Emsal Mahkeme Kararı Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/50 E. 2021/328 K. 29.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/50 Esas
KARAR NO : 2021/328

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/01/2021
KARAR TARİHİ : 29/04/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde, davacı şirkete ait karar defteri ve ortaklar pay defterinin kaybolduğunu, şirketi kapatabilmeleri için karar defterinin gerekli olduğunu, belirterek müdürü olduğu davacı şirkete ait defter ve belgelerin zayi olduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, davacının temsilcisi olduğu şirketin karar defteri ve ortaklık pay defterinin zayi olup olmadığına ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
Ticari defter ve kayıtların zayi nedeniyle iptaline yönelik açılacak davalarda Asliye Ticaret Mahkemesi görevli ve yetkilidir (6102 Sayılı TTK m. 4, 5).
6102 sayılı TTK m. 82/1 hükmünde; Her tacir; a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b) Alınan ticari mektupları,c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
Konu ile ilgili TTK.82/7 madde hükmünde yapılan düzenleme uyarınca ticari defterler, envanter kayıtları, ara bilanço ve bilançoların ve diğer saklanması zorunlu olan defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sartıntısı gibi bir afet veya hırsızlık nedeniyle yasal ve zorunlu saklaması süresi içinde ziyaya uğrarsa tacir bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmenin bulunduğu yerden mahkemeden kendisine zayi belgesi verilmesini talep edebilir. Kanunda yapılan açık düzenleme ve Yüksek Yargıtay yerleşik uygulamasına göre, tacirin bu gibi durumlarda ziyaya uğrayan belgelerin, ziyaı edildiğinin öğrenildiği tarihinden itibaren 15 gün içinde bu konuda mahkemeye dava açmak zorunludur. Kanunda öngörülen bu süre hak düşürücü nitelikte olup, mahkeme tarafından resen dikkate alınması zorunludur (… H.D. 22/02/2016, 2015/7578 E, 2016/1829 K).
Somut olayda, davacı şirkete ait ticari defter ve belgelerin bulunamadığı, TTK.82/7 maddesinde aranan koşulların oluştuğu anlaşıldığından, davanın kabulüne, davacı …ne ait defter ve belgelerinin zayi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Anlatılan nedenlerle;
HÜKÜM :
1-Davacı Duygum Mimarlık Mühendislik İnşaat Taah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine ait karar defteri ile ortaklık pay defterinin zayi olduğunun tespitine,
2-Yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Peşin alınan harcın karar harcı sayılmasına, başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Dair şirket temsilcisinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 29/04/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸