Emsal Mahkeme Kararı Ankara 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/70 E. 2023/341 K. 17.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/70 Esas – 2023/341
Türk Milleti Adına Yargılama Yapmaya ve Hüküm Vermeye Yetkili
ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2023/70 Esas
KARAR NO : 2023/341

HAKİM : …
KATİP :…

DAVACI : …

DAVALI :….

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/01/2023
KARAR TARİHİ : 17/05/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Şirketlerinin …… adresinde … sicil numarası ile 2011 yılından itibaren faaliyet gösterdiğini, şirkete ait bilgi ve belgeleri özen yükümlülüklerine uyarak saklamalarına rağmen şirket karar ve ortaklar pay defterinin iradeleri dışında kaybolduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Dava, davacı şirketin karar defterinin zayi olduğuna dair TTK’nun 82/7 maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesinde; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa, tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir. Anılan madde hükmü gereğince zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesi gerekmektedir.
Davacı, zayi belgesi verilmesini talep ettiği karar defterinin çalındığına dair delil sunmadığı gibi bu yönde bir iddiada da bulunmamıştır. Öte yandan davacı, tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle korumak zorunda olup (… karar sayılı emsal içtihatları), tacir olması nedeniyle basiretli davranma yükümlülüğü altındadır. Bu nedenlerle, davacının zayi belgesi verilmesi talep edilen karar defterinin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermediği, TTK’nın 82/(7). maddesindeki koşulların oluşmadığı anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333.maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının yatırana iadesine,
Dair, davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde… Bölge Adliye Mahkemeleri’nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/05/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır