Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA TÜRK MİLLETİ ADINA
6.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO : 2020/520 Esas
KARAR NO : 2021/118
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/10/2020
KARAR TARİHİ : 09/02/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 01/03/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı şirketin hisselerinin tamamınını 26.10.2020 tarihinde şirket yetkilisi … tarafından üçüncü kişi …’a (TC No: …) devir edileceği esnada ihtiyaç hasıl olan şirket pay defterinin tüm aramalara rağmen bulunamadığını ve zayi olduğunun fark edildiğini, Ticari Defterlerin 1 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetenin 28838 sayılı nüshasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ticari defterlerin tasdikine ilişkin tebliğinin 13. Maddesi gereğince kayıp olan pay defteri için zayi belgesi verilmesini zorunlu tuttuğunu, bu sebepten Hisse Devri tescilinin Ticaret Odası tarafından yapılabilmesi için TTK madde 82/7 fıkrası uyarınca Şirket Pay defteri zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etme zaruretinin hasıl olduğunu, yukarıda arz ve izah olunan sebeplerden ötürü; Şirket Pay defterine ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE
Dava, TTK’nin 82/7 maddesi kapsamında zayi olduğu iddia edilen pay defterine yönelik zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7. Maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmü düzenlenmiştir.
Zayi belgesi verilebilmesi için, öncelikle davanın samimi ve inandırıcı olması, defter ve belgelerini zayi eden tacirin söz konusu belgeleri muhafazada kendisinden beklenen özeni göstermesine rağmen ziya olgusunun gerçekleştiğine mahkemece kanaat getirilmesi gerekir.
Davacı basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini işletme merkezinde muhafaza etmek ve korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Somut olayda davacı, pay defterinin kaybolduğunu belirtmiş ise de özen yükümlülüğünü sağlamasına rağmen iradesi dışında kaybolduğunu belirtmemiş, kaybolma sebebi hususunda da inandırıcı açıklamada bulunmamıştır. Sadece soyut şekilde kaybolduğunun anlaşıldığı belirtilmiştir. Davacı yanca defterlerin zayi olmasına neden olan yangın, su baskını vb. bir olay ileri sürülmediğinden ve davacının defteri saklamakta özen yükümlülüğünü yerine getirmediği anlaşıldığından davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle
1-Davanın REDDİNE,
2- Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30-TL maktu karar ve ilam harcının dava dosyasında peşin alınan 54,40-TL harçtan mahsubu ile artan 4,9-TL nin karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. Maddesi gereğince mahkemece yatırılan avansın kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip iadesine, iadesi yönünde başvurunun olmaması halinde arta kalan giderin iade edileceğinin davacıya meşruhatlı davetiye ile bildirilmesine,
Dair, davacı vekilinin ve davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
09/02/2021
Katip …
e-imza
Hakim …
e-imza