Emsal Mahkeme Kararı Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/673 E. 2021/767 K. 12.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
Türk Milleti
Adına Yargılama Yapmaya Ve Hüküm Vermeye Yetkili
T.C.
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/673
KARAR NO : 2021/767
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 11/11/2021
KARAR TARİHİ : 12/11/2021
KARAR Y.TARİHİ : 12/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin … İnş. Oto. Tem. Mim. Müh. San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin %51’lik hisse sahibi olduğunu, bahsi geçen şirketin 9 yıldır yönetim kurulu toplantısının yapılmadığını, herhangi bir bildirimde bulunulmadığından Vergi Dairesinde resen terk kararı verildiğini, müvekkili aleyhine 20.10.2021 tarihinde Vergi Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenmiş ödeme emri gönderildiğini, müvekkilinin ortağı olduğu şirketin genel müdürü olan …’ın 2017 yılında müvekkilinin izni ve haberi olmadan genel kurul kararı alındığını, alınan kararlar gereğince olağanüstü yetkileri şahsına aldığını, ilgili kararlarda müvekkilinin imzasının taklit edildiğini, alınan genel kurul kararlarının usulsüzlüğüne ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulduğunu, sonuç olarak genel kurul kararlarının yok hükmünde olduğunu, tensip zaptı doğrultusunda yetki kullanımının önlenmesi için tedbir kararını, davalının şirket müdürlüğünün ve yetkilerinin tedbiren kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı tarafa tebligat çıkarılmamıştır.
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, Genel Kurul Kararının iptali istemine ilişkindir.
TTK’nun 445. maddesinde; “446 ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler.” hükmü düzenlenmiştir.
TTK’nun 446. maddesinde; ” İptal davası açabilecek kişiler, Toplantıda hazır bulunup da karara olumsuz oy veren ve bu muhalefetini tutanağa geçirten,  Toplantıda hazır bulunsun veya bulunmasın, olumsuz oy kullanmış olsun ya da olmasın; çağrının usulüne göre yapılmadığını, gündemin gereği gibi ilan edilmediğini, genel kurula katılma yetkisi bulunmayan kişilerin veya temsilcilerinin toplantıya katılıp oy kullandıklarını, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak izin verilmediğini ve yukarıda sayılan aykırılıkların genel kurul kararının alınmasında etkili olduğunu ileri süren pay sahipleri, Yönetim kurulu, Kararların yerine getirilmesi, kişisel sorumluluğuna sebep olacaksa yönetim kurulu üyelerinden her biri, iptal davası açabilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Dosya ve içeriğinin incelenmesinde; davanın, şirket ortağı tarafından şirketin yönetici konumundaki diğer ortağına karşı açıldığı, Genel Kurul Kararının iptali davasının TTK’nun 446. Maddesinde belirtilen kişiler tarafından şirkete karşı açılması gerektiği, şirket ortağına veya yöneticisine karşı bu davanın açılamayacağı, şirketin hasım konumunda olup, başkaca bir kişiye veya diğer şirket ortağına yöneltilemeyeceği, davalı şirket ortağının pasif husumeti bulunmadığı, bu nedenle davanın husumet nedeniyle reddi gerektiği anlaşılmakla, aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM :
Davanın husumet nedeniyle reddine,
Davacı tarafından yatırılan harcın karar harcı sayılmasına, başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
Arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde YATIRANA İADESİNE,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 12/11/2021
Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …