Emsal Mahkeme Kararı Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/882 E. 2023/210 K. 21.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. … 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
… TÜRK MİLLETİ ADINA
6.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO : 2022/882 Esas
KARAR NO : 2023/210

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : –
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/12/2022
KARAR TARİHİ : 21/03/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 06/04/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının mali müşavir olarak hizmet verdiğini, hizmetleri kapsamında 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu çerçevesinde vergi mükelleflerinin ticari defterlerini tuttuğunu ve sakladığını, tutulan defterler e-defter formatında yevmiye defteri ve defter-i kebir olduğunu, müvekkilin kullandığı bilgisayar sistemi “hack”lenmiş, bilgisayarına erişim imkanı kalmamış, e-defteleri zayi olmuş olduğunu ve bilgisayarını “hack”leyen kişi tarafından davacıya bir e-posta geldiğini, 1.000 USD ödenmesi karşılığında “verileri” teslim edeceğini bildirerek, davacı müvekkili, o kadar parayı ödeyebilecek durumda olmadığını, verilerini iade etmesininin istendiğini, karşı tarafın bu sefer 800 USD ödeme istemiş olduğunu ve müvekkilin yine ödeme yapamayacağını söylediğini, verilerini “hack”leyen karşı tarafı ikna etmek ya da ödeyebileceği bir rakama razı etmeye çalışan müvekkilin, bugüne kadar bir sonuç elde edemediğini, karşı taraf da ödeme yapılmaz ise, verilerin kesinlikle verilmeyeceğini bildirdiğini, böylece davacı müvekkilinin kesin suretle bu e-defterlere ulaşamayacağının anlaşıldığını, fazlaya dair her türlü hakları saklı kalmak suretiyle; davacı müvekkilin tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu e-defter formatındaki yevmiye defteri ve defter-i kebirlerin zayine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE
Davacı Şirkete ait e-defter kebir yevmiye ve e-berat kayıtlarının zayi olması nedeniyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7. Maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmü düzenlenmiştir.
Zayi belgesi verilebilmesi için, öncelikle davanın samimi ve inandırıcı olması, defter ve belgelerini zayi eden tacirin söz konusu belgeleri muhafazada kendisinden beklenen özeni göstermesine rağmen zayi olgusunun gerçekleştiğine mahkemece kanaat getirilmesi gerekir.
3568 sayılı Kanunun 50. maddesine istinaden çıkarılan ve 3/1/1990 gün ve 20391 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 43 üncü maddesindeki “Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar.” hükmü ile 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu 45. maddesindeki “…bu bürolarda yapılan faaliyetler ticari faaliyet sayılmaz…” şeklindeki açık hüküm uyarınca; mali müşavirlik hizmetinin bir ticari faaliyet olamayacağından ve mali müşavirlik hizmeti, serbest meslek şekli ile mali konularda vekil olunanlara vekalet ilişkisi ile hizmet sunan bir serbest meslek faaliyeti olduğundan, davacı tacir değildir. 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunundaki düzenlemelere göre; davacının mensup olduğu meslek grubunun faaliyetinin ticari faaliyet sayılmadığı, bu yönde bir faaliyette bulunamayacakları, dolayısıyla, davacının da tacir olmadığı ve dava dışı şirketlere ait defter belgelerin zayi olduğu iddiasıyla iş bu davayı açtığı, 6102 sayılı TTK.’nun 82-(7) maddesine dayalı zayi belgesi verilmesine ilişkin davanın ancak, tacirler olan ilgili kişiler tarafından açılabileceği, davacının davayı açmakta aktif husumet ehliyetinin olmadığı anlaşıldığından davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle
1-Davanın HMK 114/1-d maddesi yollamasıyla 115/2 Maddesi uyarınca USULDEN REDDİNE,
2-Harçlar kanunu gereğince alınması gerekli 179,9-TL harçtan peşin alınan 80,70-TL’nin mahsubu ile bakiye 99,2-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. maddesi gereğince mahkemece yatırılan avansın kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip iadesine, kararın iadesi yönünde başvurunun olmaması halinde arta kalan giderin iade edileceğinin yatıran tarafa meşruhatlı davetiye ile bildirilmesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde … Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 21/03/2023

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza