Emsal Mahkeme Kararı Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/658 E. 2021/757 K. 24.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ

T.C.
ANKARA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKEÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/658 Esas
KARAR NO : 2021/757

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACILAR : 1- … – …
2- … – …
VEKİLİ : Av. … ….
DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 17/12/2020
KARAR TARİHİ : 24/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 10/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan açık yargılaması sonucunda;
Dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE İSTEK :
Davacılar vekili sunduğu dava dilekçesinde özetle, müvekkili Tuncer…’in diğer müvekkili davacı şirketin yetkilisi ve hissedarı olduğunu, müvekkili şirkete ayni sermaye olarak konulacağından bahisle …. parsel sayılı arsa vasıflı taşınmazın değer tespitinin yapılmasını talep etmiştir.
YARGILAMA VE GEREKÇE :
Dava, TTK 342. ve 343. maddeleri gereğince davacının ortağı olduğu şirketlerdeki hisselerinin davacının ortak olduğu şirkete ayni sermaye olarak konulması için öz sermaye değerinin tespiti istemine ilişkindir.(TTK.343, 342, 339/e)
Dava konusu şirketlerin ticari sicil kayıtları celp edilmiş, davacılardan …’in diğer davacı şirketin yetkili temsilcisi olduğu anlaşılmıştır.
Rayiç değer tespiti istenilen ve ve davacı şirkete özsermaye olarak konulacak olan taşınmazın değer tespitinin yapılması için taşınmazın bulunduğu mahal mahkemesine istinabe yazısı yazılarak gayrimenkul değerleme uzmanı ve harita teknikeri bilirkişi heyetinden rapor temin edilmiştir.
Dosyamıza sunulan bilirkişi heyeti raporunda özetle; dava konusu …. parsel sayılı taşınmazın 890.17 m2 yüzölçümlü olup arsa vasfında olduğu, davacı şirket yetkilisinin dosyada mevcut tapu kaydına göre taşınmazın 1/2 hissesine sahip olduğu, taşınmazın diğer 1/2 hissesinin ise ayni sermayenin konulması için değer tespiti istenilen diğer davacı … Yapı Mak. Oto. San. Ve Tic.Ltd.Şirketine ait olduğu, taşınmazın bulunduğu parselin 1/1000 ölçekli uygulama imar planında, yerleşik konut alanı fonksiyonu içerisinde kaldığı, ayrık nizam yapı tarzında taks:030(maksimum oturum alanı), emsal: 1,90(toplam inşaat alanı) yapılaşma koşulu bulunduğu, taşınmazın konumu, çevresel özellikleri, sosyal donat alanlarına yakınlığı, ulaşım olanakları, AVM, banka, pazar vb.alanlara yakınlığı bölgenin ticaret potansiyeli, bölgede yapılaşma durumu, tercih edilebilirlik, alternatiflerinin az yada çok olması, yapılaşma koşulları, bölgedeki mesken ve dükkan gibi taşınmazların piyasada satış değerleri, manzara durumu vb.tüm hususlar göz önünde bulundurulduğunda dava konusu taşınmazın keşif tarihi itibariyle değerinin 3.400.000,00-TL, dava tarihi itibariyle değerinin ise 2.700.000,00-TL olduğu mütalaa edilmiştir.
Bilirkişi raporu davacı vekiline tebliğ edilmiş, davacı vekili itiraz dilekçesini sunmuş ve yargılamanın son celsesinde itirazları gözetilerek yeniden bilirkişi raporu alınmaksızın karar verilmesini talep etmiştir.
Bilindiği üzere yeni kurulan şirketlere veya kurulmuş olupta sermaye artışı yapılmasına yönelik karar alınmış olan şirketlere sermaye olarak konulabilecek mal ve haklar TTK m.127 hükmünde gösterilmiştir. Buna göre, para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait hisseler yeni kurulacak şirkete sermaye olarak konulabilir. Bunların dışında fikri mülkiyet hakları, taşınırlar ve her çeşit taşınmazlar bunlara ilişkin kullanma ve yararlanma hakları, kişisel emek, ticari işletmeler, devredilebilen elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler, maden ruhsatnameleri ve bunun gibi değeri olan diğer haklar ayrıca devir edilebilen ve nakden değerlendirilebilen kıymetler şirkete hisse olarak konulabilir.
Anonim şirketlere sermaye olarak konulacak mal ve haklar üzerlerinde sınırlı bir hak, haciz veya tedbir bulunmayan nakden değerlendirilebilen ve devir olunabilen fikri mülkiyet hakları ile sanal haklar ve her türlü mal varlığı unsuru ayni sermaye olarak konulabilir(TTK. 342). Yeni kurulacak şirkete konulacak mal varlığı veya ayni sermaye ile kuruluş sırasında devir alınacak işletmelere yada ayınlara değer tespiti yapılması zorunludur .
Ayni sermayenin değer tespiti, TTK. 343 madde hükmünde yapılan düzenleme uyarınca yeni kurulacak şirketin merkezinin bulunacağı yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından bilirkişi marifetiyle yapılması zorunludur. Mahkeme aracılığı ile bilirkişi tarafından yapılacak değer tespitinde ve değerleme raporunda değerleme yönteminin somut olayın özelliklerine uygun olması ve herkes için adil olacak şekilde yapılması zorunludur. Mahkemenin onayladığı bilirkişi raporu ve kararı kesindir. Yasada ön görülen şekilde gerekli değer tespitinin yapılması için mahallinde uzman bilirkişi marifetiyle keşif icra edilmiştir.
Bilirkişi kurulu raporu, dosyada mevcut delil durumu ve dosya içeriğine uygun olup, mahkememizce bu nedenle hükme esas alınmıştır.
Toplanan deliller tüm dosya kapsamından; davacının hissedar olduğu şirketlerdeki hisselerinin hissedarı olduğu holdinge ayni sermaye olarak koyacağından mahkeme vasıtasıyla rayiç değerlerinin tespiti talebiyle derdest davanın açıldığı, mahkememizce ticaret sicil kayıtları celp edilip mahallinde inceleme yetkisi verilerek uzman bilirkişi heyetinden rapor aldırıldığı, bilirkişi raporu ve tüm dosya içeriğine göre mahkememiz tarafından yasada öngörülen usul ve esaslara göre gerekli değer tespit işleminin yapıldığı, dava konusu hisselerin şirkete ayni sermaye olarak konulmasının usul ve yasaya uygun olduğu, dava konusu taşınmazın davacı şirket yetkilisinin tapuda mevcut 1/2 payına karşılık taşınmazın gerçek değerinin 1.350.000,00-TL olduğu ve gerçek değerin taşınmazın niteliklerine uygun şekilde bilirkişi marifetiyle tespit edildiği anlaşıldığından davacılardan şirket yetkilisi … tarafından açılan davanın kabulüne, uzman bilirkişi kurulu tarafından dosyaya sunulan bilirkişi raporunun onaylanmasına, diğer davacı şirket tarafından açılan davanın ise HMK 314/1-d maddesi delaletiyle HMK 115/2 m.gereğince aktif husumet ehliyeti yokluğu nedeniyle usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle,
1-Davacılardan Şahin Yapı San. Tur. ve Tic. Ltd. Şirketi tarafından açılan davanın aktif husumet ehliyeti yokluğu nedeni ile usulden reddine,
2-Diğer davacı tarafından açılan davanın KABULÜ İLE; …. parsel sayılı taşınmazın davacı … adına tapuda kayıtlı ½ hissesi yönünden aynı taşınmaz hissesinin bilirkişi raporunda tespit edilen 1.350.000,00-TL değeri üzerinden… Yapı San. Tur. ve Tic. Ltd. Şirketine ayın nevinden sermaye olarak konulmasına,
3-Bilirkişi raporunun onaylanmasına bir suretinin karara eklenmesine,
4-Alınması gerekli 59,30-TL olup peşin yatırılan peşin yatırılan 54,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90-TL harcın davacılardan tahsili ile hazineye irat kaydedilmesine, (miktar itibariyle bakiye harç terkin sınırı içerisinde kalmakla bu hususta müzekkere yazılmasına yer olmadığına)
5-İstemin niteliği gereği davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
6- Davacılar tarafından yatırılan gider avansından arta kalan gider avansının karar kesinleştiğinde davacılara iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı TTK 342/Son maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 24/11/2021

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza

Üye …
e-imza

Katip …
e-imza