Emsal Mahkeme Kararı Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/619 E. 2022/598 K. 16.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/619 Esas – 2022/598
T.C. TÜRK MİLLETİ ADINA
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/619 Esas
KARAR NO : 2022/598

HAKİM : ….
KATİP ….

DAVACI ….
DAVALI :….
DAVA : Rücuen Tazminat (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 12/07/2021
KARAR TARİHİ : 16/09/2022
G.K.YAZILDIĞI TARİH : 16.09.2022

Mahkememizde görülmekte olan Rucuen Tazminat (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkili kuruluşun davalı şirket ile ihale yoluyla genel müdürlük binalarının temizlik ve çay ocakları işletme-servis işi ile yemekhane servis işlerine ilişkin çeşitli dönemlere ait hizmet alımı sözleşmeleri imzaladığını, müvekkili kuruluş tarafından davalıların yüklenicisi olduğu sözleşmeler kapsamında çalıştırdıkları işçilerden iş akdi kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona eren … ‘a Kamu İhale Kanunu gereğince toplam 15 yıl 5 ay 20 günlük hizmetine karşılık 74.357,02- TL kıdem tazminatı ödemesi yapıldığını, davalı … Emlak Reklam Medikal İnşaat ve Taahhüt Sanayi Ticaret Pazarlama Limited Şirketinin 1 yıl 3 ay 16 günlük hizmeti karşılığı sorumlu olduğu tuta 6.265,87-TL olmakla birlikte 5.267,,76-TL’lik kısmı davalının teminatından karşılandığından bakiye 998,11-TL’nin 31.03.2020 tarihinden itibaren işleyen avans oranındaki faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
DELİLLER
-Ticaret sicil Kayıtları: Davalı şirketin ticaret sicilinden terkin edildiği ve terkin işleminin 21.04.2008 tarihinde yapıldığı anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, sözleşmeden kaynaklı Rücuen tazminat talebine ilişkindir.
Davalı şirketin dava tarihi olan 12.07.2021 tarihinden evvel ticaret sicilinden terkin edildiği ve terkin işleminin 21.04.2008 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır.
Ticari şirketlerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona ermektedir. Ancak tüzel kişiliğin sona erebilmesi için şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda hukuki bir işlemdir. Bu işlemin veya kararın hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik veya hatalı işlem sonucu şirketin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
Ticaret Sicili tarafından şirketlerin terkin edildiğinin bildirilmesi halinde 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca sicilden terkin edilen şirketin aynı maddenin 15. bendine göre ihyası mümkün olmasından dolayı “… Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir…” , ve 6102 sayılı TTK’nun 547. maddesinde; “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilir” hükümleri uyarınca, davacıya dava olunan şirketlerin ihyası için yetki ve süre verilerek taraf teşkilinin sağlanmasının ardından davaya devam olunması gereklidir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-d maddesi gereğince, tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartı olup, HMK 115. maddesi gereğince de, mahkemenin dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmakla yükümlü olduğu yine mahkemenin, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar vereceği, ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre vereceği bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedeceği hüküm altına alınmıştır.
Dava tarihinden önce davalı şirketin ticaret sicilinden terkin edilmiş olduğu anlaşılmakla, davacı vekiline davaya devam etmek istemesi halinde davalı şirketin ihyası için dava açması gerektiği belirtilerek kesin süre verilmiş ancak verilen süre içinde ihya davasının açılmadığı anlaşılmakla, davanın taraf ehliyeti yokluğu nedeni ile usulden reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere:
1-Davanın REDDİNE,

2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 80,70 TL harcın, davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,

3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nun 333.maddesi uyarınca varsa taraflarca yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, dava değeri dikkate alındığında İstinaf yolu kapalı (kesin) olmak üzere karar verildi. 16/09/2022

Katip …
E imzalıdır

Hakim….
E imzalıdır