Emsal Mahkeme Kararı Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/193 E. 2022/42 K. 18.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA TÜRK MİLLETİ ADINA
6.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARAR
ESAS NO : 2020/193 Esas
KARAR NO : 2022/42

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : –
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/04/2020
KARAR TARİHİ : 18/01/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 01/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi sonucunda davacı şirketin logo tıger paket programında kayıtlı, alış irsaliye ve faturaları, satış irsaliye ve faturaları, stok kartları, cari hesap kartları, kasa kayıtları, bunlara ait muhasebe fişleri, ithalat ve ihracat ait tüm mali veriler, üretim modülüne ait üretim fişleri, stok hareketleri, personel bordro programında kayıtlı tüm eski ve yeni personel kartları ve puantajları, personele ait tüm arşiv bilgileri; orkestra paket programında kayıtlı e-defter, e-fatura, e-arşiv kayıtları, bilanço, gelir tablosu, e-beyannameler ve ekleri, excel ve world dosyaları, arşivlenmiş mali verileri ve mali tabloları ve bunlara ait tüm yedekleri ile birlikte ve benzeri kayıtların zayi olduğunu, bu nedenlerle; zayi olan kayıt ve belgelere ulaşılabilmesi için mahkememizce tayin edilecek bir şifre çözme uzmanı bilirkişiye dosyanın tevdiini, bilirkişi tarafından içeriklere ulaşılamaması halinde TTK’nın 82/7 maddesi gereğince; davacı şirketin 2017,2018,2019,2020 yıllarına ilişkin her bir yıl için ayrı ayrı olmak üzere e-defter olarak tutulan defteri kebir ve yevmiye defterleri., belirtmiş oldukları bu e-defterlere ilişkin 2019 aralık ayından itibaren beratları, ayrıca belirtilen yıllardaki tüm e-fatura, e-arşiv kayıtlarının zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE
Dava; ticari defterlerin zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
Davacı şirketle ilgili vergi incelemesi olup olmadığının Mahkememize bildirilmesi için Ankara Defterdarlığı’na müzekkere yazılmış gelen cevabi yazı dosyamız arasına alınmıştır.
Dava dışı … Yazılım Ltd. Şti.’ ye müzekkere yazılmış gelen müzekkere cevabı dosyamız arasına alınmıştır.
Dava konusu siber saldırıya ilişkin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ nın 2020/106652 numaralı dosyası istenmiş, ilgili dosyanın Uyap üzerinden gönderildiği ve soruşturmanın devam ettiği görülmüştür.
Dosyanın resen seçilecek bilişim uzmanı bilirkişiye tevdiine, ve tarafların iddiaları ve tespit edilen uyuşmazlık kapsamında bilirkişi raporu alınmasına karar verilmiştir.
24/02/2021 tarihli Bilirkişi Raporunda Özetle; Dosya içeriğindeki belge ve dokümanların ile 02.11.2020 tarihli … Siber Güvenlik Vergi Kurtarma Ltd. Şti. firması tarafından tanzim edildiğini, … imzalı 14 sayfalık UZMANLIK RAPORU inceleme neticesinde Yetkisiz kişilerce ”cryptolocker” isimli zararlı yazılım (fidye yazılımı) marifetiyle verilerin şifrelendiği ve bu haliyle kullanılamayacağı, kısa sürede çözümlenmesinin günümüz teknolojisi şartlarında mümkün olmadığını, CD içeriğinde sunulan beratların değerlendirilmesi ile ilgili uzmanlığının olmadığından bu konuda değerlendirme yapılamadığının belirtildiği görülmüştür.
Önceki bilirkişi yanına mali müşavir bilirkişi eklenmek suretiyle davacı tarafın iddia ve savunmalarını karşılar, Mahkememizce tespit edilen uyuşmazlık çerçevesinde olmak üzere yeniden rapor tanzim edilmesi istenilmiş gelen bilirkişi raporu dosyamız arasına alınmıştır.
26/05/2021 tarihli Bilirkişi Ek Raporunda Özetle; Davacının dava konusu kayıtlarının tutulduğu bilgisayarda bilgilerin bulunup bulunmadığının (2017-2018-2019 ve 2020 yıllarına ilişkin muhasebe kayıtları) incelenmesi neticesinde herhangi bir ticari kaydın bulunmadığının, yalnızca TC. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı E-Beratlarının bulunduğu, söz konusu E-beratların ise her ne kadar ticari kayıtların tutulduğuna ilişkin delil niteliği kazandırsa bile (6102 sayılı TTK Madde 64) ticari işlem kayıtları açısından başlı başına hiç bir şey ifade etmediği tespit edilmiştir.
Dosyanın ek rapor tanzimi için yeniden bilirkişi heyetine tevdi edilerek; 30923 Sayılı Elektronik Genel Defter Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 7.1 Maddesi ile aynı tebliği ” e-defter, dosyalar, berat dosyaları ve muhafaza fişlerinin muhafaza ve ibrazı ” başlıklı 4.4 maddesinin -e bendi gereğince davacının dava konusu ettiği bilgi ve belgelere ilişkin yedekleme hizmeti olup olmadığı ve var ise davacı tarafından yedeklerinin bulunup bulunmadığı, defterlerin hangi tarihte sisteme yüklenmesi hususunda ek rapor tanzim edilmesi istenilmiş gelen bilirkişi ek raporu dosyamız arasına alınmıştır.
04/11/2021 tarihli Bilirkişi Ek Raporunda Özetle; davacının 2017-2018 ve 2019 yıllarında böyle bir hizmet ve gereklilik olmadığından özel entegratör kuruluşlardan bir yedekleme hizmeti almadığı ancak 2020 yılında idarece yetkilendirilmiş G Yazılım özel entegratör kuruluşundan yedekleme hizmeti aldığı, davacının 2017-2018-2019 ve 2020 yıllarına ait davaya konu kayıtların kendi bilgisayarlarında yedeklerinin alındığı, ancak siber saldırı ile bu yedeklerin kullanılmaz halde olduğu, ilgili ayı müteakip 3 ay içerisinde yüklenmesi gereken yevmiye ve kebir, berat ve defterlerin tamamı 3 ay süresinden önce yüklenmiş olduğu kanaatine varılmıştır.
TTK’nın 82/7. maddesi;”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir
30923 Sayılı Elektronik Genel Defter Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7.1. maddesi; “E-defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “mücbir sebep” halleri nedeniyle e-defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-defter uygulama kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde mükelleflerin zayi olan e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-defter ve berat dosyalarının e-defter uygulaması aracılığıyla başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için başkanlık tarafından yazılı izin verilir.” Aynı Tebliğin 4.4. Maddesinin 1-e bendi ise ” e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur. e-Defter ve beratların teknik yeterliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta saklama izni verilen özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde e-Defter uygulamasına dâhil olan mükellefler ve özel entegratörler tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık tarafından hazırlanarak edefter.gov.tr adresinde yayımlanan “e-Defter Saklama Kılavuzu”nda açıklanır. e-Defter ve berat dosyalarına ait ikincil kopyalarının bu fıkra uyarınca muhafazası için gerekli yükleme işlemlerinde bu Tebliğin (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınır.” şeklindedir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacı şirketin defterlerin saklanması konusunda basiretli bir tacirden beklenen özenin gösterdiği, davacının süresi içerisinde dava konusu kayıtların ilgili sisteme yüklediği, e-defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının kopyalarının muhafazası hususunda özel entegratör bir firmadan destek aldığı, ilgili kayıtlara siber saldırının yapıldığı, kayıtların zarar gördüğü ve ulaşılamaz hale geldiğinin dosya kapsamından sabit olduğu ve davanın süresi içinde açıldığı, defter-i kebir, yevmiye defterleri ve e-berat dışındaki taleplerin somutlaştırılmadığı anlaşılmakla 30923 Sayılı Elektronik Genel Defter Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7.1. Maddesi ile TTK’ nın 87/2 maddesi uyarınca davanın kısmen kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle
1-Davanın KISMEN KABULÜ ile ; davacı Şirkete ait 2017,2018 ve 2019 yılına ait defter-i kebir ve yevmiye defterleri ile 2019 yılı Aralık ayına ve 2020 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına ait e-beratlarının zayi nedeniyle iptaline,
2-Fazlaya ilişkin istemin reddine,
3-Harçlar kanunu gereğince kabul edilen değer üzerinden alınması gereken toplam 80,70-TL harçtan daha önceden ödenen toplam 54,40-TL harçtan eksik kalan 26,30-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının üzerinde bırakılmasına,
5- Hüküm kesinleştiğinde kullanılmayan gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 18/01/2022

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza