Emsal Mahkeme Kararı Ankara 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/210 E. 2023/85 K. 21.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/210
KARAR NO : 2023/85

GEREKÇELİ KARAR
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : …
DAVACI VEKİLİ :
DAVALI :
DAVALI VEKİLİ :
DAVA : Alacak
DAVA TARİHİ : 30/03/2021
KARAR TARİHİ : 21/02/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 22/02/2023

Davacı tarafından davalı hakkında açılan alacak davasının mahkememizde yapılan yargılaması sonunda ;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle davalı elektrik dağıtım şirketi ile sistem bağlantısı kurulmuş olan lisanssız güneş enerjisi üretim tesisinin davacı tarafından işletildiğini, bu tesis ile ilgili olarak davacı ile davalı arasında dağıtım sistem kullanım anlaşması imzalandığını, tesisin işletildiği dönem boyunca davalının haksız yere kullanım dağıtım bedelleri tahsil ettiğini ileri sürerek davalıdan şimdilik 1.000,00 TL’nin tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP ;
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle uyuşmazlığın çözümünde idari yargının görevli olduğunu, dava konusu alacağın zamanaşımına uğradığını, davanın belirsiz alacak davası olarak açılmasının mümkün olmadığını, davalının tarifelere uygun olarak hareket ettiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLER ;
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 08/10/2021 tarihli cevabi yazı ile 2015-2021 yılları arasındaki ilgili kararların örneklerini göndermiştir.
Bilirkişiler … ve … 30/12/2021 tarihli raporlarında davacı … Elektrik Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin davalı … Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 0101147942 müşteri, …. tesisat,…… numaralı elektrik abonesi olduğunu, davacıya ait güneş enerji santralinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisinin davalı …’a ait dağıtım şebekesine verildiğini, 6446 sayılı Kanun 17. maddesinin 4. fıkrasında faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içeren Kurul onaylı tarifelerin hüküm ve şartları, bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağının hüküm altına alındığını, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun onaylanan kurul kararları uyarınca davalı … tarafından davacı şirketin tabi olduğu tarifeye göre dağıtım sistemi kullanım fatura bedellerinin düzenlendiğini, taraflar arasında düzenlenen sözleşmede davalı tarafından davacının yükümlülüğünü arttıracak genel işlem koşullarına, dürüstlük kurallarına aykırı olacak şekilde dağıtım/katılım birim fiyatlarının miktarının belirlenmediğini, taraflar arasındaki ihtilafa konu lisanslı ve lisansız üreticiler arasındaki sistem kullanım/dağıtım birim fiyatlarına konu hizmet bedeli miktarının sözleşme ile davalı … tarafından değil, Enerji Piyasası Denetleme Kurulunun (EPDK) onaylanan Kurul kararları ile belirlendiğini, davalı …’ın EPDK’nın tüm lisanssız elektrik üreticileri için belirlediği tarife bedelini esas alarak davacıya fatura düzenlediğini, davacı şirket için farklı bir tarife uygulaması yapmadığını, dosyaya sunulmuş olan 06.03.2021 tarih, BEA2021000010373 sayı ve KDV dâhil 6.822,31 TL bedelli faturada EPDK tarafından belirlenen tarifeye uygun ücretlendirme yapıldığını, lisanslı üreticiler ile lisanssız üreticiler arasındaki fiyat farkının ve EPDK tarafından belirlenen tarifenin hakkaniyete aykırı olup olmadığı hususunda nihai takdir mahkemeye ait olmak üzere teknik yön baz alındığında lisanslı üreticiler ile lisanssız üreticiler arasındaki fiyat farkının ve EPDK tarafından belirlenen tarifenin hakkaniyete aykırı olmadığını, bu nedenlerle davacının EPDK tarafından lisanssız elektrik üreticileri için belirlenen tarifelere göre hazırlanan dava konusu faturalara konu dağıtım sistemi kullanım bedellerini davalı …’a ödemesi gerektiğini, davacının davalıya fazla ve yersiz ödeme yapmadığını ve davalıdan ödenen faturalardan dolayı alacaklı olmadığını bildirmişlerdir.
Bilirkişiler … ve … 18/05/2022 tarihli raporlarında 30/12/2021 tarihli ana bilirkişi raporundaki görüş ve kanaatlerin değişmediğini, lisanslı üreticilere uygulanan tarifenin davacıya da uygulanması halinde davacıdan tahsil edilmesi gereken tutarın 4.352,93 TL olacağını, fazla tahsilat miktarının 2.469,38 TL olduğunu bildirmişlerdir.
Davalıya 13/09/2022 tarihli celsenin 1 numaralı ara kararı ile tüm sistem faturalarının gönderilmesi için yazı yazılmasına, yazı cevabı geldiğinde dosyanın bilirkişiye tevdi ile ek rapor alınmasına karar verilmiş, 25/10/2022 tarihli celsenin 2 numaralı ara kararı ile de aynı karar yinelenmiş, 21/02/2023 tarihli duruşmada dosya kapsamı göz önünde bulundurularak ara karardan vazgeçilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE ;
Dava, fazladan tahsil edildiği ileri sürülen sistem kullanım/dağıtım bedelinin davalıdan alınması talebidir.
Davanın bir idari işlemin iptali ile ilgili olmaması ve uyuşmazlığın tacir olan davacının ve davalının ticari işletmeleri ile ilgili bir sözleşmeden kaynaklanması nedeni ile adli yargı ve mahkememiz görevli olduğu kabul edilmiş, davalı vekilinin cevap dilekçesindeki uyuşmazlığın çözümünde idari yargının görevli olduğu itirazı yerinde görülmemiştir.
Dava konusu uyuşmazlığın davacı ve davalı arasında imzalanan 18/12/2017 tarihli lisanssız elektrik üreticileri için dağıtım sistem kullanım anlaşması başlıklı sözleşmeden kaynaklanması ve 10 yıllık zamanaşımının geçerli olması nedeni ile davalı vekilinin zamanaşımı itirazı 21/09/2021 tarihli duruşmanın 3 numaralı ara kararı ile reddedilmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama ve toplanan delillerden davacı ve davalı arasında 18/12/2017 tarihli lisanssız elektrik üreticileri için dağıtım sistem kullanım anlaşması başlıklı sözleşmenin imzalandığı, sözleşmenin 4. maddesine göre davacının dağıtım sistem kullanım bedeli ödemesinin kararlaştırıldığı, davalının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun tarifelerine göre bu bedeli davacıdan tahsil ettiği sonucuna varılmıştır.
Elektrik Piyasası Kanununun 17. maddesinin 4. fıkrasına göre ilgili faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içeren Kurul onaylı tarifelerin hüküm ve şartları, bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar.
30/12/2021 tarihli bilirkişi raporunda Enerji Piyasası Denetle Kurulu’nun onaylanan kurul kararları uyarınca davalı tarafından davacı şirketin tabi olduğu tarifeye göre dağıtım sistemi kullanım fatura bedellerinin düzenlendiğinin bildirilmesi, Elektrik Piyasası Kanununun 17. maddesinin 4. fıkrasına göre ilgili faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içeren Kurul onaylı tarifelerin hüküm ve şartlarının bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlaması nedenleri ile davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmış, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu 2023 yılı Harçlar Tarifesinin 1 sayılı Yargı Harçları Tarifesinin A,III/2-a maddesi gereğince alınması gereken 179,90 TL karar ve ilam harcının davacı tarafından yatırılan 59,30 TL peşin harçtan mahsubu ile alınması gereken 120,60 TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak Hazine’ye gelir KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin Hukuk Muhakemeleri Kanununun 326. maddesinin 1. fıkrası gereğince kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davalı tarafından yapılan 1 adet vekalet harcı 8,50 TL ve 1 adet vekalet pulu 13,40 TL olmak üzere toplam 21,90 TL yargılama giderinin Hukuk Muhakemeleri Kanununun 326. maddesinin 1. fıkrası gereğince davacıdan alınarak davalıya VERİLMESİNE,
5-Davacı tarafça yatırılan avansın kullanılmayan kısmının Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra İADESİNE,
6-Davalı kendini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Kanununun 168. maddesinin son fıkrası gereğince hüküm verildiği tarihte geçerli olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 13. maddesinin 1. ve 1. fıkrasına göre red edilen miktar dikkate alınarak hesaplanan 1.000,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya VERİLMESİNE,
7-Arabuluculuk bürosu tarafından yapılıp Adalet Bakanlığı tarafından karşılanan 1.320,00 TL arabuluculuk giderinin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A maddesinin 13. ve 14. fıkraları gereğince göre davacıdan alınarak Hazine’ye gelir KAYDINA,
Davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341. maddesinin 1. fıkrasının a bendi ve 345. maddesinin 1. fıkrası gereğince gerekçeli kararın tebliğinden başlayarak iki haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.21/02/2023

Katip … Hakim …
e-imza e-imza