Emsal Mahkeme Kararı Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/94 E. 2021/352 K. 14.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
Türk Milleti Adına Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARARI

ESAS NO : 2021/94 Esas
KARAR NO : 2021/352

DAVA : Ticari Şirkete Kayyım Atanması
DAVA TARİHİ : 11/02/2021
KARAR TARİHİ : 14/04/2021
G. K.YAZILDIĞI TARİH : 15/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirkete Kayyım Atanması davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
1.Davacı…talebinde özetle: …. Yatırım Değerleme Anonim Şirketi’nde …’in %50 ve …’ın %50 hisse payına sahip olduğunu, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten …’in 27.11.2020 tarihinde vefat etmesi sebebi ile ortağı bulunduğu şirketin organsız kaldığını, merhum ortak …’in mirasçıları ile bir araya gelerek genel kurul toplantısı yapmak ve yeni yönetim kurulu başkanını seçmek için … Yatırım Değerleme Anonim Şirketi’ne kendisinin kayyım olarak atanmasını talep etmiştir.

2.Davaya dahil edilen Müteveffa … Mirasçısı … kendi adına ve velayeti kendisinde olan küçük … adına velayeten duruşmadaki beyanında; davacının şirkete kayyım atanmasına itirazının olmadığını beyan etmiştir.

3.Deliller: Kayyım tayini istenen şirketin sicil kaydı, müteveffa ortağın nüfus aile tablosu ve veraset ilamı getirtilmiştir.

4.Tarafların beyanları ve deliller birlikte değerlendirildiğinde; Dava, Anonim Şirketin organsız kalması nedeniyle genel kurulunun toplantıya çağrılması amacıyla kayyım atanması taleplidir.

TTK’da anonim şirketlere kayyım atanmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Kayyımla ilgili düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’nun 403, 426 ve 427 maddelerinde düzenlenmiştir. TMK’nın 403. maddesine göre, kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için vesayet makamı tarafından atanan bir vesayet organıdır. Kayyım hangi iş sebebiyle atanmış ise görevinin ve yetkisinin sınırları da bu işe göre belirlenecektir. Çünkü genel temsil yetkisine sahip değildir. Kayyımın atandığı işlerin dışındaki işleri yapması mümkün değildir. TMK’ya göre kayyım türleri temsil kayyımı (TMK md. 426), yönetim kayyımı (TMK md. 427) ve isteğe bağlı (iradi) kayyım olmak üzere üçlü bir ayrıma tabi tutulmuştur. TMK’nın 426/3 maddesinde yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa şirkete temsil kayyımı atanacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla şirkete ilk olarak bu hükümdeki gibi yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel olması halinde temsil kayyımı atanabilir. İkinci olarak TMK’nın 427/4’te belirtilen “gerekli organlarda yoksun kalma” hali karşısında da şirkete yönetim kayyımı atanabilir. Burada belirtilen hükümler dışında TMK 426 ve 427 maddelerindeki diğer temsil ve yönetim kayyımı atama koşullarını şirketlere uygulama olanağı yoktur.

Sicil kayıtlarına bakıldığında, kayyım atanması istenilen … Gayri Menkul Yatırım Değerleme A.Ş.nin, davacı…ve dahili davalılar murisi …’den oluşan, 2 ortaklı ve her ortağın %50 hissesi olan ortaklık yapısının olduğu, müteveffa …’in tek kişiden oluşan şirket yönetim kurulunun başkanı olduğu anlaşılmıştır.

Anonim Şirketler TTK 365. maddesi gereğince yönetim kurulu tarafından temsil edilir ve yönetilir. Müteveffa …’in tek kişiden oluşan şirket yönetim kurulu başkanı olması sebebi ile vefatı sonucunda şirkette “gerekli organlarda yoksun kalma” hali söz konusudur. TTK 410. maddesi uyarınca şirket genel kurulunu toplantıya çağırma yetkisi de yönetim kuruluna ait olduğundan, yönetim kurulundan yoksun kalan şirkete TMK.’nun 427/4. maddesi uyarınca, yetkisi “Şirket Genel Kurulunu toplantıya çağırma ve buna ilişkin TTK ve Yönetmelikteki işlemleri yapmakla sınırlı olmak üzere” Davacı …’ın şirkete kayyım tayinine karar verilmiştir.

HÜKÜM :
Davanın KABULÜ ile;
1-… Gayri Menkul Yatırım Değerleme A.Ş.nin “Genel Kurulunu Toplantıya çağırma ve buna ilişkin TTK ve Yönetmelikteki işlemleri yapmakla sınırlı olmak üzere” Davacı …’ın şirkete kayyım tayinine,
2-Karar kesinleştiğinde tescil ve ilamı için Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine,
3-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Yargılama gideri olarak sarf edilen 2 tebligat ve 1 müzekkere posta gideri olan 47 TL’nin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
5-HMK 333. Maddesi gereğince mahkemece yatırılan avansın kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip iadesine,
Dair, tarafların yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/04/2021

Başkan …
E imzalıdır
Üye …
E imzalıdır
Üye …
E imzalıdır
Katip …
E imzalıdır