Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. … 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
… TÜRK MİLLETİ ADINA
6.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO : 2022/510 Esas
KARAR NO : 2022/858
HAKİM : … …
KATİP : … …
DAVACI : … – …
…
DAVALI : –
ŞİRKET TEMSİLCİ/YETKİLİSİ : … – … …
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 20/07/2022
KARAR TARİHİ : 06/12/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 05/12/2022s
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı Şirket Yetkilisi dava dilekçesinde özetle; … adresindeki davacı şirket ortaklarından …. ‘nin 21.12.2021 tarihinde vefatını takiben 7.07.2022 tarihinde varisleri ile yapılan görüşmede varislerin…’ye ait hisseleri devretmek istediğinin anlaşıldığını, bunun üzerine 12.07.2022’de hisse devir işlemleri başlatılmak istendiğini ancak bu işlemlerde gerekli olan Şirket Pay Defteri zayi olduğunun anlaşıldığını ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını belirterek şirkete ait pay defteri zayi olduğundan TKK madde 82, (7) numaralı fıkra uyarınca, 2022 yılı ve geçmiş yıllara ait Pay Defterinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
DELİLLER VE GEREKÇE
Dava, davacı Şirkete ait defterlerin kaybolması nedeniyle defterlerin iptali istemine ilişkindir.
… Vergi Dairesine müzekkere yazılarak davacı şirket hakkında vergi denetimini olup olmadığı sorulmuş olup gelen cevabi yazı dosyamız arasına alınmıştır.
TTK 82/7. Maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmü düzenlenmiştir.
Zayi belgesi verilebilmesi için, öncelikle davanın samimi ve inandırıcı olması, defter ve belgelerini zayi eden tacirin söz konusu belgeleri muhafazada kendisinden beklenen özeni göstermesine rağmen zayi olgusunun gerçekleştiğine mahkemece kanaat getirilmesi gerekir.
Davacı basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini işletme merkezinde muhafaza etmek ve korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Somut olayda davacı, şirket defterinin zayi olduğun belirtmiş ise de özen yükümlülüğünü sağlamasına rağmen defterlerin zayi olduğunu inandırıcı delillere ispatlamadığından, davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınan peşin harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. maddesi gereğince mahkemece yatırılan avansın kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip iadesine, kararın iadesi yönünde başvurunun olmaması halinde arta kalan giderin iade edileceğinin yatıran tarafa meşruhatlı davetiye ile bildirilmesine,
Dair, tarafların yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde … Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 06/12/2022
Katip …
e-imza
Hakim …
e-imza