Emsal Mahkeme Kararı Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/288 E. 2022/169 K. 24.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARARIDIR

ESAS NO : 2021/288 Esas
KARAR NO : 2022/169

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 11/05/2021
KARAR TARİHİ : 24/03/2022
KARAR Y.TARİHİ : 28/03/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılamasında,
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili firmanın 213 sayılı VUK ile yayınlanan 1 sıra nolu Elektronik Defter Genel Tebliği uyarınca Ocak 2016 dönemi itibariyle E-defter uygulamasına geçtiği ve elektronik ortamda tutulması mümkün olan ticari kayıtların elektronik ortam üzerinden tutulduğunu, müvekkili şirkete ait bilgisayar kayıtlarına yapılan siber saldırı sonucu müvekkili firmaya ilişkin 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerinde oluşturulan defter beratlarının, bulaşan virüs nedeni ile silindiğinin tespit edildiğini, yapılan bütün müdahalelere rağmen söz konusu döneme ilişkin kayıtların kurtarılamadığının, 10.05.2021 tarihli yazılım firmasınca düzenlenen rapor ile taraflarına bildirildiğini, yeminli mali mali müşavir Hasan Aydın tarafından 10.05.2021 tarihinde “E- Defter Beratı Tespitine İlişkin Özel Amaçlı Yeminli Mali Müşavirlik Tespit Raporu tanzim edildiğini, söz konusu raporun sonuç kısmında “e-beratların silinmesi ve e-beratların yeniden yüklenmesi sonucunda yapılacak işlemlerin vergisel anlamda bir kayba neden olmayacağının taahhüt edildiğini, elektronik ortamda tutulan kayıtların siber saldırı vb. durumlarda silinmesi halinde geri dönüşü olmayacak şekilde zayii söz konusu olmayıp, söz konusu belgelerin Gelir İdaresi Başkanlığınca yeniden oluşturulmasının mümkün olduğunu, ancak Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan başvuru üzerine e-defter beratlarının ikincil örneklerinin şu aşamada verilemeyeceğini, e-defter beratlarının yeniden oluşturulması amacıyla başvuruda bulunulması 19.10.2019 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra Nolu VUK Genel Tebliğinin 7.1. Maddesine istinaden zayi belgesi getirilmesi gerektiğinin bildirildiğini, zayi olan e -Defter beratlarının yeniden oluşturulması, siber saldırı/virüs buluşması sonucu müvekkili şirketin etektronik ortamda tutulan e-beratlar ile gelir idaresine bildirilen e-beratların uyumsuzluğu nedeni ile, gelir idaresinde yer alan kayıtlar doğrultusunda e-beratların yeniden oluşturulabilmesi için müvekkili şirkete ait 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerine ait ticari defterlerin (elektronik ortamda tutulan yevmiye ve defter-i kebir) zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesine karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA : Dava hasımsız olarak açılmıştır.
DELİLLER:
1-)08/03/2022 tarihli bilirkişi heyet raporu,
2-)Yazılım Uzmanı tarafından düzenlenen 10/05/2021 tarihli tespit raporu,
3-)Yeminli mali müşavirlik tespit raporu,
4-)Başkent Vergi Dairesi müzekkere cevabı,
5-)Gelir İdaresi Başkanlığı müzekkere cevabı,
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, davacının defter beratlarının zayi olup olmadığına ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
Ticari defter ve kayıtların zayi nedeniyle iptaline yönelik açılacak davalarda Asliye Ticaret Mahkemesi görevli ve yetkilidir (6102 Sayılı TTK m. 4, 5).
6102 sayılı TTK m. 82/1 hükmünde; Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyai öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir….” düzenlenmesi mevcuttur(TTK.m.82/7).
Konu ile ilgili TTK.82/7 madde hükmünde yapılan düzenleme uyarınca ticari defterler, envanter kayıtları, ara bilanço ve bilançoların ve diğer saklanması zorunlu olan defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sartıntısı gibi bir afet veya hırsızlık nedeniyle yasal ve zorunlu saklaması süresi içinde ziyaya uğrarsa tacir bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmenin bulunduğu yerden mahkemeden kendisine zayi belgesi verilmesini talep edebilir. Kanunda yapılan açık düzenleme ve Yüksek Yargıtay yerleşik uygulamasına göre, tacirin bu gibi durumlarda ziyaya uğrayan belgelerin, ziyaı edildiğinin öğrenildiği tarihinden itibaren 15 gün içinde bu konuda mahkemeye dava açmak zorunludur. Kanunda öngörülen bu süre hak düşürücü nitelikte olup, mahkeme tarafından resen dikkate alınması zorunludur (11 H.D. 22/02/2016, 2015/7578 E, 2016/1829 K).
Somut olayda, davacı taraf, uhdesinde bulunan 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerinde oluşturulan defter beratlarının bilgisayar kayıtlarına yapılan siber saldırı sonucu bulaşan virüs nedeni ile silindiğinin tespit edildiğini belirterek, zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Dava, yasal süresi içerisinde açılmıştır.
Dosya içerisinde toplanan deliller ve e-defterlerin tutulduğu bilgisayar ve yazılım üzerinde yapılan teknik incelemede bir bütün şeklinde incelendiğinde, davacı …Ş.’nin; 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ait, elektronik ortamda tutulan yevmiye ve defter-i kebir defterlerinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesi talebiyle işbu davanın ikame olunduğu, e-Defter ve beratlarının siber saldırı, virüs vb. nedenlerle zayi olması halinde; Özel Amaçlı Yeminli Mali Müşavir Raporu ve Veri Kurtarma Merkezi tarafından hazırlanacak durum tespit tutanağının ibraz olunması gerektiği, davacı …Ş.’nin; elektronik ortamda tutulan Yevmiye defteri ve Defter-i Kebirinin, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine aite defter berat dosyalarının virüs sebebiyle bozulduğu ve bozulan dosyaların kurtarılmasının imkansız olduğuna dair veri kurtarma merkezi tarafından hazırlanmış olan 10.05.2021 tarıhli tespit raporunun mevcut olduğu, dava dosyasına Özel Amaçlı Yeminli Mali Müşavir Raporunun da ibraz olunduğu, Dava konusu e defter berat dosyalarının geri döndürülemeyecek şekilde zarar gördüğünün, veri kurtarma merkezi tarafından hazırlanmış olan 10.05.2021 tarihli tespit raporuyla öğrenilmiş olduğu, davacı şirketin Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebirinin, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisanı, Mayıs ve Haziran dönemlerine/aylarına ait e defter berat dosyalarının virüs nedeniyle zayi olduğu, dava konusu talebin süresinde yapıldığı ve talep için gereken belgelerin mevcut olduğu, davacı şirkete zayi belgesi verilmesi için gerekli şartların oluştuğu anlaşılmakla davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Anlatılan nedenlerle,
1-Davanın Kabulü ile, … vergi numaralı davacı şirkete ait, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ait elektronik ortamda tutulan yevmiye ve defter-i kebir ticari defterlerinin zayi olduğunun tespitine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL harçtan yatırılan 59,30 TL harcın düşümü ile eksik kalan 21,40 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Masrafların davacı üzerinde bırakılmasına
4-Arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,

Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 24/03/2022

Katip … Hakim …