Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/702 Esas
KARAR NO : 2022/817
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …
DAVACI : … – …
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/10/2022
KARAR TARİHİ : 27/10/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 27/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonucunda;
Dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİAVE İSTEK :
Davacı şirket yetkili temsilcisi Tamer Bozkuş sunduğu dava dilekçesinde özetle; temsilcisi olduğu …’ne ait karar defterinin gerekli dikkat ve özenin gösterilmesine rağmen elde olmayan sebeplerle kaybolduğunun anlaşıldığını, karar defterinin şirket kasasında saklanmakta iken tescil ve karar işlemleri için mali müşavire teslim edildiğini, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar şirket içerisine alındıktan sonra zayi olduğunu beyanla zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Talep, 6102 sayılı TTK 87. m. gereğince zayi edildiği iddia edilen Şirket pay defteri nedeni ile zayi belgesi verilmesi istemidir.
Bilindiği üzere; 6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Bilindiği üzere; yerleşik içtihatlar gereğince zayi belgesi verilmesi talebinde bulunan için tacir, ticari defterlerinin zıyaı halinde gerekli belgeyi talep edebilmek için öncelikle üzerine düşen özen yükümlülüğünü yerine getirdiğini, defter ve belgelerini muhafaza etmek için gerekli önlemleri aldığını, ancak buna rağmen sonuca engel olamadığını kanıtlamak yükümlülüğündedir. Tacir, hangi olaya dayanırsa dayansın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması hayatın mutat cereyanına açıkça aykırı düşmemesi gerekir. Somut uyuşmazlıkta talepte bulunan Şirket yetkili temsilcisi tarafından Şirketin karar defteri yönünden zayi belgesi verilmesi talep edilmiş ise de; zayi istemine dayanak talebinin haklılığını ortaya koyabilecek ve Mahkememiz’ce değinilen içtihatlar çerçevesinde yargısal denetime tâbi tutulabilecek somut bir olgu iddia ve delil sunulmamıştır. Bu durumda, zayi olgusunun kanıtlanamadığı ve zayi belgesi verilmesinin yasal koşullarının gerçekleşmediği sabittir. Açıklanan gerekçelerle; haklılığı kanıtlanamayan davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli karar ve ilam harcı maktu 80,70-TL olup davacı tarafından peşin yatırılmakla başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan giderlerin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333.m. gereğince artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde verilecek dilekçe ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 27/10/2022
Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza