Emsal Mahkeme Kararı Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/487 E. 2021/560 K. 01.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA TÜRK MİLLETİ ADINA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/487 Esas
KARAR NO : 2021/560

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/08/2021
KARAR TARİHİ : 01/09/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 01/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA :
Davacı şirket temsilcisi, davacı şirkete ait 2021 yılna ve öncesine ait tüm ticari defter, fatura ve sair belgelerin muhasebeciye verildikten sonra kaybedildiğini belirterek TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini istemiştir.
GEREKÇE:
Dava, 2021 yılı ve önceki yıllara ait ticari defterler ve belgeler için 6102 sayılı TTK.nun 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 64/2 maddesine göre tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.
TTK 82/1 maddesine göre,
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri,
sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
Anılan yasa hükmünün 7. fıkrası “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir.
TTK.nun 82.maddesi uyarınca zayi belgesi düzenlenebilmesi için davacının defter tutmakla veya saklamak ile yükümlü olması, zayi olan belgelerin kullanılmış defter ve belgeler olması, defter ve belgelerin yangın su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu zayi olması, usulüne uygun tutulmuş olması, başvurunun 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması gerekir.
Mahkememizce yapılan incelemede, zayi olduğu iddia edilen defterin TTK nun 82/7 maddesinde belirtildiği şekilde sınırlı hallerde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlıktan ziyaa uğradığına dair bir delil ve iddia olmadığı, anılan defterin kaybının tacirin TTK 20. Maddesi kapsamında basiretli bir iş adamı gibi davranmaması ve ihmalinden kaynaklı zayii olduğu sabit olması nedeniyle talebin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Gerekçesi izah edildiği üzere,
1-Davacının açmış olduğu davacının REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı yanca yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesine müteakip masrafı içerisinden alınmak kaydıyla talep olması halinde davacıya iadesine,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Ankara BAM’a istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.
01/09/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır