Emsal Mahkeme Kararı Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/102 E. 2021/567 K. 16.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/102 Esas
KARAR NO : 2021/567

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/02/2021
KARAR TARİHİ : 16/09/2021
KARAR Y.TARİHİ : 20/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :
Davacı vekili dava dilekçelerinde özetle; müvekkili şirketin münferiden temsile yetkili ve “müdürler kurulu başkanı” sıfatıyla şirket müdürü olan …’ın 11/03/2020 tarihinde vefat ettiğini, şirketin resmi defterlerini saklanması gerekli resmi defterlerin daima müteveffanın uhdesinde olduğunu, resmi işlemlerin yapılması için şirket münferiden temsile yetkili olan … tarafından pay defterini 15/02/2021 tarihinde aranmış ise de pay defterlenin bulunmadığını belirterek şirket müdürünün ölümü sonrasında kaybolduğunun 15/02/2021 tarihinde öğrenilmiş olması nedeniyle Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne … sicil numarası ile kayıtlı davacı şirketin pay defteri hakkında zayii belgesi düzenlenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Dava hasımsız olarak açılmıştır.
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, davacının temsilcisi olduğu şirketin pay defterinin zayi olup olmadığına ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
Yenimahalle Vergi Dairesi müzekkere cevabı, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü müzekkere cevabı ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.
Ticari defter ve kayıtların zayi nedeniyle iptaline yönelik açılacak davalarda Asliye Ticaret Mahkemesi görevli ve yetkilidir (6102 Sayılı TTK m. 4, 5).
6102 sayılı TTK m. 82/1 hükmünde; Her tacir; a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b) Alınan ticari mektupları,c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyai öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir….” düzenlenmesi mevcuttur(TTK.m.82/7).
Konu ile ilgili TTK.82/7 madde hükmünde yapılan düzenleme uyarınca ticari defterler, envanter kayıtları, ara bilanço ve bilançoların ve diğer saklanması zorunlu olan defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sartıntısı gibi bir afet veya hırsızlık nedeniyle yasal ve zorunlu saklaması süresi içinde ziyaya uğrarsa tacir bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmenin bulunduğu yerden mahkemeden kendisine zayi belgesi verilmesini talep edebilir. Kanunda yapılan açık düzenleme ve Yüksek Yargıtay yerleşik uygulamasına göre, tacirin bu gibi durumlarda ziyaya uğrayan belgelerin, ziyaı edildiğinin öğrenildiği tarihinden itibaren 15 gün içinde bu konuda mahkemeye dava açmak zorunludur. Kanunda öngörülen bu süre hak düşürücü nitelikte olup, mahkeme tarafından resen dikkate alınması zorunludur (11 H.D. 22/02/2016, 2015/7578 E, 2016/1829 K).
Davacı tanığı …; “ben mali müşavir olarak çalışırım, 2007 yılı Mayıs ayından itibaren davacı şirketin muhasebesini tutarım, şirketin yevmiye, envanter ve kebir defterleri muhasebe ofisimde olur, yönetim kurul ve genel kurul toplantı defterleri ile pay defteri şirket merkezinde bulunurdu, şirketin en son 2002 yılında müteveffa … tarafından hisselerinin bir kısmını … ‘a devir etmişti, onun dışında herhangi bir pay defteri olmamıştır, … 2020 Mart ayında vefat etti, vefatından hemen sonra intikaller yapılacak idi ancak … beyin evlilik yaptığı ikinci eşi ile devam eden boşanma davası nedeniyle intikaller geçikti 2021 Şubat ayında ikinci eş ve …’ın çocukları karşılıklı olarak anlaşarak boşanma davasından feragat ettiler, ikinci eş de yasal mirascı olarak kaldı o tarihte intikaller yapılmak istendi ancak şirketin pay defterine ulaşılamadı, Zira pay defteri müteveffa … uhdesinde bulunyordu, nereye bırakıldığı diğer ortaklar tarafındanda bilinmediği gibi şirket merkezinde diğer ortaklarda yaptığımız aramada ve yine bildiğim kadarıyla …’a ait evde yapılan tüm aramalara şirket pay defteri bulunamadı dedi. Yaptığım tanıklık için ücret talebim yoktur dedi. ”şeklinde beyanda bulunmuştur.
Somut olayda, davacı taraf, şirket müdürü …’ın 11/03/2020 tarihinde vefat etmesi nedeniyle uhdesinde bulunan pay defterinin kaybolduğunu, tüm aramalara rağmen bulunamadığını belirterek; zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Dava, yasal süresi içerisinde açılmıştır.
Dosya içerisinde toplanan deliller, tüm dosya içeriğine göre, davacı şirkete ait pay defterinin şirket müdürü olan müteveffa …’ın uhdesinde tutulduğu, ölümünden sonra 2021 yılı Şubat ayında şirket pay defterinin tüm aramalara rağmen bulunamadığı, bu durumda pay defterinin davacının iradesi ve kusuru dışında kaybolduğu, davacının talebinde haklı olduğu, öte yandan pay defterinin kaybolmasında herhangi bir kamusal zararın bulunmadığı anlaşıldığından, davanın kabulüne, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne … sicil numarası ile kayıtlı …ne ait pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiştir.
Anlatılan nedenlerle,
HÜKÜM :
1-Davanın kabulüne, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne … sicil numarası ile kayıtlı …nin pay defterinin zayii nedeniyle iptaline,
2-Masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
4-Davacı tarafından yatırılan peşin harcın karar harcı sayılmasına,

Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık sürede verilecek dilekçe ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 16/09/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır