR TARİHİ : 04/07/2022
KARAR Y.TARİHİ : 04/07/2022
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; dava dışı … , …’ın müvekkili kuruma bağlı 8. Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Genel Temizlik Vasıflı Eleman Hizmet Alımına ilişkin ihaleler kapsamında 23/03/2013- 28/02/2019 tarihleri arasında garson ve sekreter olarak çalıştığını ve son çalışmış olduğu şirkete verdikleri dilekçe ile işten ayrılma talebinde bulunduklarını, dava dışı işçilerin davalı şirketler bünyesinde çalıştığı dönemler için toplam 47.512,45 TL kıdem tazminatı ödendiğini, yapılan ödemenin davalı yüklenici firmalardan rücuen tahsilinin gerektiğini, yükleniciler ile müvekkili İdare arasında imzalanan sözleşme ve ekleri ile yüklenicinin hak ve yükümlülüklerinin ayrıntılı olarak düzenlendiğini, Kamu İhale Kanunun göre ihale edilen personel çalıştırılmasına d ayalı hizmet alımları kapsamında istihdam edilen işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi hakkındaki yönetmelik hükümlerinin yüklenici şirketlerin sorumluğunu ortadan kaldırmadığını, arabuluculuk görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 08.02.2015 tarih 29261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  Kamu İhale Kanununa göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre, davalı şirketlerde çalışanları; … ve …’a ödemek zorunda kaldığı toplam 47.512,45-TL’nin ödeme tarihlerinden itibaren (…’e 01.04.2019 tarihinde 24.758,41TL, …’a 01.04.2019 tarihinde 22.727,04 TL ödeme yapılmıştır) işleyecek avans faizi ile birlikte davalılardan sorumlulukları oranında tahsiline tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Dava dilekçesi tebliğe çıkmamıştır.
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, davacı idare tarafından dava dışı işçilere ödenen işçilik alacaklarının taraflar arasında akdedilen hizmet alım sözleşmeleri uyarınca rücuen tahsili istemine ilişkindir.
Ankara …Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacının … İletim A.Ş. (…) Genel Müdürlüğü, davalının … Kurumsal Hiz. İnş., Tur. Gıda, Mob. Taş, San, Tic.Ltd.Şti., … Sosyal Hizmetleri Sağ., İnş. Taş. İht. İhr. San. Tic.Ltd.Şti. olduğu, davanın konusunun dava dışı işçi …. için ödenen işçilik alacaklarının davalı şirketlerden rücuen tahsiline ilişkin olduğu, davanın derdest olduğu, dava tarihinin 01/07/2022 olduğu görülmüştür.
Davaların birleştirilmesi usulü ile ilgili HMK m.166’da; aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar arasında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında talep üzerine veya mahkeme tarafından kendiliğinden birleştirme kararı verilebilir. Birleştirme ilk davanın açıldığı mahkemede yapılır. Davalar ayrı yargı çevresinde açılmış olsa bile bu durumda aynı şekilde mahkemelerin aynı düzey ve sıfatta olmaları zorunludur. Açılan davalar arasında hukuki ve fiili irtabat bulunması durumunda birleştirme kararı verilebilir. Aynı düzey ve sıfattaki mahkemelerden anlaşılması gereken, her iki davanın görüldüğü mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi, Aile Mahkemesi veya Tüketici Mahkemesi gibi olması zorunludur(HMK.m166 Gerekçesi).
Mahkememize açılan bu dava ile Ankara …Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. Sayılı dosyası arasında HMK’nın 166 maddesinde öngörülen biçimde hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, biri hakkında verilecek kararın diğerini etkileyecek durumda olduğu birleştirmenin usul ekonomisi hükümleri gereği tarafların lehine olacağı anlaşılmıştır.
Anlatılan nedenlerle,
HÜKÜM :
1-Mahkememiz dava dosyasının, Mahkememizin … Esas sayılı dava dosyası ile aralarındaki hukuki ve fiili irtibat nedeniyle HMK 166. madde uyarınca BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
3-Yargılamanın Mahkememizin … Esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
4-Harç, masraf ücreti vekalet tayin ve takdirinin asıl davada nihai kararla birlikte değerlendirilmesine,
Dair, esas kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere taraf vekillerinin yokluğunda kesin olarak karar verildi. 04/07/2022