Emsal Mahkeme Kararı Ankara 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2021/319 E. 2022/235 K. 19.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 4. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/319 Esas – 2022/235
T.C. ”TÜRK MİLLETİ ADINA”
ANKARA
4. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR
HUKUK MAHKEMESİ K A R A R

ESAS NO : 2021/319
KARAR NO : 2022/235

HAKİM : …
KATİP :…3193

DAVACI : .
VEKİLİ : Av. …
DAVALI :…
VEKİLİ : Av. ….
DAVA : Marka 2021-M-6702 Sayılı YİDK Kararı İptali
DAVA TARİHİ : 12/11/2021
KARAR TARİHİ : 19/09/2022 Yazım Tarihi : 19/10/2022

İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde ÖZETLE: müvekkilinin …. sayı ile 29,
30 ve 35. Sınıflarda tescil amacıyla …. ibaresi için marka başvurusu yaptığını bu
başvurunun 30.sınıfta yer alan mallarının red edildiğini, müvekkilinin markası ile redde
mesnet olan markanın aynı olmadığını, müvekkilinin markasında üç boyutlu belirli bir
düzende kesilmiş kağıt-karton izlenimi verilen krem rengi bir arka plan bulunduğu, “…. ibaresinin ayrı şekilde eskitme yazısı ile bordo renkte yazıldığı ve bu söz öbeğinin
kırmızı bir kalp ile çerçevelendiğini, redde mesnet olan markanın bitişik şekilde siyah büyük
yazı karakteri kullanıldığı, bu ibarenin siyah bir elips içine alındığını, markaların genel
izlenim itibariyle ortalama tüketiciler nezdinde kesinlikle karıştırılma ihtimaline yol
açmadığını belirterek …. sayılı K… ibareli markanın 30. Sınıftaki
tescil talebinin reddine dair…
sayılı kararın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiş, duruşmada da dilekçesini aynen tekrar etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı kurum vekili dilekçe ve beyanında ÖZETLE: Alınan kararlar ve yapılan işlemlerin usule ve yasaya uygun olduğunu belirterek davanın reddini talep etmiştir.
MUHAKEME:HMK kapsamında “Yazılı Yargılama Usulü ” uygulanmıştır.
DELİLLER ve DEĞERLENDİRME:
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın;davacı tarafın ….. başvuru sayılı markasının mesnet… sayılı markadan dolayı kapsamında yer alan 30. Sınıfta belirtilen bazı mallar açısından SMK 5/1-ç maddesine göre aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu gerekçesiyle başvuru kapsamından çıkartılan emtialar dolayısıyla … sayılı …. kararının iptalinin gerekip gerekmediği noktasında olduğu anlaşılmıştır.
.. kararının 15/09/2021 tarihinde davacı tarafa tebliğ edildiği, davacının da 5000 sayılı…. Kanununun 15/C maddesinde öngörülen iki aylık süre içerisinde 12/11/2021 tarihinde ve 6769 sayılı SMK 156.ncı maddesinde görevli ve yetkili mahkemeye dava açtığı anlaşılmıştır.
… sayılı kararında; ‘….başvuru numaralı ”kara sevda ” ibareli başvurunun … sayılı ve ” karasevda” ibarali marka gerekçe gösterilerek, ”Sınıf 30; Hububattan (tahıl) imal edilmiş çerezler, patlamış mısır, yulaf ezmeleri, mısır cipsleri, kahvaltılık hububat ürünleri, işlemden geçirilmiş buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç; susam tohumları( çeşniler); zencefilli kuru yemişler; karamel kaplı patlamış mısır ile şekerli kuru yemiştir; tahıl karışım içeren atıştırmalık barlar; kuru yemiş ve kuru meyveler (şekerlemeler); mısır, kavrulmuş; kavrulmuş mısır( işlenmiş); patlamış mısır.” malları için 6769 s. SMK ‘nın 5/1-(ç) bendi uyarınca reddi yönündeki Markalar Dairesi Başkanlığı kararına karşı yapılan itiraz incelenmiştir.
Yapılan incelenmede, başvuru ile redde gerekçe olarak gösterilen … sayılı ve ” karasevda” ibareli markanın asli unsurları itibariyle birebir aynı ibarelerden oluştuğu, bu nedenle markaların orta düzeydeki tüketiciler tarafından hemen hemen aynı gibi algılanacağı, redde konu mallarında ret gerekçesi markanın koruma kapsamında bulunan mallarla aynı ya da aynı türden olduğu kanaatine varlığından başvurunun reddi kararı isabetli bulunmuş ve itirazın reddi gerekmiştir.
Karar: İtirazın reddine oybirliği ile karar verilmiştir. ” ifade edilmiştir.
6769 sayılı SINAİ MÜLKİYET KANUNU (10/01/2017 yürürlük tarihli)
Madde 5/1-ç “Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler” marka olarak tescil edilmez. hükmü yer almaktadır.
Buradaki “ayniyet” olgusuyla, “bir markanın tamamen taklit edilmesi” kast edilmektedir. “Ayırt edilemeyecek derecede benzerlik” olgusuyla ise başvuru konusu markanın tescilli markanın birebir aynısı olmamakla birlikte, “ilk bakışta fark edilemeyecek derecede aynı” olan ve bu hususun ispatına dahi gerek duyulmayan, ancak çok dikkatli bir inceleme sonucu farkın anlaşılabileceği ibare ve şekilleri taşıyan işaretler kast edilmektedir….
Yukarıdaki kriterler, taraf markaları tescil kapsamları ve işaretsel yönden karşılaştırıldığında;
Davacı başvuru Markası Mesnet Marka
… …
29,30,35. Sınıf 29,30,35. sınıf

Mahkememizce bilirkişiden alınan 08.08.2022 tarihli raporda ÖZETLE:” Davaya konu olan …. sayılı … markanın, 30. Sınıftaki mallar bakımından redde mesnet …sayılı ve … sayılı K… markaların marklar yönünden mevcut olan benzerliğin aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer markalar olarak değerlendirilmeyeceği” şeklinde ifade edilmiştir.

GEREKÇE:
Tarafların iddia ve savunması, marka başvuru dosyası, mesnet marka görselleri ,… kararı, bilirkişi raporu ve dosya bütünüyle birlikte ele alındığında; davacının başvuru markasının ..” mesnet markanın ise “…. ” görselini içermesi karşısında emtialar aynı olsa da ve marka işaretleri arasında da esasen yüksek derecede benzerlik oluşmakla beraber bu benzerliğin aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olarak değerlendirilmemesi gerektiği, zira SMK 4.ncü maddede markanın tanımını ” Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir. ” şeklinde belirttiğinden davaya konu başvuru markasında belirgin olarak yer alan şekil unsurunun mesnet markada aynen yer almadığı, bu açıdan başvuru ve redde mesnet markanın aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu söylenemeyeceği; sonucuna varılarak mesnet markanın SMK 5-1-ç maddesine göre mutlak ret sebebi oluşturmayacağı , başvuru ve mesnet markadaki var olabilecek iltibas düzeyindeki benzerliğin ise nisbi red sebebi sayılıp yayıma itiraz üzerine ele alınması gerektiği, aksi yönde verilen …ararı hatalı olduğundan benimsenen rapor da dikkate alınıp davanın kabulü gerekmiştir.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın KABULÜNE,
2-Dava konusu …. sayılı … kararının İPTALİNE,
3-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL maktu karar harcından peşin alınan 59,30 TL’nin düşümü ile bakiye 21,4‬ TL’nin davalılardan tahsiliyle Hazine’ye gelir kaydına,
4-AAÜT uyarınca 15.000,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsiliyle davacıya verilmesine,
5-Davacının yaptığı; 850,00 TL bilirkişi ücreti, 58‬,00 TL tebligat ücreti, 59,30 TL ilk harç masrafı olmak üzere toplam 967,3‬ TL yargılama giderinin davalıdan tahsiliyle davacıya verilmesine,
6-Karar kesinleştiğinde arta kalan gider avansının taraflara iadesine,
Dair verilen karar davacı vekili ile davalı kurum vekilinin yüzüne karşı, 6100 sayılı HMK 341 ila 345 inci maddesine göre tebliğden itibaren 2 haftalık süre içinde mahkememiz aracılığı ile …. istinaf kanun yoluna dilekçe ile başvurulabileceğine yönelik karar okunup açıklandı.19/09/2022

Katip…
✍e-imzalıdır

Hakim …
✍e-imzalıdır