Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C. TÜRK MİLLETİ ADINA
ANKARA GEREKÇELİ KARAR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/111 Esas
KARAR NO : 2021/127
DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 19/02/2020
KARAR TARİHİ : 11/02/2021
G. K.YAZILDIĞI TARİH : 12/02/2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
1.Davacılar vekili özetle; davalı şirketin kurucu ortaklarından olan …’ın vefatı üzerine şirket paylarının müvekkillerine intikal ettiğini, müvekkillerinin şirkette azlık pay sahibi olduklarını, müvekkilleri tarafından talep edildiği halde davalı şirket tarafından şirketler topluluğunu kapsar şekilde yıllık faaliyet raporunun düzenlenmediğini, 21/11/2019 tarihinde yapılan 2018 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında alınan kararlar ile müvekkillerinin müktesap hak niteliğindeki kâr payı hakkı ile bilgi alma ve inceleme haklarının ihlal edildiğini, davalı şirket tarafından uzun yıllardır sistematik olarak ya hiç ya da sembolik rakamlar dışında kar payı dağıtımının yapılmadığını, kar dağıtılmaması üzerine bir politika oluşturulduğunu ve böylece kar payı hakkının ihlal edildiğini, şirketin kar payı dağıtmamasının iyi niyet ve dürüstlük kuralı ile örtüşmediğini, davalı şirketin faaliyetleri sonucunda elde ettiği karı dağıtmamasının anonim şirketin feshi için tek başına haklı neden olarak kabul edildiğini, sistematik bir hal alan azlık pay sahipleri haklarının ihlali nedeniyle ortaklığın müvekkilleri açısından çekilmez hale geldiğini beyanla, davalı şirketin feshini, olmazsa azlık pay sahibi müvekkillerinin paylarının gerçek değerinin ödenmesi suretiyle ortaklıktan çıkarılmalarını, şirketin feshinin ya da müvekkillerinin ortaklıktan çıkarılmalarının mümkün olmaması halinde 21 Kasım 2019 tarihinde yapılan Genel Kurul Toplantı tutanağının 3. Maddesi ile ilgili olarak faaliyet raporunun hukuka aykırı müzakere edildiğinin tespitine ve yokluğuna, gündemin 6. Maddesinde ve 7. Maddesinde alınan Genel Kurul Kararlarının iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
2.Davalı vekili özetle; müvekkili şirketin davacıların ne kar hakkını, ne de bilgi edinme haklarını ihlal etmediğini, şirketin sürekli bir büyüme temposu göstermek suretiyle davacıların da lehine hareket ettiğini, davacıların her genel kurul toplantısının ardından genel kurul kararlarının iptali davası açarak bu şekilde şirketin feshi için sözde haklı gerekçeler yaratmaya çalıştıklarını, davacıların murisinin hiçbir şekilde kar dağıtımı talebinde bulunmadığını, genel kurul kararlarına muhalefet şerhi dahi koymadığını, davacıların asıl amacının murislerinin vefatına kadar dağıtılmamış olan 2010 yılı öncesi karların dağıtılmasını sağlamak ve özellikle gerçekte şirketin faaliyetini istemediklerinden paylarının bedellerini değerinden çok fazlasını alarak ortaklıktan ayrılmak olduğunu, davacıların iptalini istedikleri genel kurul kararlarının usul ve yasa ile iyi niyet kurallarına uygun olduğunu, şirketin feshi ya da davacıların paylarının ödenmesi suretiyle şirketten çıkarılmaları halinde şirketin ne kasasında ne de banka hesaplarında davacıların pay bedellerini ödeyecek nakit para bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
3…. Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; tarafların dosyamız tarafları ile dava konusunun aynı olduğu, halen tahkikatın devam ettiği anlaşılmıştır.
4.Dosyanın tetkikinde; Mahkememiz dosyası ile …. Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyaları arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, tarafları ile dava konusunun aynı olduğu, biri hakkında verilecek kararın diğerini etkiliyeceği, davaların birlikte görülmesinin usul ekonomisi ve hukukta kararların yeknesaklığı için gerekli olduğu anlaşılmakla, HMK 166/1 maddesi gereğince davaların birleştirilmesine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememiz dosyası ile … Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunması sebebi ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın … Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememiz esasının bu kararla kapatılmasına,
4-Birleştirme hususunun …. Ticaret Mahkemesine bildirilmesine,
5-Yargılama giderlerinin ilgili dosya üzerinden esas hükümle birlikte karar altına alınmasına,
Dair, esas kararla birlikte kanun yolu denetimine tabi olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 12/02/2021
Başkan …
E imzalıdır
Üye …
E imzalıdır
Üye …
E imzalıdır
Katip …
E imzalıdır